Szabó János: Őszi levelek: Hetedik történet (2018. szeptember)
Rükvercbe kapcsolta a terepjárót. A négykerék hajtás játszi könnyedséggel birkózott meg a saras talajjal. Leállította a kocsit. Freddie Mercury, a motorral együtt hallgatott el. Szeretett Queent hallgatni vezetés közben. Főleg a Greatest hits második lemezét.
Éppen a "The miracle" energiái szakadtak félbe. Kiszállt a kocsiból. Hátra ment, és kinyitotta a csomagtartót. Zajra lett figyelmes, de csak egy harkály dolgozott a nagy tölgyfán, ami a lekanyarodó utat szegélyezte. Géppuska szerű kopogása betöltötte a mezőt.
A kistáskát a jobb vállára akasztotta, majd átbujtatta rajta a fejét is, hogy biztosan ne csússzon le. Előfordulhat, hogy kapaszkodnia kell majd felfelé menet. A fegyvert a lökhárítóhoz támasztotta. B-14-es woodsman-t rejtett a bőrtok. Imádta a súlyát, a formáját, és egyáltalán magát a fegyvert. Amikor célra tartott, olyan érzés kerítette hatalmába, mintha a karja meghosszabbítása lenne. Az előtt, ha hallotta ezt a kifejezést, mikor még nem használt fegyvereket, megmosolyogta. De amióta megvan a Woodsman, már komolyan veszi. Becsukta a rakteret, majd az autót is bezárta. Balkezébe kapta a puskát, és ütemes léptekkel elindult a kaptatón. Még egyszer visszanézett a terepjáróra. Jó döntés volt, hogy itt hagyja. Ha megtalálják a testet, márpedig néhány napon belül meg fogják találni, nyomozás lesz. Még ha valaki fel is írja a rendszámot, ami nem nagyon valószínű, azt hiszik, horgászni ment a duzzasztóhoz. Otthon a garázsban, a horgászcucca mellett, van egy pár gumicsizma, aminek a talpán, a duzzasztó körüli ingovány sara éktelenkedik. Néhány napja merítette bele. Ha minden kötél szakad, és eljutnának hozzá, arról levehetik a talajmintát. De nem hiszi, hogy erre sor kerülne. Viszont neki be kellett biztosítania magát. Ha egy ilyen munkát elvállal, az akció mindent részletét precízen kidolgozza, mert nincs kedve lebukni. A megrendelő pedig busásan megfizeti. Az emberek nem szeretik elvégezni a piszkos munkát. Ezért van Ő. Teljesíti a feladatot, besöpri a tiszteletdíját, a megbízó pedig boldog lehet. És a boldog megrendelő a legjobb reklám. Ebben az évben, ez már a harmadik megbízása.
Szóval jó helyen van az autó. Innen ugyan kicsit sokat kell gyalogolnia, de ez így biztonságos. Ideje van bőven. Direkt a nehezebb csapást választotta, hogy ne találkozzon senkivel. Ha véletlen mégis, az egész akciót lefújja. Figyelnie kell az utat is, mert lefelé már sötétbe jön, és a csomagja is lesz vagy tizenöt kilo. Gyorsan haladt. Eltervezte, ha kettőre eléri a kidőlt fenyőt, ott megebédel. Az alsó ösvényen kirándulók haladtak. Ide hallotta a csevegésüket. Színes ruháik, néha felvillantak a gyérülő növényzet réseiben. Attól nem tartott, hogy Őt észreveszik. Tökéletes csendben haladt. Ruházata szinte teljesen beleolvadt az erdő közegébe, és ráadásul a két csapás egymástól elkanyarodó ívben haladt. A túrázók hangja egyre halkult, míg kis idő múltán teljesen elnémult.
Tizenhárom-ötvenre érte el a kidőlt fát. Lepakolt, és elővette a szendvicseket. Délután négy előtt kell az oromra érnie. Még bevackolja magát, és felveszi a lőállást. Úgy majd teljes nyugalomban várhatja a célpontot. Nem lesz közel, de a dedal távcsővel gyerekjáték lesz a lövés. A hang miatt sem aggódott. A terület óriási, és a sztráda hangja mindent elnyom. Miközben evett, folyamatosan kémlelte a lejtőt. Kereste a kiránduló csapatot. Nem lenne szerencsés, ha valami furcsa ötlettől vezérelve felfelé indulnának. Aztán meglátta őket. Már egészen a szerviz út mellett baktattak. Úgy látta négy férfi, és három nő. Töltött egy forró kávét a termosz poharába. Lassan szürcsölte. Jól esett a meleg ital. Tavaly ilyenkor még nagyon jó idő volt, de az idén hamar beköszöntött a hűvös ősz. Ahogy végzett, alaposan körülnézett nem hagyott-e valami nyomot, de megnyugodva látta, nincs oka aggodalomra. Most még meredekebb szakaszon kell átverekednie magát. A fű kicsit csúszik, de a bakancsának ez nem lehet probléma.
