Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Horák Andrea Kankalin: Digitalizált anziksz - madártávlatból
Szélesre tárom szobám ablakát, kell a levegő, tegnapi százhúszas pulzusom normális tartományban lüktet, a nap bátran merészkedik elő a horizont szélén, mintha mi sem történt volna, megszokott munkarendjében tevékenykedik, fényárban fürdet, energiát osztogat; viháncoló madarak hirdetnek kikeletet, vérszilva szemérmesen tárulkozó virágai emlékeztetnek, rózsaszín tavasz virul, hurrá!, megújulás van, legalább a természetben. A természet törvényei megmásíthatatlanok, nem írhatja felül emberi szabály, teszi dolgát, fricskát mutat a félelmetes járványnak, egy kicsit el is hiszem, hogy minden a legnagyobb rendben.
Hamar felébredek ebből az idilli képből, távolabbról hallom a madarak füttykoncertjét, közelebbről észlelem a való világot, a lakás otthonos börtönéből, előttem mindentudó laptop, beengedem a friss híreket, talán jobb lenne kívül hagyni, de tájékozódni kell.
Kikerekedett szemmel olvasom egy cikkben, "boldogság van szerte a rendszerben", én nem ezt érzem; jelenleg a pedagógusnak több ideje van, böngészem tovább, most megtanulhat mindent, amit eddig nem, most van itt az ideje, ebben a minutumban, ja!, mielőtt a koronavírus elragadná; legalább nem bután halok, summázom.
A pedagógusnak mindenre van ideje, sőt, rengeteg ideje van, a tudósok hiedelme szerint napjai nem huszonnégy órából állnak, a teremtés időtlenséggel ruházta fel; digitális órákat tervez, naphosszat intézkedik, fülére ég a telefon, sajgó ujjai elkopnak a billentyűzeten, étvágygerjesztő feladatlapokat gyárt, tanácstalan szülőkkel, értetlen gyerekekkel tart folyamatos online kapcsolatot, oktatja az internet, az okostelefon használatát, sok tanítvány otthonában csak az van. Viszonylag könnyen hozzáférhető világhálós csatornán keresztül élhető, összetartó közösséget formál, leköti a diákokat, lehetőleg a nap húsz órájában, nehogy az utcákon kóboroljanak, nehogy a gyilkos vírus utolérje őket.
Megszervez, eltörlik, átszervez, eltörlik, visszaállít, eltörlik, közben rendeleteket böngész vég nélkül, fejében kezd megtelni a "vinyó", rádöbben, mégsem végtelen a tárhelye, szervezetében megszólal a vészcsengő, ki kell tennie a "betelt" táblát.
Valamit nem jól csinálok, valószínűleg fölösleges dolgokra pocsékolom hirtelen rám szakadt temérdek időmet, talán nem kellene annyit foglalkoznom a gyerekek lelkével, nem vagyok jó pedagógus, a társadalom számára haszontalan dolgokra fecsérelem a rendelkezésemre álló órákat, pedig mennyi hasznos dolgot tanítanék a jövő polgárainak emberségről, becsületről, tisztaságról, elhivatottságról, az életről, csupa hasznos dolgot, hogy élhetőbb legyen a világ. Gyakorlatokat mutatnék, melyek átsegítenek nehézségeken, érzéseket, melyektől ember lehet és maradhat az ember; hitet, akaratot, kitartást, küzdést az igazságért, nemes célokért, önmagukért, az emberiségért, de meghalni sincs időm.
Pulzusom irgalmatlan sebességgel lüktet, fülemben dübörög, kell a levegő, az ablakhoz menekülök, fuldokolva mosolygok a kikeleti ruhában pompázó vérszilva nyiladozó virágaira, tüdőmet megtöltöm friss, tavaszillatú levegővel; jobb lesz!, ismételgetem megtépázott hittel, és emlékeztetem magam egy nekem szóló, határozott, tiszta hangon csengő mondatra, "Az élet gyönyörű!". Igen. Még madártávlatból is.
6208
Kankalin - 2020. április 09. 08:59:55

Szia Babu! Smile

Igen, a szülőknek is elege van, mert ez az új helyzet komoly terheket rótt rájuk. Sokuknak munkába kell járni, mellette gyerekeikkel foglalkozni. Legtöbb helyen az eszközök sem adottak, így nehéz, vagy csaknem lehetetlen feladatok elé kényszerülnek a diákok, így a pedagógusok is.
Örülök, hogy most szünet van, egy kis levegőhöz jutunk mindannyian, bár erre az időre is bőven maradtak adminisztrációs dolgaim.
Köszönöm, hogy jöttél, elmondtad tapasztalataidat, gondolataidat. Smile Rose Heart

