Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Auerbachné Tóth Katalin: Búcsúzások
Mennyiféleképpen tudnak az emberek búcsúzni! Persze, hiszen sok mindentől is függ: kik búcsúznak, mennyi időre, milyen a kapcsolatuk egymással, helyileg hol búcsúznak... És az sem mindegy, hogy élőszóban teszik mindezt, telefonon vagy esetleg írott formában? Hosszasan lehetne róla értekezni, de én a kisebbik fiam miatt gondolkodtam el ezen.

2014. október

A 2,5 éves kicsit heti két napra adtam be bölcsődébe. A búcsúzás sokszor fél óránál is tovább tartott. Először az öltözőben, míg átöltöztettem mondtam neki, hogy most itt fog maradni játszani, amíg anyának dolga van. Aztán kicsit még ült az ölemben is. Utána jött a sok-sok "még egy utolsó puszi" és "még egy utolsó ölelés". Aztán a sokadik utolsó puszi után bement Marika nénihez, de még onnan is vissza visszaszaladt, átölelt.
Anya, a lilát is! Ja, persze! Mint egy szuperhősre a köpenyét, ráterítem a lila kis takaróját, amit mindig magával visz a bölcsibe, és akármilyen meleg is van, azzal takarózik. Aztán mikor végre bement, persze hogy nem tudott nem sírni, pedig csak néhány órára kellett ott maradni. Ő bent sírt, Marika néni vigasztalta. Én előbb kint az öltözőben, majd az ablak alatt, leskelődve-hallgatózva. Csak engem nem vigasztalt senki. Még az a tudat sem, hogy valószínűleg neki nem akkora törés ez, mint nekem, mert őt megvigasztalják hamar a játékok, a foglalkozások. Csak én érzem rossz anyának magam, hogy lepasszoltam a gyereket bölcsődébe.

2015. október

Irány az óvoda! Öltöző a földszinten, terem az emeleten. Míg a nagyobb már úgy-ahogy egyedül öltözik, elvégre nagycsoportos már, addig a kicsit öltöztetem. Persze utána a nagynak is segíteni kell, hiszen ő meg féltékeny, hogy a kicsit öltöztettem idáig. Puszi mind a kettőnek már lent is. Aztán felmegyünk az emeletre. A szokásos "Előbb őt vidd be!" felkiáltás nyomán előbb a nagyot kísérjük be a csoportszobába, akol két puszi után már el is tűnt bent, mint a gyík.
Át a szembe levő teremhez. Mikor átérünk, már rutinosan terítem rá a lilát, amit palástként visel. A terem előtt megint végeláthatatlan ölelés és puszi osztás kezdődik. Hogy, hogy nem, itt is Marika nénink van, betereli a picurt, mire ő itt is elbőgi magát. "Jó, akkor integess az ablakból!" felkiáltással az óvoda bejárati ajtaja feletti ablakba állnak a gyermekkel. Gyors puszi még a fejére, sietek le a lépcsőn, ki az ajtón. Visszafordulok, integetek. Próbálok nem sietve és nem csigalassan, hanem normál tempóban távozni az óvodától, de közben folyton forgok és integetek. Legalább nem hallom, hogy sír-e. De gyötrődök, hogy vajon sírt-e vagy most sikerült hamar elterelni a figyelmét?
És egy dolog vigasztal: az udvarra ha kimennek, legalább a testvérével tud találkozni. Azért az mégiscsak egy biztos pont neki...

2016. szeptember

Éljen, átadták az új óvodai épületet, átköltözhettünk az emeletről! De jaj, a nagyobbik óvodába ment, nincs már, akivel együtt játsszon az udvaron... A nagyot már leadtuk az iskolában, most jön az ovi. Ide ugyebár nem kell időre beérni...
Átöltözés után berohan a csoportszobába, és feltérképezi, kik vannak már ott a barátai közül. De aztán visszajön, még kell néhány puszi és ölelés. "Úgy agy puszit, olyan döntősen!" - kéri. Ahogy a filmekben a férfiak kicsit megdöntik csókolózás közben a nőket, na, olyanformán én is kicsit megbillentem őt, úgy kapja meg a cuppanósait.
A lila takaró már a polcon pihen, nem kell ráterítenem. De áll a folyosón és integet, amíg csak el nem tűnök az ajtó kiugrójában. De legalább már tudom, hogy nem sír. Én pedig rohanok a munkahelyemre.

2017. szeptember

A nagyot visszük előbb iskolába, ebben nincs változás. Az óvodába beérve az öltözőben cipőcsere. Puszi, "anya döntős puszit is kérek!" - mondja. Megkapja. Míg én kiviszem az udvarra a rollerét, ő már bent van a csoportszobában. Két percet beszéltem az óvó nénivel, de őt már szinte nem is látom: az asztal takarásában játszik két kis barátjával. Már rám se néz, neki én már ott sem vagyok.
Kicsit szomorúan, kicsit mosolyogva indulok dolgozni.

Túl gyorsan felnőnek...!
4204
pathfinder - 2017. szeptember 06. 10:24:33

Kedves Babu!
Érdekes, a nagynál ez annyira nem tűnt fel, igaz, ő bölcsődébe sem járt, és oviba is sokáig csak délig, talán ezért kevésbé viselte meg a búcsúzás is. De tényleg érdekes volt az első két nap óvodai nap után, hogy néhány hónap alatt is mennyire változhat a hozzáállása az ottléthez!
Szép emlékek ezek, én most már az enyémeket írásban is őrzöm, nem csak a szívemben.
Köszönöm szépen!
Szeretettel:
Kata

4204
pathfinder - 2017. szeptember 06. 10:19:51

Kedves Rita!
Egy gyerek tényleg sokszor jobban tud alkalmazkodni, mint egy felnőtt, már én is észrevettem, pedig még viszonylag kicsik a fiaim, 8 és 5 évesek. De hogy elrepült az a lassan 9 év a pozitív teszt óta! Smile
Neked gratulálok a nagy unokákhoz és a dédunokához is! Boldog névnapot utólag a névnaposnak és boldog születésnapot a dédunokának! Smile Gondolom rajtuk érzed igazán az évek múlását, mert lélekben szerintem még fiatal vagy Smile
Köszönöm a kedves szavaidat:
Kata

5548
babumargareta - 2017. szeptember 05. 20:23:37

Kedves kata.
Nagyon tetszett ahogy felsoroltad időrendben a búcsúzas különféle mozzanatait .
Máskülönben az ehhez hasonló búcsúzasokban nekem is volt részem anno.
Gratulálok szeretettel! .....BabuRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.