Tóth Sarolta: A cigánylány visszatér
A közgazdasági szakközépiskola második osztályába járt egy kedves, szép arcú cigánylányka.
Szülei tanulatlan emberek voltak, de tisztán tartották lakásukat, környezetüket az apának volt munkája, az anya pedig nevelte a hat gyereket. Ragaszkodtak hozzá, hogy a legidősebb gyerekük, Viola - az említett lány - érettségizzen, és tanult ember legyen belőle. Értelmi képessége elég gyenge volt, nehezen és keveset tanult, ebben - nyilvánvalóan az otthoni körülmények is szerepet játszottak, - mert cigánytelepen éltek, sok gyerek zsivaja verte fel állandóan a tanuláshoz szükséges csendet..

- A második félévben Viola szólt az osztályfőnöknek, hogy szeretne magántanuló lenni a következő időszakban. A kérés megoldása nem volt egyszerű, a szülőket kellett behívatni és indokolni a kérést az igazgató előtt írásban kérvényezni. A lány továbbította otthon a teendőket.. Váratlan hatása lett a kérésnek...Megjelent másnap nyolc cigányember és asszony, és egymást túlharsogva előadták a komoly indokot..Violácska együtt hált a Lajossal, és náluk az a szokás, hogy ilyen esetben mint férj és feleség ezután együtt kell élniük, mert jöhet a poronty...
- Az igazgató nem tagadta meg a kérést látva a helyzet komolyságát, beleegyezett, hogy Viola magántanulóként otthon készüljön fel az év végi beszámolóra a második osztály tananyagából.

- Elérkezett a vizsga, de teljes kudarccal ért véget.Viola semmit sem tudott a tananyagból, mert ifiasszonyként - a nagy pompával megrendezett lakodalom után - nem volt ideje a tanulásra, a rokonság pulyáit pesztrálta, hogy felkészüljön jövendő anyaságára - ami a lány örömére nem következett be, ugyanis Lajostól elvált, mert ivós és durva, dologtalan férfi volt, és dolgozni sem akart.
- a történet így szomorú véget érhetett volna, de nem így alakult. Viola visszatért az iskolába, újra járta a második osztályt - ezúttal sikerrel és az érettségi vizsgája is sikerült. Ritka, de boldog véget érő történet.
5824
Manyo - 2018. szeptember 21. 07:04:14

Szép történet jó véggel.

1403
titanil - 2018. július 20. 15:33:50

Kedves Sarolta!

Rövid történetedben benne van egy fiatal cigány lány sorsa, ami szerencsére jól végződött

Szeretettel: Magdi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.