Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Auerbachné Tóth Katalin: Tinka
A munkámból kifolyólag sokat járok mindenféle tüntetésekre, demonstrációkra: újságíró vagyok. Voltam már mindenféle rendezvényen: biciklis flash-mobon, ellenzéki és ellenzék-elleni tüntetésen; tüntetésen a világbékéért, tüntetésen a könnyűdrogok engedélyezéséért, aztán a betiltásukért is... Változatosak ezek a tüntetések, de megfigyelésem szerint 3 fajta ember vesz részt az ilyen tüntetéseken. Ebből egy, aki - hozzám hasonlóan - a munkája miatt vagy csak egyszerűen érdeklődésből vesz részt rajtuk, akármit is gondoljon közben az ott zajló és elhangzó dolgokról, vagy a mögöttes ideológiákról. A minap is ezért mentem el egy soron következő tüntetésre, melynek résztvevői a drogok mellett a cigaretták és az energiaitalok jó részének is a betiltását követelték. Körbenézve itt is ugyanúgy felfedezhettem a résztvevők mindenhol szokásos másik két csoportját is: a meggyőződéses fanatikusokat és a hecc kedvéért megjelenőket, akik számára a mögöttes ideológia többé vagy kevésbé lényegtelen.

Körülnézve a szokásos kép fogadott, ahogy próbáltam egyre közelebb jutni a tömegben, itt-ott szóba is elegyedve egyik-másik résztvevővel. Szeretek előbb a tömegben tájékozódni, mielőtt az esetleges média-résztvevők számára fenntartott helyet megkeresem, már ha van ilyen egyáltalán. És még egy tipp: a fanatikusok tartják általában a táblákat a szlogenekkel. Minél rövidebb a szöveg, annál biztosabb, hogy fanatikussal van dolgom, így ha a meggyőződésekre, a mögöttes indokokra vagyok kíváncsi az egyes emberek részéről, akkor mindig őket keresem és őket kérdezem. Éppen ezért mindig jár a szemem, és a tömeget fürkészem, nem pedig a vezérszónokot, már ha van egyáltalán...

Most is a tömeget fürkésztem, ahogy lassan próbáltam araszolni benne, amikor egyszer csak ismerős arcot véltem felfedezni a közelemben.

- Tinka?! - kiáltottam fel csodálkozva.

Amikor még főiskolára jártam és csak a főiskola lapjába írogattam, már akkor is érdekesnek találtam a demonstrációk és tüntetések két fő megjelenő csoportját, a heccet keresőket és a fanatikusokat. Már csak azért is, mert volt egy évfolyamtársam, akit nem volt egyszerű beazonosítanom, hogy a kettő közül melyikbe is tartozik? Tinka egy vörösesbarna hajú, zöld macskaszemű, magas lány volt. A haját mindig kibontva hordta, és ha hevesen magyarázott, a vöröses fürtjei csak úgy repkedtek az arca körül a heves gesztikulációja miatt. Alapjában véve kedves lány volt, de nagyon temperamentumos, és mindig, mindenről határozott véleménnyel rendelkezett, amit soha nem is akart eltitkolni. A legemlékezetesebb és mindig hangoztatott nézete szerint az emberiség már megérett a kihalásra, és "Gaia földanyánk biztos örülne, ha végre megszabadulhatna ettől a pestistől", ahogy sokszor mondogatta. De sokszor elmondta, hogy neki nem kell gyerek, meg amúgy pasi se, ő csak élvezni akarja az életet! Nagyon sok tüntetésre eljárt, úgy emlékszem... Tüntetett az abortusz kiterjesztéséért, a drogok legalizálásáért, a természetvédők ellen a mecseki radarállomás ügyében, sőt, felvonult a melegekkel is. Először azt hittem, hogy ő is afféle 'balhés csaj', akinek mindegy, miről szól a tüntetés, csak legyen minél nagyobb a tömeg és lehessen minél inkább balhézni és felfordulást csinálni. Talán már harmadévesek voltam, mikor egyszer egy óra helyett a büfében töltöttük az időt, és valahogy belelovaltuk magunkat a beszélgetésbe. Én egy interjú-félének gondoltam a suli újságjába, ő meg... Nem is tudom, lehet, hogy csak megint figyelemre vágyott? Nem is tudom, miért állt velem vajon akkor szóba... Lényeg, hogy akkor, abban a másfél órában értettem meg: nem balhés a csaj, hanem egyszerűen gyűlöli az emberiséget, úgy ahogy van! Lehetett volna környezetvédő is, talán leginkább az is volt a lelke mélyén, de mire a 20-as évei elejére ért, már annyiszor csalódott az emberekben, hogy úgy érezte: a legjobb az lenne mindenki számára, ha kihalnának az emberek. Ténylegesen tenni nem akart ezért, de minden hülyeséget, amire azt mondták mások, hogy csak egy újabb szeg az emberiség koporsójába, na, azt ő támogatta. "Droghasználat? Miért ne? Ha annyi eszük van, hogy tönkreteszik magukat, legalább annyival is kevesebb hülye lesz a földön! A melegek kapcsolatának legalizálása? Miért ne? Legalább nem születik gyerekük! Irtsuk ki az erdőket, építsünk be minél nagyobb területeket? Miért ne? Akkor legalább a biodiverzitás csökkenéséből adódóan a terület eltartó-képessége is csökkenni fog, és az emberek majd elvándorolnak vagy éhen halnak... Legyen ingyenes az abortusz? Miért ne? Ha annyi esze nincs, hogy védekezzen, ha már nemi életet él, most komolyan, minek szaporodjon az ilyen IQ-harcos?"

