Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Auerbachné Tóth Katalin: Melek - 1. rész
2010. augusztus 30., Washington Post:

"Feltehetően az Iszlám Állam terroristái raboltak el Hatay város közelében egy szír határ melletti kis faluból mintegy 30 főt. Meg nem erősített hírek szerint az elraboltak mind 13-18 év közötti lányok. A török hatóságok nagy erőkkel keresik az elraboltakat. Helyi források szerint egy amerikai turistát is elraboltak, de ezt a hírt az ankarai nagykövetség egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. Amennyiben a hír igaz, az Egyesült Államok mindent megtesz az amerikai állampolgárságú nő felkutatásáért és hazahozataláért."

7 évvel később, valahol Afganisztánban:

- Smith hadnagy, minden csapatunk visszatért!
- Eredmények?

Az ideiglenes harcállásponton az eddig a térképet tanulmányozó katona felpillantott a beosztottjára. Barna haja rövidre volt nyírva, és a pár napos borosta is idősebbnek mutatta az arcát. A sokszor hangoztatott mondása, miszerint 'a frontszolgálat duplán, ha ugyan nem triplán számít!', őt igazolta.

- Az ISIS katonái meglógtak. Egy fél tucat maradt csak az épületben, na, ők már mind az istenüknél időznek. Szerintem valami bordélyházat találhattuk, mert szinte csak nők meg néhány gyerek volt az épületben. A gyerekeket a segélyszervezet munkatársai elvitték, a nőket egyelőre itt a hátsó raktárhelyiségbe zártuk be. Kicsit szűken vannak ott 24-en, de nincs több helyünk.
- Biztos, hogy be kell zárni őket?
- Igen. Átkozódtak és próbáltak ellenállni. A férjeiket hívták, meg Allah-ot, hogy segítse meg őket. Már amennyire értjük, hogy mit mondanak...
- Oké. Akkor szólok a parancsnokságnak, hogy foglyaink vannak.
- Még valami. Az egyik nő nem egyszerű fekete burkát visel, mint a társai, hanem egy díszesebbnek tűnő kéket és csak vele tudtunk beszélni, mert egyedül ő ért angolul. Sőt, elég választékosan fogalmaz! Nem kellene elkülöníteni a többitől?
- Meglátjuk. Akkor most beszélek is vele. Vidd a kihallgatóba!
- Igenis, Uram!

Patrick B. Smith elgondolkodva nézett beosztottja után, de aztán csalódottan fordult vissza a térképhez. Azt remélte, hogy az ISIS néhány magasabb rangú vezetőjén sikerül ma rajtaütniük, de tudomásul kellett vennie, hogy már tovább is álltak, ha ugyan nem téves fülest kaptak a katonái...

- Hová a fenébe menekülhettetek el?! - mondta ki hangosan is, bár a félhangos mormolást úgysem hallotta senki...

Fél órával később már a kihallgatónak nevezett, ablak nélküli, rácsos ajtajú helységbe lépett be. A katona, aki kinyitotta neki az ajtót, tisztelgett, és becsukta mögötte az ajtót. A szobában az egyetlen bútor egy szék volt, azon ült a nő, a kezeinél hozzábilincselve. Patrick kíváncsian nézte a nőt egy darabig. Nagy, sötét szemek, maszatos arc, egy rég beforrt, de még mindig látható heggel. A haja a fején levő kendőtől nem látszódott. A ruhája, mely az egész testét elfedte, valóban kék lehetett valamikor, de most olyan koszos volt, hogy Patrick legalább három másik színt is rá tudott volna mondani. Ahogy a nő szemébe nézett, az egy röpke pillanatig dacosan állta a pillantását, de aztán lesütötte a tekintetét, mint egy engedelmes arab asszony.

