Deák Mária: Káprázat (2018. október)
Lőrinc az ablaknál állt. Ki nem mondott szavak visszhangzottak a fejében. Nem jó betegnek lenni. A fájdalom sokszor elviselhetetlen. Sokízületi gyulladás gyötörte. A teste minden részébe beköltözött a fájdalom. A kéz ízületei is felmondták a szolgálatot. Gondolatait muszáj papírra vetnie. Az Íródeák most is itt ül az asztalnál, míg ő a kitárt ablakban állva nézi a Balaton hullámait. A hullámokat, amik partra érve csobbanó hangot adnak, majd halkulva kúsznak vissza a tómederbe. Néha az íródeák kíséretében lesétál a partra. Lőrinc mesél, az Íródeák jegyzetel. A múltkor magányosan, egyedül indult a platánokkal övezett parkban a vasútállomás felé. Megpihent egy padon, gondolataiba merülve elmúlt időkről és a halálról gondolkodott, a halálról, hogy vajon mi van az után - bokrok rezdültek a pad mögött, hátranézve fiatal szerelmespár csókjába ütközött. Feltört benne a vágy s arra gondolt bárcsak nála lenne a "pepita". Aztán... mi volt aztán? Az élmény hatása alatt sétált tovább a parkon át. Talán racionálisabban kellene látnia a holnapot és a betegségét. Az Íródeák hangja hozza vissza a szobába. - Nem tesz jót a huzatos ablakban való ácsorgás.
Csak az a csók ne lett volna. - szövi tovább gondolatait, meg sem hallva az Íródeák intését.
Azzal a csókkal kezdődött minden. Ősz volt, érett gyümölcsök csábító illata szállt a levegőben. Talán ezért kívánta meg az ízes csókot? Akkor még nem tudta, hogy az a csók fájó, mély sebet fog ejteni. Ej, dehogynem tudta. Tudták mindketten Zsizsi (mert igazi nevét nem szabad kimondani) és Lőrinc is tudta, hogy az a csók csak a kezdet. Az az első csók a csend és a hallgatás sebe volt. Változtatni már nem lehet. Sodor és visz az ár. Mindkettejük otthona biztonságának, a család melegének, a konvenciók árulása. A bűn megkezdte munkáját. "Mihelyt lehet..." Hab suhog. Ott meg Itt szétleng; de az álomhang átsegít: "...azonnal értesitlek." (részlet Szabó Lőrinc Ma még című költeményéből)
Zsizsi szeme könnyel volt tele. Álltak egymással szembe, és a döbbenet, amit a csók szakított ki a lélekből, a felismerés, hogy egy a lélek, egy a tűz. Zsizsi aztán távolságtartóvá vált. Ezt nem teheti. Megsemmisülten állt akkor Lőrinc, lábából kifutott a tartás, remegni kezdett.
Káprázat! El fog múlni - nyugtatta magát, de teste és szelleme nem hagyta becsapni magát.
Kibírhatatlanná vált Zsizsi vívódása is. Lőrinc beszélt, beszélt, és egyre csak beszélt hozzá. Minél többet beszélt, egyre többet hallgatott a nő. Aztán a Káprázat az életük része lett. Három éve már. Lőrinc még betegebb lett. Az írást nem tudta abbahagyni. Gondolatait az Íródeák papírra veti. Lőrinc becsukta az ablakot.
"Szintelen, üres nélküled a világ." "Nem okozhatunk fájdalmat másoknak, de azért szeress!"


Az Íródeák szorgalmasan jegyzetelt. Később az ablak palettáját gondosan behajtva összecsukta a füzetet és csókjukkal újra feltépték szájukon a csend sebét.


/Kabdebó Lóránt irodalomtörténész Titkok egy élet/mű-ben című tudományos munkája nyomán, Deák Mária képzeletében született, töredék életkép./
6081
varonklari - 2019. február 14. 11:22:24

Kedves Marcsi!
Képzeletedben született, töredék életkép - nagyon szép és megható írás. Köszönöm, hogy olvashattam, szeretettel: KláriRose

5823
ereri - 2019. január 16. 19:04:02

Nagyon szép írás kedves Marika! Volt egy kolléganőm, ilyen betegséggel, már huszonéves korában kialakult, nem tudom mi lehet vele... Mindene fájt, csikorogtak és megdagadtak az ízületei. Átérzem a soraid. Gratulálok hiteles alkotásodhoz szeretettel, tisztelettel: E. E.

4302
Fedak Anita - 2018. október 18. 22:00:09

Kedves jégmadár, Marcsika, ha megengeded folytatom Szabolcs idézetét:
Veled
ölel a tavasz, becéz, rám borul
és keserü szivem a te drága, uj
édességeddel édesíti meg;

De szépet írtál Marcsikám, így volt, nem így volt, végül is hagyjuk az irodalomtörténészekre nekünk marad az élmény...
Szeretettel olvastalak: Anita

2720
bigeszab - 2018. október 02. 19:13:51

"Csak tudnám, ki vagy, Káprázat!" (Sz.L.)
Köszönöm az élményt, kedves Mária! Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.