Szeretettel: Kankalin

6208
Kankalin - 2020. április 09. 08:52:32

Szia Kitti! Smile

Amióta megszületett ez az írás, semmi nem változott, ugyanolyan túlterhelt voltam az elmúlt napokban is. Soha nem vártam ennyire a tavaszi szünetet, mint most, mert már egészségkárosító hatását érzékeltem az utóbbi hetek taposómalmának.
Emiatt nem volt túl sok energiám az irodalomra sem.
Ami a zárást illeti, nagyon pozitív, mert felemel az élet gyönyörűsége, hiszen van, csak kevesebb időm volt belekapaszkodni a túlterhelés és fáradtság miatt.
Köszönöm, hogy jöttél, elgondolkodtál itt. Smile Rose Heart

Szeretettel: Kankalin

5548
babumargareta - 2020. április 05. 18:25:50

Szia Kankalin!
Olvasom a soraidat és arra gondolok ,ha tudnád hány szülő haragszik erre a digitalis rendszer bevezetésért!Ezt csak úgy zárójelbe tenném,de muszáj le is írni!Wink
Szépen ,megfontoltan írsz,szeretem stílusodat úgy a verseidben mint prózában.Heart
Az élet gyönyörűséges ,csak sajnos nem mindenki érti meg!
A te szíved viszonyt tényleg gyönyörűséggel van tele!Rose
Van igazság abban amit írsz a vírussal kapcsolatban,sokan nem veszik komolyan és ezért nálunk a hadsereget is bevetették hogy aki megszegi a tilalmat óriásbírság: a büntetés.És akkor beszélek a testvéremmel akinek az unokája Dániában van
ahol egyáltalán nem kötelező semmi mint nálunk. Rendesen folyik az élet továbbra is úgy ahogy eddig a járvány előtt.
Sehogysem értem ezeket ,hiszen Európáról is szó van!
Gratulálok szeretettel...BabuHeartHeart

5396
Kitti - 2020. április 05. 08:38:34

Kedves Kankalin!
Nagyon szép a párhuzam írásodban a természet megújuló szépsége és a lelkedben tomboló szépre, jóra vágyás között. A terveid, a szándékod csodás, szinte piedesztálra állított értékei és a lehetőségek, a szomorú ténye az értetlenségeknek, a behatárolt időnek és a kötelességtudat megbicsaklott, akadályozott megvalósítása kettéválik a történetben. Az elvárásoknak való megfelelés mindig ezt az érzést generálják és itt az idő, hogy tanító lelked is megkapja a neki járó türelmet és időt. Elsősorban tőled. Mert nem csak madártávlatból kell és lehet csodálni a szépet, a megújulást, de meg kell tanulni a bennünk lévő szépet is óvni, hogy biztonsággal továbbadható legyen.
Választékos, szép írásod elgondolkodtatott és napindítónak igazán remek volt. Köszönet érte. Rose

6208
Kankalin - 2020. április 05. 07:13:11

Szia Mária! Smile

Köszönöm szépen.
Én is minden jót kívánok neked! Smile Rose Heart

Szeretettel: Kankalin

6208
Kankalin - 2020. április 05. 07:11:33

Szia Rita! Smile

Az élet gyönyörűségét csak emlékeztetőül tettem a végére, hogy legyen mibe kapaszkodnom.
Az emberek jó része sajnos nem veszi komolyan a vírust, legalábbis az utcákon ezt látni, már amit a tévében mutatnak, vagy mások elmesélnek, mert nem mozdulok ki.
A kihívással birkózom, birkózom, de az értelmetlen kihívásokkal nehéz, kiveszik belőlem az energiát, nem marad idő kikapcsolódásra. Például ide se tudok annyiszor jönni, mint szeretnék.
Köszönöm a biztatást! Smile Rose Heart

Szeretettel: Kankalin

5555
Maria HS - 2020. március 31. 10:08:33

Szia Kankalin..Smile
""Az élet gyönyörű!". Igen. Még madártávlatból is."
Szeretettel olvastalak, kívánok minden jót Neked, vigyázz magadra s pihenj lazíts ha az időd engedi, ölellek: MariaHS

6542
ritatothne - 2020. március 31. 08:54:44

Kedves Kankalin!

"Az élet szép és megélni jó", igen, ezt gyakorta vitatja az ember, de most szinte nincs olyan, aki ne félne a haláltól. Szeretnénk megúszni, azokkal az emberekkel, akik számunkra fontosak még találkozni, stb. Nehéz időszak, kinek-kinek másért. Akinek el kell mennie otthonról a munkája miatt azért, akinek maradnia kell az otthonában, azért. Nem kértük, nem akartuk, kaptuk.

Szeretettel olvastam a műved. Hiszem, hogy megbírkozol ezzel a kihívással is.

RitaRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.