- Smith hadnagy vagyok. És te...?
- A nevem Melek. - a nő nem nézett fel. Ült lehajtott fejjel, úgy válaszolt, halkan, de határozottan.
- Ennyi?
- Ennyi. Csak Melek.
- Rendben. Jól beszélsz angolul. Ha valamit nem értesz, szólj!
- Itt nem én vagyok az, aki nem ért semmit! Nem tudjátok, hogy hogy illik egy nővel bánni, és nem értitek, hogy az Iszlám Állam itt a saját földjén harcol! Itt ti vagytok a betolakodók!
- Hallgass! Hányan voltak veletek férfiak? Mit terveznek?
- Tőlem nem fogsz semmi ilyent megtudni! - a nő megint csak néhány másodpercre nézett a férfi szemébe, aztán újra lehajtotta a fejét.

Patrick érezte a nő hangjában a határozottságot és az elszántságot. Hallott már az arabok csökönyösségéről és arról, hogy az eleve elrendeltetésben hisznek, így rövid gondolkodás után másfelé indult a kérdéseivel.

- Ki vagy te és hogyhogy ilyen jól beszélsz angolul?
- Melek vagyok, Abu al-Hosszein asszonya! A nyelvtudásom pedig nem tartozik rád! - Melek felemelte a fejét, de valahová a férfi mögé nézett a falra.
- Al-Hosszein-é?
- Jól hallottad, igen! Az Iszlám Állam al-Bagdadi utáni második emberének az asszonya vagyok.
- És erre büszke vagy? - kérdezte Patrick megvetően.
- Büszke? Én csak egy asszony vagyok, már ha tudod, hogy errefelé ez mennyit jelent...
- Ahhoz képest nem tartja valami fényesen az asszonyát, ha csak néhány katona vigyázott rád, ő meg meglépett! Meg aztán a burkád is eléggé viseletes...
- Nem burka, hanem hijab! A burka az egész arcot takarja, a hijab csak a hajat és a nyakat fedi el! Itt vagytok már évek óta, de még ezt sem tudjátok? De be kell avatkoznotok mindenáron mások életébe! - nézett megvetően Patrick-ra.
- Hogyhogy ilyen jó az angolod? Választékosan fogalmazol...
- Ismerd meg az ellenségedet, ha eredményesen akarsz szembeszállni vele... Nem hallottad még ezt a mondást?

Patrick fel-alá sétált a nő előtt, mintegy demonstrálva, hogy ő a szabad, ő mozoghat, míg a nő nem tud, és közben gondolkodott. "Túl kifinomult, ahogy beszél! Nincsenek nyelvtani hibák, nem gondolkodik egy-egy nehezebb szó kimondása előtt! Akcentussal beszél, persze, de hogy legalább néhány évet élt angol nyelvterületen, az biztos!"

- folytatása következik -
5772
Saranghe - 2020. február 18. 18:44:19

Kedves Kata!

Érdekes, bátor írás. Olvasom is tovább.

Szeretettel: Rose

Kata

4204
pathfinder - 2018. október 12. 15:34:27

Kedves Babu!

Igyekeztem hiteles lenni, de azért ha nem is a vallásuk, de a kultúrájuk valóban nem ismeretlen számomra.

Köszönöm, hogy itt jártál!
Kata Heart

5548
babumargareta - 2018. október 01. 11:43:58

Kedves Kata !
Érdekes számomra ez a történet ,mert nem ismerem az iszlám emberek lelkivilágát és szokásaikat .
Igy érdeklődéssel olvastam !
Látom ,Te annál többet tudsz , ami a viselkedésüket illeti !
Szeretettel....BabuIn Love

4204
pathfinder - 2018. június 29. 14:31:28

Kedves Rita!

Írom ezt már egy ideje, mert sehogy nem voltam elégedett vele... De nem is rétem, miért gondolod, hogy ki fogok bárkit nyírni... Oké, katonák, de most már rajtam ragadt, hogy mindenkit kinyírok, ugye? Smile Na, csak viccelek, jövő csütörtökre kiderül Wink

Köszönöm, hogy olvasol! szeretettel:
Kata Heart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.