Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Auerbachné Tóth Katalin: Új autó
Csörgött az óra. Először alig akartam kimászni az ágyból, de aztán bevillant:"Ez más nap lesz, mint a többi! Ma vehetem át AZ AUTÓT! Így, csupa nagybetűvel! Már mindenki okosautókkal rohangál, engem meg szinte kinéznek, hogy egy régi, majd' 30 éves Zusukival járkálok. Pedig jó autó, szeretem is, kényelmes, meg derülök is azon, hogy mennyire ledöbben már annak a láttán, hogy ilyen 'öreg' autóval járok. Pedig az anyját, apját sem cseréli le az ember, ha megöregedett! De ma... Ma én is megveszem életem első okosautóját!"

A szalon csak 8-kor nyit, de én már percekkel előtte ott várakoztam a zárt ajtó előtt. Aztán bejutottam. Papírmunka, aláírás, persze digitálisan. Aztán a fizetés: még szerencse, hogy ma már az okostelefonra telepített alkalmazáson egy ujjlenyomattal utalhatok át pénzt, ami azonnal teljesül is, még ha hétvége van is. Aztán megmutatják az autót.

Enyhe csalódást érzek, de ugyanakkor izgatott is vagyok. Persze, fejből tudom sorolni a paramétereit. ABS; 3 oldali légzsák; szervó; automata esőérzékelő; az ablaktörlő állítható intenzitással rendelkezik; automata üzemmódban épp csak fognom kell a kormányt, hogy érzékelje: van bent sofőr; veszély-figyelmeztető üzemmód; robotpilóta, ami vészhelyzetben azonnal és automatikusan bekapcsol; szenzorok, amik a bent ülők hangulatát figyelik; intelligens rádió; fedélzeti kamerák... Órákig tudnám még sorolni.

Odaérünk az autóhoz. Ha hagyományos autó lenne - amiből már újakat nem igazán gyártanak -, akkor most adnák a kezembe a kulcsot. De a szalon alkalmazottja a biometrikus adataimat tartalmazó apró egységet illeszt a fedélzeti számítógép megfelelő portjába. Az autó szinte "életre kel", ahogy érzi, hogy közelítek hozzá.

- Használja egészséggel és balesetmentes közlekedést kívánok! - köszön az eladó.

Beszállok az autóba.

Ahogy érzékeli, hogy beültem, lámpa figyelmeztet a biztonsági öv bekapcsolására, amely automatikusan elő is csúszik, épp csak be kell kattintanom. Automata övfeszítés. Kicsit szoros, majd megszokom - gondolom. Ráadja a gyújtást is, és amikor megnyomom a gombot ott, ahol a régi autókon az indítókulcs helye van, halkan felzümmög a motor. Elektromos...

Egyúttal bekapcsol a rádió is. Kiírja: "kedvenc zene stílus kiválasztása"."Adjam meg a kedvenc zene stílusomat? Mi a ménköves ménkűnek? Köze hozzá?" Beállítom, hogy mindegy.

Elkezdi játszani a 'We are the champions' című dalt.

"Szeretem a Queen-t, oké, de most nem ez kellene." Ideges vagyok. Egyszerre csak vált a zene.

'Love me tender'

"Elvis Presley? Ez most komoly? Lassú zenét vezetéshez?" Kezdek frusztrált lenni. Mélyeket lélegzem. Ki kéne gurulni a szalonból, nem a zenével foglalkozni. Elindulok. Lassan kigurulok, amerre a padlóba rejtett iránymutató nyilak vezetnek.

Megint vált a zene. 'You can win if you want'

"Modern Talking? Na, ez legalább kezd alakulni, valamiért annak a két pasinak a nyálas dalait szeretem."

A dal végén vált. 'Magic carpet ride'

"Anyád. Azért ez az ideges autózás még messze van attól, mintha egy varázsszőnyegen repülnék. Pláne, hogy még mindig én vezetek. Hol van ebben az automata önvezető funkció?!" A legelső útba eső parkolóban félreállok azért, hogy ismerkedjek a kocsival. A motort leállítom, de nem szállok ki.

Megint vált a zene. Masterboy. 'Land of dreaming'

"Álmok földje, azt! Egyelőre csak kínlódok veled! Hogy tudlak beállítani, hogy úgy közlekedj, ahogy én akarom?" Egyre idegesebb vagyok. Kapkodok, keresem a használati útmutatót. A füzetet. Nem érdekel, hogy a kijelzője villog. Keresem kitartóan. Mindent kinyitok, visszacsukok...

'I still haven't found what I'm looking for'; U2...

"Ez szórakozik velem!!! 'Még mindig nem találtam meg, amit keresek' Kösz, a megfelelő dalválasztást! Az agyamra mész, nem veszed észre?!"

