Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

németh martin: Anyu meghalt!
Berlinben felszálltál a gyorsvonatra. Valami hazaszólít a kisfaluba, ahol rokonaid élnek, ahol anyád és a húgod is él. A vonat csak pár perce hagyta el Berlint, de már nagyon örülsz, hogy végre láthatod anyádat. Anyádat, akit már tíz éve nem láttál. Azt az asszonyt, aki felnevelt és mindent megadott, hogy ne legyenek gondjaid gyerek két. Mindent elkövetett, hogy egyetemre járhass. Te végül orvos lettél és Berlinbe utaztál. Ott egy klinikán dolgozol, ahol mindenki megbecsül és szeret. Hasznos tagja lettél a társadalomnak. A fizetésed is elég magas, hogy bármit megengedhess magadnak. Még kilenc órát kell utaznod, hogy hazaérj anyádhoz.
Magad sem tudod, hogy mi késztetett arra, hogy felszállj a vonatra. Ülsz a vonaton. Senki nem ült melléd és a feleséged sem kísér el, mert valami halaszthatatlan dolga akadt.
Már egy órája ülsz a vonaton, amikor jön a kalauz és elkéri a jegyed. Te belenyúlsz kabátod zsebébe, ahova a jegyet tetted. A jeggyel együtt kezedbe akad egy levél is. Mind a kettőt előhúzod. A jegyet a kalauznak nyújtod, aki egy ügyes mozdulattal lepecsételi, majd visszaadja. Te azt a kihajtható asztalra helyezed, mert a jegy nem érdekel annyira, mint a levél, amit a kabátod zsebében találtál.
A levelet látva, már rájöttél, hogy miért is indultál haza. A levelet kéthete kaptad. Az anyád írta. Széthajtogatod a papírt és újra meglátod anyád görbe, csúnya írását, melyet reszkető kezeivel vetett papírra. A levél nem hosszú, csupán pár mondat.
Könnyek tolulnak szemedbe, ahogy olvasni kezded:
Drága Fiam,
Nagyon szeretlek! Tudom, hogy sok a dolgod és nem érsz rá hazajönni. Drága fiam, kérlek, gyere haza! Nagyon fontos lenne!

Könnyek csorognak arcodon, mert tudod, mert érzed, hogy valami gond van anyáddal, de te csak most tudsz hazautazni. Két héttel az után, hogy megkaptad a levelet, vettél egy jegyet a vonatra.
A feleséged nem véletlenül nem utazik veled. Amikor tudattad vele, hogy hazautazol, a feleséged tiltakozott. Napokig veszekedtetek, majd hirtelen a feleséged összepakolta ruháit és a gyereketekkel együtt elköltözött. Ott hagyott téged. Most egyedül ülsz a vonaton.
A vonat megállt. A Cseh határhoz érkezett. Lecsukod szemed, hogy aludj egy keveset, de az anyádtól kapott levél nem hagy nyugodni.
Gyerekkorod nem épp idilli, de anyád mindig melletted állt. Mindig a javadat akarta, még ha akkor mást gondoltál. Soha nem emelt rád kezet, mert tudta, hogy megérted, amit mond.
A vonat Prágában jár. Kedved lenne leszállni, mert még soha nem jártál itt. Nem láttad még a prágai várat, sem a Károly-hidat. Valami nem engedi, hogy leszállj a vonatról. A jegyed Párkányig szól, de soha nem gátolt meg, hogy pár eurót elveszíts, ha akarsz valamit. Most azért nem szállhatsz le a vonatról, mert anyád vár. Várja haza kicsi fiát. Hiába múltál el már ötven éves, anyádnak mindig a kicsi fia leszel.
A vonat gyorsan halad. Az idő rohan, mert újra egy határátkelő. Már Szlovákia következik. A te hazád. Szlovákián születtél. Szlovákián élted gyerekkorod. Szlovákián tanultál és itt diplomáztál, itt lettél orvos.
Pozsony. Szlovákia fővárosa. Pár óra és otthon leszel. A szíved hevesebben dobog, mert érzed, hogy nem sokára vége a hosszú utazásnak. Az ablakon kinézve, már ismerős a táj. Volt idő, amikor havonta többször is megtetted ezt az utat Pozsony és Párkány közt.
Érsekújvár. Itt születtél. Anyád itt hozott a világra. Itt áll a kórház, ahol megláttad a napvilágot és itt operálták ki nyolcéves korodban a vakbeledet. Még húsz perc és Párkány következik. Az a kisváros egykor fontos volt a számodra, és erős érzelmek tolulnak szívedbe. Sírni volna kedved az örömtől, de már hazáig kibírod.
Párkány. Leszálltál a vonatról. Gyorsan egy taxiba ültél és irány Muzsla. A taxi Muzslán egy omladozó ház előtt áll meg. Szomorú vagy. Te jól éltél Berlinben, míg anyád és húgod napról-napra élt. Minden kis pénzt centről-centre be kellett osztaniuk. Senki vár a kapuban, de miért is várna, ha senki sem tudja, hogy jössz. Nem csengetsz, csak kinyitod a kaput és belépsz az udvarra. Egy csontvázzá fogyott, keverék kutya rohan eléd és azt várja, hogy megsimogasd.
"Csuli, te drága kutya, hát mi törtét veled?" Kérdezed a kutyától, mire egy nő lép ki a házból. Ő a húgod.
A húgod a nyakadba ugrik és sírva fakad. Zokog. Te nem érted, hogy mi a baj. Örömében sír, vagy valami rossz történt? Bementek a házba. Te körülnézel. Anyádat keresed, de sehol sem találod.
" Anyu, hol van? " Kérdezed húgodat, mire ő leül egy székre és arcát eltakarva, hangosan zokog." Anyu hol van?" Kérdezed még egyszer, de legbelül már a legrosszabbra gondolsz. Már érzed. Már tudod, hogy valami baj történt.
" Anyu meghalt!" válaszolja húgod zokogva.
277
farkas viola - 2019. január 01. 14:30:23

Kedves Martin!
Megható, szomorú történet és tragikus, hogy az "Anyu" már meghalt. Mennyi fájdalom, mennyi vágyálom és mennyi meg nem értés a fiatal feleség részéről: ilyen a szeretetlenség és az önzés.
Szeretettel gratulálok és Boldog Újévet kívánok: Viola RoseHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.