Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Putterer Magdolna Léna: Gázfűtés az jó !
Öcsém és anyám a konyhaasztalnál ültek le , én pedig szokásomhoz hívem a gázkonvektor mellett a megszokott helyemen foglaltam helyet .
Mindig szerettem a meleget.

Jó volt a hangulat . Viccelgettünk, nevetgéltünk sokat . Így észre sem vettem mennyi idő telt el ez alatt , viszont egyre jobban éreztem fázik talpam , lábam szára.
Biztos én vagyok kényes . Évek során megszoktam a központi fűtéses lakásomban az állandó egyugyanazon hőmérsékletet. Mindig 26 fok van éjjel - nappal a fűtésszezon alatt. - Gondoltam önmagamban.
Anyám lakása gázfűtéses, ráadásul földszinti .
Mindig sokkal hidegebbnek tűnt számomra az ő lakása , mint az enyém , hiába fűtött .

Nem is tudom fűtött , vagy hűtött ?
Amikor észrevette fázom , mindig azt mondta :
- Nem értem miért fázol ? Én pedig fűtök rendesen .
Én szinte belebújtam az amúgy meleg konvektorba. Szorosan öleltem magamhoz , mégsem égetett meg soha.

Ezen a napon ahogy tovább beszélgettünk, már a hátam borsózott . Úgy éreztem megfagyok . Egyre jobban bújtam a gázkonvektorhoz .
- A mindenit, de hideg van nálatok ! - Szólaltam meg . Két kezemmel átöleltem a gázkonvektort . Gondoltam átmelegszem . - Meglepődve folytattam : - Jézusom ! Hiszen ez jég hideg ! Most nézem, még a kabátot is magamon felejtettem mégis majdnem megfagyok. Teljesen jéggé dermedtem nálatok . Alig tudok beszél , a nyelvem már lefagyott .

- Ne viccelj már ... Itt hideg? Dehogy van itt hideg . Nézd meg , anyád napok óta arra vár a Margarin felolvadjon, hogy sütni tudjon Karácsonyra . Karácsony mindjárt itt van, de a Margarin még mindig nem olvadt fel. - Szólalt meg öcsém . majd folytatta - Itt annyira meleg van, hogy akkor kelek fel ágyamból, ha nagyon muszáj. Futva közlekedek az ágyamtól egészen a toalettig , meg vissza. Kiabálok miközben dolgomat végzem ? Persze, hogy kiabálok , de nem a fájdalomtól , hanem mert annyira meleg van , hogy ott majdnem lefagy .

Poénkodásain elnevettem magam. Nevetést alig tudtam abbahagyni. Szabályosan nevetőgörcsöt kaptam . Ahogy megszűnt a nevetőgörcs , figyeltem arra, ő szintén kabátban ül,de az ő fején sapka is van.

- Öcsém ! Én azt hiszem nem az immunrendszered gyengült le . Nem az miatt vagy állandóan beteg, lázas , mint ahogy anyánk mondta . Úgy tűnik mindig megfázol, mert ahogy elnézem nálatok a fűtés valahogy nem jól működik.

- Nem jól működik ? Nézd meg ezt a Margarint . Ennek fel kell olvadnia és hidd el , fel is olvad, mert anyád ezt mondta felolvad.

- Igen, felolvad. Mindig fel szokott olvadni. - Szólalt meg kedvesen, szinte gyerekesen a majdnem kilencven éves anyánk , aki kabát nélkül, vékony kardigánban ült közöttünk.
Ő nem panaszkodott fázik . Látszott , ő bizony nem fázik.
Az idős emberek valahogy mindig sokkal többet elviselnek , a nehézségeket is mindig jobban viselik , mint a náluk a fiatalabb generációk . Idős létükre nagyon erősek , tűrőképességük sokkal nagyobb .

- Fel szokott olvadni? Persze felolvad , ha beviszed a szobába ráteszed a gázkonvektorra amikor meleg . - Mondta öcsém viccesen.

- Igen, mindig fel szokott olvadni. Nincs itt olyan hideg, mint azt ti mondjátok a testvéreddel . - Felelte anyánk kedvesen, de már ő is mosolyogva .

- Nincs bizony, csak ezerszer meggondolom magam,elmenjek - e a mellékhelyiségbe, mert ott még le is kell ám vetkőzni. Kabátban , sapkával fejemen fázom. Képzeld el, ha még le is kell vetkőznöm ? Azt meg inkább nem tenném , mert utána kénytelen lennék egész nap ágyban tölteni megint a napomat .

- Jaj de bolondos vagy fiam . Ez a meleg nagyon kellemes , olyan vendégmarasztaló . - Felelte anyánk mosolyogva .

- Aha , akkor azért maradtam én is ennyi ideig , mert nálatok olyan kellemes idő van, amolyan vendégmarasztaló. - Nevettem el magam . Anyám velem együtt jóízűen nevetett . Olyan volt egész lénye , mint egy apró kisgyereknek . Valójában ő gyermekké vált ismét .
A következő pillanatban prüsszentés facsarni kezdte orromat , majd prüsszentettem egy nagyot .
- Jé, hiszen itt tényleg meleg van . Valóban olyan vendég maraszatló itt minden , de inkább most elmegyek haza fázni , mielőtt lebetegszem a melegtől. - Nevettem el magam.


Anyám elnevette magát ismét , a következő pillanatban felemelte az asztalról a kőkemény Margarint ami napokon keresztül konyhaasztalon várt a megolvadásra , azt a kezembe nyomta : - Tessék kislányom . Vidd inkább el .

2017. december 23.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.