Deák Mária: A vakcina (2018. május)
Alexej már teljes három órája állt a határon. Bénultan várta, hogy a vonat továbbmehessen. Harminc éves volt de még sohasem járt külföldön, most is csak térült-fordult, egy csomagot vett át. Semmit nem látott a hazájának nevezett országból csak két pályaudvart. A vonatok egyformák voltak. A pályaudvarok huzatosak. Az emberek siettek, nem úgy, mint itt a vámosok, akik lassan, kényelmesen végezték a dolguk.
- Van elvámoltatni valója? - kérdezték mindenkitől. A szomszéd bokszban idős házaspár ült. Megrettentek a kérdés hallatán.
- Biztos van? Mit vettek?
- Nem vettünk mi semmit, kérem. A vejem csomagolt egy kis hazait. - mondja a néni.
- Tudják, hogy maximum 50 EUR értékű élelmiszert hozhatnak?
- Hogyne tudnánk, kérem. - szabadkozik a bácsi.
A vámosok kiborítják a csíkos szatyor tartalmát. Kevés házi disznótorosra lelnek. No és még két csomag rizsre. A rizst elkobozzák, mert az ugye két kg, és fejenként két kg-nál többet nem lehet behozni. Az asszony pityereg.
- Ezek miatt kell ennyit várni! - mondta az egyik férfi és komoran fordul Alexej felé, aki eddig tüntetőleg nézett ki a vonat ablakán, mintha a körülötte lévő világ nem is érdekelné. Nem volt csomagja, csak egy övtáska az oldalán és egy áruházi reklámtáska, benne két a pályaudvar automatájában vásárolt szendvics, de még nem tudta megenni. A gyomra görcsben volt. A vonat ablaka alatt lévő kis asztalkára tette a szatyrot és a műanyag üveget, amit a váróterem mosdójában töltött fel ivóvízzel.
- Utazgatunk, utazgatunk? - kérdezte gúnyosan az egyik vámos, míg a másik az úti okmányokat ellenőrizte.
Alexej mosolyt erőltetett az arcára, de szíve kalapált, és a tenyere izzadt. Az övtáska alján ott lapult egy csomag papírzsebkendőbe rejtve a vakcina. A gyári csomagolását már kidobta. A határon a gyógyszer beazonosításához szükség lett volna a papírra, de szándékosan nem akart elvámoltatni való gyógyszert jelenteni, hiszen semmi esély nem volt rá, hogy megtarthatja. Sokat érő orvosságot rejtett a papírzsebkendős tasak. Az ára is sok volt, hiszen három havi fizetésért vette. De mi az ahhoz képest, hogy megmenti vele az unokahúgát. A múlt héten a szomszéd faluban két gyerek halt meg. Két falura 10 védőoltás jutott, abból ők nem kaptak. A járvány ellen csak úgy védekeztek, hogy pár hétre bezárták az iskolát és az óvodát.
- Csak megnéztem a külföldi lányokat. - válaszolta
A szúrós szemű vámos elvigyorodott.
- Udvarolni jár a vonattal? Nocsak, sokat érhet az a fehérnép, ha képes ennyit várakozni érte.
- Sokat bizony! - somolygott Alexej, és hallani vélte az unokahúga csengő nevetését.
Hat óra is eltelt, mire a határ másik oldalán leszállt a férfi a vonatról. Sógora várta az állomáson, autóval mentek tovább. Besötétedett, az ország e részén nem volt közvilágítás. Késő éjjel érkeztek a kis faluba. Az autó búgására a nővére már nyitotta a kaput.
- András! - futott elé az asszony.
- Sikerrel jártam, ne aggódj Marika. Holnap Erzsike megkapja az oltást. Itt van még 120 Hrivnya, amit a nővér kér majd az injekció beadásáért. Ne sírj már, ne sírj már! - ölelte hosszan a testvérét András, akit Alexejre anyakönyveztek, mert az ország ahová született nem ismerte az András keresztnevet. Kárpátalján egy kis faluban 2017. decemberében egy kislány megkapta a kanyaró elleni védőoltást.

Igaz történet.
3757
jegmadar - 2018. június 19. 15:03:10

Kedves Anita! A lényeg az orvosságon (oltóanyagon) van valóban. Ha a két kg rizs meghaladja a fejenkénti két kg behozható élelmiszert akkor elvehetik (van ahol el is veszik). Örüljünk, hogy a 4 kg disznótoros megmaradt. :-)
Ja és nem feltétlenül ukrán, lehet magyar is a határellenőr. :-)

4302
Fedak Anita - 2018. június 18. 19:03:18

Drága Jégmadár! Nem tudom melyik ukrán határátkelőn játszódik a történet, de 2 kg rizst soha nem vesznek el az ukrán vámosok. Vodka és cigi az igen. És a gyógyszer, amit keresnek és elkoboznak. Hidd el biztosan tudom, lassan 50 éve járom az ukrán-magyar határt oda-vissza. A nyereményhez gratulálok.Rose

1593
MT - 2018. május 28. 22:37:37

Kedves Jégmadárka, mesterien adagoltad a feszültséget, írásod letehetetlen és - sajnos - még mindig nagyon mai a téma.
"Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik."

Szeretettel és köszönettel szép írásodért:
Pilla

/Még mindig remeg a gyomrom és körmeim tövig rágva...)

4204
pathfinder - 2018. május 25. 13:12:51

Kedves Mária!

Ez nagyon szép volt és nagyon szeretetreméltó, amit a férfi tett, de ugyanakkor szomorú is. Szomorú, hogy ilyen világban kell éljünk.

A novelládhoz szeretettel gratulálok:
Kata

5818
stefanicus - 2018. május 21. 09:06:32

Hello kedves jégmadár,Mária !
Köszöntelek ,örömmel olvastam megható irásodat, nagyon megfogott a történet , remekül épitetted fel az egész cselekményt . Gratulálok , tetszett nagyon , sajnos ,hogy még ilyen drámai események közt éljük meg a 21 század minden napjait .
Kivánok szép májusi napokat és vidám alkotókedvet neked . Maradok baráti tisztelettel feléd ,köszönöm a szókat a tollnál jelen vala shf/Istvan

5816
motoz - 2018. május 17. 15:21:00

Nagyon átéreztem a történetet, sajnos sok hasonló esett megtörtént a régebbi idökben, köszönöm neked: Etelka Rose

5162
feketenedr - 2018. május 08. 07:49:19

Kedves Mária!

Megható és igaz történetedhez szeretettel gratulálok.

Margó

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.