Az alatt a másfél óra alatt megismertem ezeket a nézeteit, és kiismertem őt magát is. Nem 'balhés csaj' volt, csak keserű és csalódott! És ezért érezte úgy, hogy bármit elhivatottan tud támogatni, ami az emberiséget romlásba tudja taszítani. Mert ha az emberiség elveszejti önmagát, a Földnek még van esélye újra magához térni, és talán a most alsóbbrendűnek tartott fajok valamelyike előlépve sokkal méltóbb lehet majd arra, hogy uralkodó fajként védje is a természeti környezetét, ne csak használja és kihasználja azt. Érdekes volt a nézete és radikális, de azonosulni semmiképpen nem tudtam vele.

És most őt láttam, a megrögzött 'veszejtsük el az emberiséget a legrövidebb idő alatt' vallás papnőjét ezen a cigaretták és az energiaitalok betiltását követelő tüntetésen! "Az nem lehet, biztos nem látom jól, nem is ő lesz az, csak hasonlít rá!" - gondoltam. Próbáltam közelebb férkőzni hozzá, és még egyszer kiáltottam a nevét - így is épp csak meghallotta a tömegben, és rám nézett, mosolyogva, és felém integetett. "Hát mégiscsak ő az! Döbbenetes Hogy került vajon ide? Megint a balhé miatt jött? Jó heccnek gondolta, hogy most ilyen tüntetésen vegyen részt?" - gondoltam, míg mellé értem nagy nehezen.

- Szia, Tinka! Meglepődem, hogy itt látlak!
- Azt gondoltam rögtön, mert úgy nézel ki, mint aki szellemet lát! Csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz szellemet? - nevetett rám.
- Szellemet nem, csak egy furcsa téged egy emberekért rendezett tüntetésen látni, vagy 8 év után...
- Na, na, az csak 6 és fél éve volt, mikor a drogok legalizálásáért folytatott tüntetésen találkoztunk, Miss Sajtó! - mosolygott még mindig.
- Na igen. Akkor mellette, most ellene? - tettem fel a kérdést egyenesen. Ő is mindig egyenesen kimondta, amit gondolt, nem sértődhet meg az egyenes kérdésen.
- Most már ellene, igen...
- Mi történt? - kérdeztem elkomorult arccal. Azt hittem, talán barátját, vagy közeli hozzátartozóját veszítette el a drog miatt, és talán nem mindenben, de ebben kicsit megváltoztatta őt.
- Semmi rossz, ne láss rémeket! - Mintha olvasott volna a gondolataimban, úgy beszélt, és még mindig mosolyogva közölte: - Véletlenül teherbe estem, és mire észrevettem, késő volt elvetetni. De a barátom repesett az örömtől, és rögtön megkérte a kezemet... Van egy tündéri, 5 éves kislányom, vörösbarna hajjal, zöld macskaszemekkel, mint én, csak kicsiben. - Elkomolyodott, és büszkén, de már minden bohém felhang nélkül folytatta: - Érte úgy érzem, mégiscsak van jövője az emberiségnek, mert neki is kell legyen jövője, nem vehetjük el tőle, a generációjától! Ki tudja, talán majd ők lesznek azok, akik megmentik a Földet a szüleik generációjának ostobaságától...

"Tinka, te drága, te határozott, te mindent elpusztítani akaró, hát valaki még téged is meg tudott változtatni?!" - ráztam a fejemet hitetlenkedve, és hirtelen mondani sem tudtam neki semmit. Csak rámosolyogtam és megszorítottam a kezét, amit barátian viszonzott...
4204
pathfinder - 2019. december 13. 13:32:04

Kedves Rita!

Így bizony. És érdekes, hogy egy-egy apróság (és itt nem csak a gyerekekre gondolok) mennyire képes megváltoztatni az ember hozzáállását egy-egy kérdéshez!

Köszönöm, hogy itt jártál!
Szeretettel:
Kata Heart

6542
ritatothne - 2019. december 12. 08:42:48

"Érte úgy érzem, mégiscsak van jövője az emberiségnek, mert neki is kell legyen jövője, nem vehetjük el tőle, a generációjától! Ki tudja, talán majd ők lesznek azok, akik megmentik a Földet a szüleik generációjának ostobaságától..."

Az élet győz a halál felett.

Szeretettel: RitaRose

4204
pathfinder - 2019. január 17. 15:55:09

Kedves Viola!

Sokszor az ember valóban nem pozitív végkifejletet vár, hanem negatívat, mert a mai világban csak a negatív hír "a hír". Épp ezért lassan ritkaságszámba megy, ha valami jó történik, de talán pont azért fog újra felértékelődni. Legalábbis remélem.
Köszönöm szépen kedves szavaidat!

Szeretettel:
Kata Heart

277
farkas viola - 2019. január 09. 15:38:52

Drága Katalin!
Nagyszerű, kitűnő írás, nagy érdeklődéssel olvastam és örülök, a vég-kifejletnek.
Szeretettel gratulálok: Viola RoseHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.