Suba Patríciai: Kék nyakkendő (2018. január)
Humoros Elemér reggel izgatottan kel fel. Állásinterjúra megy. Este már kikészítette ruháját, de amikor felvenné, elgondolkodik. Talán mégsem a szivárványszínű ingben kellene mennie, a piros nyakkendővel és a fehér nadrággal. Elvégre a kreatív vezető helyettesének lenni mégiscsak komoly feladat. Előveszi hivatalos fekete nadrágját, fehér ingjét. Nem bírja megállni, hogy valamennyit megtartson magából, így kék nyakkendőt köt. Mosolygás nincs, dönti el magában, hiszen nevető ráncait nem tudja eltüntetni.
Ahogy megérkezik, a felvételi helyiségbe egyből látja, hogy jól döntött, mindenki pont úgy van öltözve, ahogy ő. Na, igen, a kék nyakkendő. Nem tudni mitől feszeng jobban. Attól, hogy ugyanolyan vagy attól, hogy kicsit más. Végre ő következik. Az iroda pont olyan, ahogy egy komoly irodát ellehet képzelni. Igen, jól döntöttem, konstatálja magában. Fehér falak, drága képekkel. Egy mahagóni asztal, barna, kényelmes fotelek. Semmi szín, semmi, ami megbontaná az egységet. Az asztalnál vele egykorú férfi ül, ruhája olyan, mint az övé. Mosoly nélkül kérdezgeti. Rátekint a kék nyakkendőre. Elemér eddig is feszengett zakójában, most már a nyakkendő miatt is rosszul érzi magát.
- Nyugodtan leveheti a zakóját, meleg van itt – mondja az interjút tartó kreatív igazgató. Leveszi ő is a sajátját. Elemér hirtelen szólni sem bír, az igazgatón pontosan olyan ing van, amit reggel akart felvenni. Összezavarodik, de a mosoly már a szemében táncol. Az igazgató ránéz, szó nélkül vizsgálja pár percig. Hirtelen kezet nyújt, miközben így szól: - Gratulálok, fel van véve. Menjünk át a közös irodánkba!

Kreatív Ferenc unottan ül az asztal mögött. Sorban jönnek be a helyettesi állásra pályázó emberek. Mindegyik hasonló habitusú. Az egyszerű szoba légköre már fojtogatja, rosszul érzi magát a komoly ember szerepében. Ez az Elemér is, bár mintha más lenne, van benne valami. Látszólag kényelmetlenül feszeng a hivatalos öltözékben és azok a nevető ráncok, láthatatlanul rejtőzködnek. Ferenc észreveszi, hiszen ő is ugyanúgy titkolja most az övéit. Ekkor látja meg a kék nyakkendőt. - Lehetséges lenne? ¬¬- fontolgatja magában.
- Nyugodtan leveheti a zakóját, meleg van itt – mondja, miközben ő is leveszi a sajátját. Látja Elemér arcán a csodálkozást, amikor az igazgató szivárványszínű ingjét meglátja. Ebben a pillanatban Ferenc is láthatja a nevetés szikráit felvillanni Elemér szemeiben, akinek ettől teljesen átalakul az arca. Látszik rajta az a vidámság és lüktetés, amit Ferenc keres. - Gratulálok, fel van véve. Menjünk át a közös irodánkba! – szólal meg hirtelen, kezet nyújtva újdonsült helyettesének.

Az iroda melybe belépnek hatalmas. Az egyik falat csupa üveg ablak borítja. A falak a színek sokaságában pompáznak, mintha csak ráborították volna a festékes vödröket, mégis ha az ember jobban megnézi, akkor van benne rendszer. Hófehér fotelek a helyiség különböző pontjain. Vörös fenyőből készült nagy kerek asztal pont a szoba közepén, tele papírokkal, fotókkal. Egy komoly ember számára kaotikus lehet a látvány, de Elemér egyből felismeri azt a sajátos látásmódot, ami őt is jellemzi. Immár szélesen vigyorogva néz rá Ferencre, aki ugyanolyan jó kedvvel néz vissza rá.
5774
Patree - 2018. február 07. 20:42:09

Köszönöm szépen. Heart

5396
Kitti - 2018. február 07. 11:06:10

Gratulálok! Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.