Durván két órát gyalogolt még. Pont ezért hagyta olyan mélyen az autót. Senki sem fogja feltételezni, hogy képes ennyit menni, mikor feljebb is hajthatott volna a kocsival. Négyre már bevackolta magát. A puska a helyén, fixen, rögzítve. Erre fog jönni. Minden nap erre jön, nagyjából négy és öt között. Napok óta figyelte a kilátóból. Egyedül jár, mint valami fantom. Pedig nem az. Nagyon is nem.
Két héttel ezelőtt keresték meg a munkával. A szokásos módon, a bulvármagazin társkeresési hirdetései között, „Aramis” jeligével. Válaszolt, és megadta az összeget, amit kér, valamint az elérhetőségét a szokásos kódolással. Megérkezett a válasz, miután elolvasta az e-mailt, törölte a postafiókot. Az elektronikus levélcímet egy internet kávézóban regisztrálta.
Aztán megfigyelt, tervezett, és most végrehajt. Kicsit fészkelődött, mert zsibbadni kezdett a bal lába. Ahogy igazgatta a helyzetét, a távolban mozgásra lett figyelmes. Megmerevedett. Belenézett az optikába. A célpont megjelent. Komótos léptekkel hagyta el az erdősávot. Messziről látta már, meg a képen is, de igaza volt a megbízónak, közelről szinte megbabonázó látványt nyújtott. Most egyenesen a lövész felé nézett. Nyugodt volt, mintha tudná, néhány pillanat múlva gyilkos acélmag vet véget életének, ami ellen semmit nem tehet.
A cél tiszta volt. Michael ujja ráfeszült az elsütő billentyűre. Érdekes módon azon agyalt, hogy nem tudja majd a nyakát is levágni, mert túlságosan vastag. Csak a fejét viszi el. A megbízó érje be azzal. Valójában neki amúgy is csak az agancs kell. De milyen agancs! Michael már sok szarvast kilőtt megrendelésre, de ekkorát még nem látott. Nem is csoda, hogy erre az állatra nem adják meg a vadászati engedélyt. De mindig van olyan ember, akinek ha kell valami, minden áron megszerzi. Aztán majd elrejti a trófeát valami pince terembe, ahová csak a legszűkebb baráti körének van belépése. Ott majd dicsekszik vele, mintha csak Ő lőtte volna ki. Évről-évre bővül, és színesedik a beszámoló.
A szarvas nem fordította el a fejét. Az Ő világában nincs mitől félnie. Uralkodik a csordán. Nem árthat neki senki, és semmi. Eddig a pillanatig.
Michael a mellüregre célzott.
Kissé felerősödött a szél, és őszi levelek kavalkádja kezdett beleúszni a távcső képébe. A célzást egyáltalán nem zavarta, de a kép olyan fenséges volt, hogy a vadász önkénytelenül is felemelte a fejét a célzásból. Látni akarta a teljes képet. A hatalmas dám, a sárgás, és rőt levelek között, leírhatatlan látvány nyújtott.
Aztán az állat nyugodtan, szinte sétálva odébb állt. Egyáltalán nem félt, pedig ahogy Michael felemelte a fejét, biztosan meglátta. A pillanat elmúlt. Lövés nem dördült, trófea nem lesz.
A megrendelő sem lesz boldog, de a világ már csak ilyen. Nem mindent lehet pénzzel megvenni.
Michael elmosolyodott, majd feltápászkodott, és elkezdte összecsomagolni a fegyvert. Már bánta, hogy nem hozott horgászbotot.

Vége
4338
kbszabo - 2018. október 12. 20:28:12

Kedves Rita!
Nagyon örülök a nyereménynek, így jól esik a gratuláció. Köszönöm!
Üdvözlettel: János

4338
kbszabo - 2018. október 12. 20:21:44

Kedves Anita!
Köszönöm kedves szavaid! Igyekeztem.
Üdv: János

4302
Fedak Anita - 2018. szeptember 14. 16:23:30

Kedves Tollforgató!
Izgalmas történet egy orvvadászról, akiről kiderül a végén, hogy mégis csak jólelkű ember.
Gratulálok az írásodhoz.
Barátsággal: Anita

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.