Tóth Sarolta: A teremtés koronái
Ismerek néhány férfit, aki komolyan hiszi , és úgy is veiselkedik, hogy a férfiak a teremtés koronái. Miért is? Talán a bibliai tanítás szerint, amikor isten megteremtette az egész élővilágot, művére koronaként tette fel az első ember, Ádám, az ősünk megteremtését sárból formálva meg a testet és lelket lehelt bele. Ádám férfi létére - az édenkert uraként - pedig akadt ott bizonyára tennivaló - unatkozott, és panaszkodott az Úrnak: adjon társat, akivel szórakozhat...így kapta oldalbordája feláldozásával - /nem értem, hogy lehet, hogy mégis kettő van neki most is!/ - Évát, ősanyánkat - aki nem sárból van, hanem Ádám eleven testéből...valahogy így tanultam hittanórán.
- Ádámot Éva rávette, hogy egyenek a tiltott gyümölcsből, hogy mindentudók legyenek, mint az Isten - ezt ígérte ugyanis Évának a csávbító kígyó..
Az sem világos számomra, miért éppen a kígyó képében kísértette az asszonyt a Sátán, hiszen a kígyó az egyik legundorítóbb állat és a legtöbb nő fél tőle....Na mindegy, így írja a Biblia...Csakhogy Ádámnak nem muszáj volt erre hallgatnia, de akkor még ostoba volt és hitt az asszonynak...az almaevés után viszont kiűzték a Paradicsomból és dolgoznia kellett - de nem bánta meg, mert Évával eljátszadozott és a játékok gyümölcsét Éva termelte és szülte meg keserves kínok között ...azóta is. Sok Ádám ezt méltányolja, de jócskán akad olyan is, aki nem.
Évszázadokon át., sok helyén a lakott földnek még ma is az asszonyok szolgálják a férjüket testükkel és lelkükkel és tűrnek, kitartanak. Az őstermészet a férfiakban még ott él - ők magukat felsőbbrendű lénynek tekintik és nem vagy nehezen fogadják el a női főnököt, a feleségük szakmai sikereit, és szekírozzák őket, hangsúlyozzák saját fontosságukat, pótolhatatlanságukat. Szívesen gyötörnek nőket, gyermekeket, és ettől élvezetet nyernek.
Sok férfi kudarcát italba fojtja, durvasággal tetézi...míg rádöbben e megoldás kilátástanságára és következik a családírtás és az öngyilkosság. Számos esetben megtörténik ez manapság, míg a nők erősebbek, ha kell egyedül nevelik fel kemény munka árán - gyermekeiket.
A nők ma már nem tűrik a másodrendűség szerepét.- és bizonyítanak is - "nem nőknek való területeken" is. A koronás királyok ma már csak díszletként ragyognak a demokráciában a nők is emberré léptek elő. Akár tehetséges művészekké is lehetnek, ha engedik kibontakozni és nem fojtják el tehetségüket, vagy keserítik meg őket gúnyos, lehengerlő kritikával az okos férfiak.
A kérdés csak az, ki evett több almát akkor a tudás fájáról, és génjeiben kinek adta tovább - eszerint kellene ítélni - teljesítmény alapján.
5396
Kitti - 2018. november 04. 17:40:08

Jó kis írás! Vitára sarkalló. Bár én nem vitáznék veled, mert teljesen egyetértünk.
Ráadásul, mára már a férfiak valahogy mások lettek. Eltűnt a szívből jövő udvariasság, és azt képzelik, hogy az izomzatuktól lesznek férfiasak, vagy ne tántán a hódításaik száma a meghatározó ebben. Pedig a nők többsége mást vár el egy férfitól. Smile

3177
mamuszka - 2018. november 04. 17:05:47

Kedves Tibor!

Most nem értünk egyet. A nők nem a foglalkozásuk és öltözködésük által kívánatosak . Én például évek óta nadrágban járok, és nem imádom a háztartási munkát, sőt egyetlen férfit sem erőszakoltam meg.
Nem vesztettük el nőiességünket attól, hogy egyetemre járhatunk, egyedül is mehetünk szórakozni...és így tovább.

A szerelem mást jelent a férfiaknak, más ta nők nagy részének.
Nem baj, ha másként gondolod, azért kedvellek
Sarolta

3177
mamuszka - 2018. november 04. 16:59:29

Kedves Bálint!

A téma kimeríthetetlen. Más férfi szemmel és más női szemmel. Mivel együtt vagyunk párok, egymást elviseljük, és jó, ha ezt elfogadjuk türelemmel és szeretettel
Sarolta

3177
mamuszka - 2018. november 04. 16:57:23

Kedves Anita!

Én is így gondoltam. A férfiak - nem véletlenül - tartják magukat uralkodásra méltónak, hisz a Biblia szerint mi csak oldalbordák vagyunk. Már valamivel jobban hangzik a "FELESÉG" elnevezés, noha a megosztás a mindennapokban nem így van, sajnos. A férfiak például nem szülnek gyereket, csak......, de ha a gyerek hibás, elhagyják a nőt, és lelépnek sokan, ha asszonyuk megöregszik, vagy ők megunták.
Sokat lehetne vitatkozni, de nem érdemes.

köszönöm, hogy üzentél: SaroltaRose

5825
vlasics_balint - 2018. október 31. 07:03:59

Kedves Sarolta!

Ige sok kérdést felvett kedves műved! Nagyon mély történet!

Gratulálok hozzá!

5567
Mirage - 2018. október 26. 18:04:26

Kedves Sarolta !

Több mindenben igazat adok,ne felejsd el valamikor sokkal jobban
tisztelték a női nemet mielőtt belebújtak a nadrágba,másztak a
telefon póznákra,ami által elveszítették nőiességüket mert hiszen
a külömbségben volt mindíg az érdeklődés.
Ez egy nagy téma amit hosszan lehetne vitatni amire itt nincs idő.
Szeretettel olvastalak . Tibor

4302
Fedak Anita - 2018. október 26. 15:06:24

Kedves Sarolta!
Érdekes eszmefuttatás, hiszen valóban a legtöbb férfi csak kihasználja a nőket. És bizony már sok olyan eddig "férfiasnak" tartott szakmát uralunk, ha kell kamiont vagy repülőgépet is vezetünk. Szerintem a teremtés koronái lehet, hogy a férfiak, de a törzs és annak ágai, növényzete belőlünk, nőkből sarjad és él.
Szeretettel olvastalak: Anita

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.