- Nem tudnál valami értelmes zenét játszani? - fakadok ki hangosan is.

Rövid csend után elindul a 'Meseautó'.

Rácsapok a műszerfalra. Megint kifakadok:

- Bon Jovi nincs?

'Rollercoaster'

"Na, végre." Megkönnyebbülten fújok egyet, hogy legalább ezt az egyet eltalálta. Valóban hullámzik a hangulatom, mint a hullámvasút, meg aztán amúgy is ez az egyik kedvenc számom. Ráfanyalodok a monitoron átnézni a használati útmutató füzetét. Megtalálom, böngészem.

Véget ér a szám, jön a következő. 'Still I'm sad' Boney M

"Köszi..." Morgok magamban, próbálom nem figyelni, mit játszik. Egyúttal keresőszót váltok, már nem az önvezető funkció bekapcsolását keresem, hanem a rádió kikapcsolását. Mielőtt találnék valamit, véget ér a dal...

'Video kills the radio star'

"Ez direkt szórakozik velem! Oké, hogy kedvelem ezt a számot, de most nem vagyok ehhez hangulatban!" Mérgemben csapok egyet a műszerfalra.

'Hit the Road Jack!'

"Na, még csak ez hiányzott! Amúgy sem szeretem a jazz-t vagy blues-t, de hogy még fricskát is akar adni nekem egy autó, egy nyomorult autó, az azért már meredek!" Végre megtalálom, hogy hol kell kikapcsolni a rádiót. De hiába nyomkodom, ez nem a rádió, ami megy... Közli velem, hogy a rádió ki van kapcsolva. "Akkor lehet, hogy inkább bekapcsolnom kéne? Lehet, hogy az felülírja ezt az állandó érzelem-leolvasáson alapuló zeneválogatást?" Keresek tovább, összehúzott szemöldökkel. Már én sem tudom, pontosan mit keresek. Rádió-bekapcsolást, vagy automata zenelejátszás-kikapcsolást? Amit hamarabb megtalálok...

'Hotel California'

"Azt a jó édes egyenes ági felmenődet...! Vagy inkább az összeszerelő jó édes munkásaidat!" Nagy levegő, elszámolok tízig. Akkor így megyek hazáig. Csak 15 perc az út. 3 perces számokkal számolva maximum 5 szám. Talán kibírom, eddig már többször annyit végighallgattam.

Nos, hazafelé szép sorban a következő számokat hallhattam tőle: 'We didn't start the fire' elinduláskor. Aztán fel a gyorsforgalmira, jött a 'Turbo polka'. Utána a lehajtó bedugult, 'In the shadows'. A városi délelőtti kellemes forgalomban jött a Bad Boys Blue-féle 'Requiem', majd amikor már majdnem otthon voltam, a 'Conquest of paradise'. A garázsba beállva még elkezdte nekem Avicii 'Without You' című dalát.

Nem hatott meg. Beálltam vele a garázsba leghátulra.

Odaléptem a másik garázsállásban álló Zusuki-mhoz, megsimogattam. Aztán egy gyors pillantást vetve az új, "okosautóra", elkezdtem bezárni a garázsajtót, miközben David Guetta 'Goodbye' című dalát dúdoltam.

Beérve utasítottam a számítógépemet, hogy vegye fel a kapcsolatot a szalonnal és érdeklődje meg, hogy miként lehet visszacsinálni az autóvásárlásomat. Mert én maradok az ősöreg, de kényelmes és nem bosszantó Zusuki-mnál, az hétszentség!
4204
pathfinder - 2019. február 01. 09:26:18

Kedves Babu!
Neeem, nem vettem új autót, csak a rádióban hallottam hogy milyen új funkciókat terveznek az új autókba. És mivel és megrögzötten szeretem a megszokott dolgaimat, belegondoltam, mi lenne ha új autót vennék - és ez a rémálom lett belőle. Amúgy az említett dalok többségét szeretem is. Smile Csak elborzaszt a tudat, hogy a gépek a mimikánk vagy a rezgéseink alapján akarják majd kitalálni a gondolatainkat is.
Köszönöm hogy itt jártál és olvastál!
Szeretettel:
Kata Heart

5548
babumargareta - 2019. január 23. 18:53:55

Kedves Kata !
Nem a legszerencsésebb napod lehetett ezek szerint !
Ezek a mai modern autók sok mindent tudnak .
Lehet néha nem találod el a magad kedve szerint
de vannak nagyon hasznos ,elegáns autók is ,amik
elámítanak .Itt most tapasztalatomból írom .!
Kedves történetedet szeretettel olvastam ,mert biztos én sem
örvendtem volna a megjelölt, zeneszámoknak .
Kissé balhés nappod lett .
Gratulálok az írásodhoz szeretettel....BabuHeart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.