Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Auerbachné Tóth Katalin: Ügyfélszolgálat - 1. Német ügyfél
A német ügyfél és a nyelvtudás

- Üdvözlöm, Tóth Katalin vagyok, miben segíthetek? - szabvány beköszönés az előírások szerint. Mindegy, hogy aznap az első, a harmadik, a századik hívásként fut-e be az ügyfél; mindegy a napszak; mindegy, hogy milyen menüpontból jön be az ügyfél; sőt, az ügyfélszolgálatos saját stílusa is az...

- Ja, hallo, mein Schatz *1... - és a kedves ügyfél csak mondja, mondja, németül.

Most nézek csak rá a telefon kijelzőjére: naná, hogy azt írja ki: "NÉMET". Hogy én ezt hogy utálom. Rám rakták a német skilleket is, pedig csak nyelvvizsgám van, de használni azóta sem használtam. A nyelvvizsga pedig lassan iskolát kezdhetne, ami a korát illeti.

Figyelek, és előjönnek azért a tanultak. Ha nyelvtanilag nem is tudnám rendesen összerakni a mondatait, de a lényeget értem. A problémát elmondja, megértem. Pipa, az első akadályt vettük. De most jön az, hogy meg kellene oldani, amihez még pár pontosító kérdést fel kell tegyek neki. Németül. Hurrá.

Kezdem keresni a szavakat, jobban makogok, mint egy majom az anyanyelvén... Kétszavanként megakadok, "őzek" már tömegével vannak a szavaim között. Egy egész csorda. Vagy ménes. De sok, az tuti.

Az ügyfél viszont - többnyire - nem hülye. Ő sem, csak külföldi. Levágja, hogy értem a helyzetet, és próbál kisegíteni azokkal a német szavakkal, amiket szerinte kereshetek. Néha elsőre eltalálja, de 3-4 próbálkozásból azért a legtöbbször eltalálja. 2 nyögvenyelősen összelegózott és végigmakogott kérdés után az ügyfélnek új ötlete támad.

- Sie kann im Ungarisch sprechen. Ich verstand es, aber Ich kann nicht sprechen. *2

Halleluja! A kedves, drága jó ügyfél ugyanúgy van a magyar nyelvvel, mint én a némettel: érti, de inkább ne kelljen megszólalni.

- Danke Schön. *3 Akkor mondom magyarul, de szóljon, ha nem érti, rendben?

Innentől kezdve kérdezek magyarul, ő válaszol németül. Aztán elmondom a megoldást, magyarul, ő megköszöni, németül. Aztán elbúcsúzunk egymástól.

A hívás után gyors pillantás a telefonra: 7 perces hívás volt, még csak annyira nem is rossz, átlagos hívásidő. A statisztikámat semmiképpen nem rontja, mondjuk azért nem is javítja. De azért inkább ez ne legyen a havi 5 visszahallgatott hívásom egyike, mert nem vagyok róla meggyőződve, hogy a koordinátorom is ennyire elégedett lenne a hívást visszahallgatva, mint én most, hogy végre letettük, úgy, hogy megoldottam az ügyfél gondját.

De ez van. Kis magyar valóság: kell a nyelvvizsga, de mindenki csak arra készül fel. Használható nyelvtudás? Majd talán az évekkel, meg a rutinnal...

---

*1 - Halló, kedveském...
*2 - Mondhatja magyarul. Megértem, de nem tudok magyarul beszélni.
*3 - Köszönöm szépen.
4204
pathfinder - 2018. április 16. 12:48:41

Kedves Kitti!

Köszönöm a dicséretet! Az élet írta, én csak lejegyeztem, de lám, a munkahelyen sem mindig unalmas az élet! Smile

Köszönöm, hogy olvastál, szeretettel:
Kata Heart

5396
Kitti - 2018. április 14. 09:01:54

Igazán jó kis történet az életből. A maga humorával és a remek stílussal, nagyon élvezetes volt. Köszönet érte! Rose

4204
pathfinder - 2018. április 09. 12:58:31

Kedves Babu!

Akkor kevésbé éreztem humorosnak, amikor megtörtént velem, de most már (így 10 év távlatából) már én is látom a humoros oldalát is Smile

Köszönöm, hogy olvastál! Szeretettel:
Kata Heart

4204
pathfinder - 2018. április 09. 12:57:30

Kedves Rita!

Köszönöm szépen, hogy olvastad! Igyekszem most pár írás alatt megmutatni, hogy az ügyfélszolgálaton dolgozó is csak ember Smile

Szeretettel:
Kata Heart

5548
babumargareta - 2018. április 08. 18:04:00

Kedves Kata .
Szeretettel olvastam kedves ,humoros törtenetedet.
Gratulálok szeretettel ....BabuRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.