Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kiemelt támogatók
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018.03.20. 08:09
Kedves Cserép Imre ! Boldog születésnapot kívánok ! Birthday Heart Rose

2018.03.19. 23:48
Kedves Admin! "Késik a tavasz" című versemben kérnék javítást. Kimaradt a mandulaszirom-ból az o. Köszönöm. Jó éjszakát! Angel

2018.03.19. 20:39
Kellemes estét kivánok Mindenkinek szeretettel ! Smile

2018.03.19. 20:38
Nagyon Boldog Névnapot kivánok Józsi szeretettel ! Rose Rose Rose

2018.03.19. 20:26
Boldog névnapot minden Józsefnek! Smile

2018.03.19. 20:17
A kedves Főszerkesztő Úrnak sok szeretettel kívánok Boldog Névnapot és további sikereket

2018.03.19. 20:17
Köszönöm a feltöltést. Rose

2018.03.19. 20:14
Boldog névnapot kívánok minden Sándor, József és Benedek nevű alkotótársamnak és az olvasóknak. Smile

2018.03.19. 20:04
Kedves Olvasók! Mai feltöltést befejeztem. Üdv: admin

2018.03.19. 19:18
Boldog névnapot kívánok Bakos Józsefnek és minden más Józsefnek, Sándornak egyaránt! Smile

Archívum
Felhasználók
Csery Márta: Volt egyszer egy Ifipark
Egy estém az Ifi Parkban.
(Avagy: én vagyok a nagy generáció!)

Az én ifjúságomnak egy nagyon rövid, de meghatározó része az Ifiparkhoz kötődik.
1960. május 1. fontos dátum az életemben.. Akkor jöttem fel Pécsről Budapestre "szerencsét próbálni" és felvételizni az Eltére, az imádott fővárosomba. Enyém volt a világ, a fiatalság, a szerelmem, és itt volt a nagy tervek ideje.
Unokanővérem olyan világot ismertetett meg velem, mely minden képzeletemet felülmúlta. Minden hétvégén táncolni mentünk, hol a várba a műszakisok kollégiumába, hol a Szentkirályi utcába egy bérház első emeletén lévő "Erzsike" (vagy Kati?) szórakozó helyre. Ezek voltak a korosztályom "helyei". Ma már tudom, hogy valamiféle tombolás is volt ez, az ellen a rendszer ellen, mely egy zárt világban tartott bennünket. Sorra alakultak meg a diákokból, egyetemistákból, vagy csak hangszereken játszani tudó fiatalokból a zenekarok, és olyan számokat játszottak, melyek kinyitották a szemünket a valós világra.

A várban akkor kezdte bontogatni szárnyait a Metró, az Illés és az Omega, hosszú hajjal, rendhagyó dallamokkal és szövegekkel, melyek ugyancsak felhívták a hatalom figyelmét rájuk. Bő, háziszőttes (és meglehetősen rövid) szoknyában, kőkeményre vasalt alsószoknyában, tűsarkú papucsban, széles gumiövvel összefogott blúzzal és kis kendőcskével a nyakamban ráztam a lófarkamat. A fiuk vastag gumitalpú cipőben, Elvis frizurával lassan áttértek a bugi-vugiról az igazi rock and rollra. DJ-k még nem voltak, élő zenére táncoltunk.
Aztán 1961-ben állandó helyet kaptak az együttesek a Várkert Bazárban, Ifjúsági Park elnevezéssel. Csoportokba verődve, fiúk-lányok, özönlöttünk ide. Sikk volt a bulikon részt venni már nyitáskor a bejáratnál toporogni, és megpróbáltunk megfelelni öltözködés szempontjából a követelményeknek. Mert azok aztán voltak. Öltöny és nyakkendő nélkül a fiúk a park közelébe sem mehettek, a szerencsésebb pár gyerek, akinek farmerja volt (kuriózum) kint rekedt a nagy fa alatt, ahová még elhallatszott a muzsika. Kezdett divatba jönni a csőnadrág, ami a vagányság első számú meghatározója volt.
Áradt a roki, bár eleinte a konszolidáltabb slágerek mentek, Sárosi Kati, Német Lehel, Kovács Erzsi, Ambrus Kyri és a Koós, de Bergendyék a Kex, a Gemini kiszorította őket nagyon hamar a rendhagyó muzsikájával. Szegény Radics Béla, akiről már akkor tudni lehetett, hogy tehetségével kitűnik a többiek közül, a Sakk Matt együttes frontembere volt, nekem személy szerint akkor a kedvencem. Toldi Máriával együtt énekeltem a mindkettőnk számára aktuális slágerét, a "Húsz éves vagyok" c. dalt.
A sok szabály miatt az ellenőrzött szórakozás egyik eszköze lett az Ifi Park. Az állam itt kontrollálhatott, nyesegethette a "bűnös" zenét, ami nyugatról jött, de megállítani nem tudta. Aztán ezeket a slágereket felváltották az együttesek saját zenéje, szövege. A Ki-Mit-Tud-ok megjelenésével aztán kincset ért egy Zorán, vagy egy Zalatnay dedikáció.
A fiúk hosszú haja, minden tiltás ellenére tért hódított, ekkor hangzott el Kádár János híres mondata: "Nem baj, ha hosszú a hajuk, csak mossák!"
Parizeres zsemlén és langyos sörön kívül nem lehetett mást fogyasztani, a fiúk különböző furfanggal rejtették az öltönyük zsebébe és bélésébe a lapos üvegeket, amiT "célzó víznek" hívtunk. Minden tiltást kijátszottunk, a fiúk zsebre vágták a nyakkendőjüket, mi pedig térd fölé gumiztuk a szoknyánkat. Ha jól emlékszem Ranák elvtárs (vagy Rajnák?) volt a fő korifeus, az ő mindent eldöntő szava határozta meg, hogy ki mehet be, és ki nem. Hatalmát alkalmazta, el is üldözte a kor legendás beat zenekarait, akik aztán már presztízsből is el-el maradoztak. Bár az ő ízlése dominált leginkább a zenekarok fellépésekor is, az Ifi Park az én korosztályom ifjúságának mai napig emblematikus helye maradt.
1963-ban férjhez mentem, utána még el-el járogattunk a parkba, de egyre inkább ellaposodott a színvonal, még a Syconor bulijait meghallgattuk, de aztán jöttek a gyermekeim és az Ifipark csupán egy szép emlék maradt.
Nosztalgikus, és nagyon jó érzés lett úrrá rajtam, amikor meghallottam, hogy megújult, megszépült a Várkert Bazár, ahol én olyan sokat táncoltam, és részese lehettem a ma már "nagy generációnak" nevezett ifjúságnak.
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
2603
orkutya - 2018. március 13. 21:05:21

Azok a "régi szép idők!". Nem is tudom, mit sírunk vissza leginkább? Az újszerű zenéket, a csőnadrágot, a "rendes, polgári ruha viseletet", vagy egyszerűen a fiatalságunkat? Azt hiszem, ez utóbbit!
Jó volt az írásod, elnosztalgiáztam egy kicsit... Köszönöm. Tibor Wink

5396
Kitti - 2018. március 08. 16:25:43

Érdekes olvasmány volt. Radicsért nagyon nagy kár!...