Ferenczfi-Faragó Eszter: Duna-parti szerenád (2018. szeptember)
Ha nem mondtad volna, hogy a Szigeten találkozzunk, mert nagyon szeretsz sportolni, el sem jövök. Te vagy a héten a harmadik, aki randira hívott. Nem én, hanem az anyám tett fel a netre egy társkeresőbe - ha tudtam volna, hogy erre fogja használni, dehogy veszek neki számítógépet! Na, jó, nem csak erre használja, de mégis…
Szóval ez a kedvenc helyem, a Sziget, örülök, hogy neked is. Gyere, menjünk oda a zenélő kúthoz, kezdődik a műsor. Várj, segítek! Bocsáss meg, azt hittem…
Ez jó, hallgasd csak, ez a tájmtuszéjgudbáj, ezt abban az évben kezdték játszani itthon, amikor érettségiztem, erről mindig eszembe jutnak a középiskolás éveim. Mi nagyon vad osztály voltunk, minden tanár réme, mégis mind sikeresen leérettségizünk, kivéve a Hajóst, akit negyedik félévkor kivágtak az iskolából. Na, a Hajós az nem volt semmi! Apja ügyvéd, anyja bíró, de hiába, azt még azért ők sem tudták elintézni, hogy elnézzék neki, mikor a matektanárnő székére rajzszöget tett, így repülnie kellett. Tudod, mi lett a Hajós? Pszichiáter, ez kész röhej! Igen, igen, az a neves ürge, aki azt a jópofa könyvet írta, minden metrómegállóban reklámozzák már vagy fél éve.
Te, ismered a Szakolczayt? Azt a népszerű, fiatal színészt! Na, hát ő is az én osztálytársam volt. Ha jobban belegondolok, nálunk nagyon sok volt a kiemelkedő, reményteljes személyiség az osztályban, de ez nem is csoda, hiszen neves, elit gimibe jártam, ha megmondanám hova, nagyon csodálkoznál, csak a mi osztályunk lett valamiért ilyen renitens. De miért is kezdtem el a gimit mesélni? Ja, igen, a zene miatt. Milyen baromság, meghallasz egy dallamot, és rögtön beugranak olyan események, érzések, emlékek, amelyekről azt hiszed, már régen el is feledted, nem foglalkozol vele, lezárult…Valójában soha semmi sem zárul le, csak hibernáljuk, aztán valami, valahol, valamilyen apropóból előhozza.
Volt egy ismerősöm, nem fogod elhinni, annak az illatok hívták elő az emlékeit, nagyon vicces volt; mindent, még az érzelmeit is szagok konzerválták. Vegyész lett belőle.
Alkonyodik. Mászkáljunk a parton, kezdek fázni. A futók nagyon csúnyán néznek, ez a rekordtan pálya itt nagy ötlet volt, de sehol egy normális út, ahol csak úgy sétálhatnánk.
Szóval ott hagytam abba, hogy jött az anyám ezzel a társkereső oldallal, megtelt az email-fiókom egy nap alatt, azt hittem, gutaütést kapok. Még jó, hogy a telefonszámom nem jut soha az eszébe... Fél, hogy vénlány leszek, hát van benne valami, te vagy az első férfi, akinek esélyt adtam, nem volt a leveledben egy sor hencegés se, meg nem írtál olyat, hogy hány kiló legyek, mekkora mellbőséggel, és hány diplomával, magadat sem fényezted, na, ezért. Zárkózott vagyok, azt mondják, már-már betegesen, azt hiszem, leesne az álluk az engem ismerőknek, ha hallanák, hogy már órák óta csak mondom, mondom, de most annyira jól esik. Van benned valami bizalomgerjesztő, úgy érzem, téged valóban érdekellek.
Elfáradtam, ott egy pad, menjünk oda, jó? Milyen sportot űzöl? Röplabda? Az nagyon jó! Én futok. Persze csak egyedül, a magam örömére, nem szeretek alkalmazkodni, úszni is inkább magam járok. A labdajátékokhoz rém ügyetlen vagyok.
Jó sötét lett..., hallod? Tücsökszerenád! Annyira szeretem! Telihold van. Giccses, de szép.
Pont ilyen éjszaka volt akkor is, amikor a Velencei tavon nyaraltam. A holdról jutott az eszembe. Akkor volt ilyen valószínűtlenül hatalmas, mesekönyvbe illő a hold; forró július éjjel, bringatúra, sátor. Nem tudtam aludni, még a sátorban is izzott a levegő, kimentem a partra. Az orrom hegyéig sem láttam, de ott feküdt előttem a tó, szinte hívogatott a víz, sötéten csillogott, nem tétováztam, belecsobbantam, iszonyú jó volt. Csak lebegtem, és bámultam a csillagokat és a holdat, és akkor úgy éreztem, én vagyok az egyetlen élő ember a világon, olyan mély volt a nyári égbolt és hatalmas a víz, mintha ég és föld között lebegtem volna, és akkor elkezdtem félni a magánytól. Addig soha. Július húszadika volt, aznap töltöttem be a harmincat.
Jó veled. Nagyon jó. A szó klasszikus értelmében nincsenek barátaim, inkább csak sok-sok ismerősöm. Eddig a legjobb társaság magam számára magam voltam. Úgy érzem, valami elkezdődött. Te is így gondolod? Eddig csak olvastam róla, hogy vannak ilyen találkozások, amikor az ember úgy rézi, ezt a másikat valahonnan már ismeri... Így vagyok veled most én is, ma minden olyan valószínűtlen; magamból hívtalak talán elő?
Iszonyú késő van, haza kellene menni.
Ez elkeserít, de holnap újra láthatjuk egymást, ha te is akarod. Talán nem rombolja le a napfény, a realitás, ezt a realitásokon túli éjszakát.
Vigyázz! Ott egy kiálló, nagy gyökér! Nehogy felborulj, látod, nem vetted észre!.
Most már muszáj, hogy segítsek! Tolom a kerekesszékedet.
2603
orkutya - 2018. október 23. 14:30:05

Egy igazi novella, a végén csattanóval. Nagyon tetszett nekem, gratulálok hozzá! Tibor Cool

5738
miminke3 - 2018. október 19. 19:12:58

Kedves Eszter!

Szeretlek olvasni! Jó!

Üdvözlettel
Margit

2510
vasleany - 2018. szeptember 20. 13:50:06

Kedves Magdi!

Köszönöm szépen, hogy itt jártál! Rose

Eszter

1403
titanil - 2018. szeptember 05. 12:58:03

Kedves Eszter!

A Szigeten való randevú, és végén a csattanó nekem nagyon tetszik. Olvasás közben élveztem, ahogy a Szigetről és a régi élményeidről mesélsz. Megjegyzem, a természet néha olyan szép, hogy szinte giccsesnek találjuk. Gratulálok írásodhoz!

Szeretettel. Magdi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.