Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Tóth Lászlóné: Márta és a varrás
Márti eleven és mozgékony kislány volt, soha nem szeretett se kézimunkázni, se varrni. Szívesebben vitte vödörben a vizet a kiskerti növények locsolásához, vagy örömmel és lelkesen mosta fel a szobában a padlót, de az udvaron a virágszirmok, vagy ősszel a levelek söprése, gereblyézése is közelebb állt hozzá, mint a varrogatás, kézimunkázás. Hegyes-völgyes vidéken éltek, a házuk az egyik meredek utca alján állt, ezt is örömmel és lelkesen "mászta meg" szükség esetén, akár naponta többször is, mert a mozgás életeleme volt, az nem fárasztotta. Ugyanakkor egy gomb felvarrását is nehéz feladatnak tartotta. A hosszú cérna folyton bogos lett, viszont ahhoz se volt türelme, hogy röviddel varrjon és a tűbe többször befűzzön.

Éppen ezért volt meglepő, hogy közel tizennyolc évesen úgy döntött, hogy ő bizony varr magának egy nadrágot.

Az ötletet az adta, hogy a gimnáziumi osztálytársnőivel együtt jelentkezett egy önkéntes munkatáborba a Zalaszentgróti Állami Gazdasághoz. Gógánfán helyezték el a lányokat egy sátortáborban. Nos, ő otthon hálóingeket viselt, de arra gondolt, hogy talán a közösségben praktikusabb lesz, ha nadrágot vesz fel éjszakára.

Édesanyja időnként beutazott a fővárosba és az akkor még Mártírok útjának nevezett úton található Alkalmi Áruházban vásárolt különböző méterárut kedvező áron, melyekből aztán otthon elkészített mindent, amire csak a családnak szüksége volt.

Márti talált is a szekrényben egy nyári karton anyagot, melyet elkért az édesanyjától, mondván, hogy abból lesz neki hosszú nadrágja, amit elvisz magával, hogy éjszakára fel tudja venni. A varrógéphez se értett, de ez se volt számára akadály, hiszen kézzel is lehet varrni. Édesanyja felajánlotta a segítségét, de Márta azt - mondván, hogy szeretné kipróbálni magát - nem fogadta el.

Elkészült a nadrág, lett egy halom felesleges, semmire se jó maradék, de hát a tanulópénzt is meg kell fizetni. Lényeg az, hogy sikerült. Fel is próbálta, megnézte magát az állótükörben és roppant elégedett volt. Mindjárt be is tette a bőröndbe, hogy véletlenül se maradjon otthon.

Elérkezett Gógánfán az első este, felvette és le akart benne feküdni, csakhogy azt nem lehetett, mert olyan feszes volt a nadrág, hogy semmit nem engedett, le se tudott benne ülni, mivel a térdét se tudta behajlítani. Nem baj, akkor állva dőlök el az ágyon, gondolta. Így is tett az osztálytársnői nagy derültségére. Egész éjjel merev lábakkal kellett feküdnie, vagy megfordulnia. Mivel azonban más hálóalkalmatosságot nem vitt magával, minden alkalommal ezt a tortúrát kellett megtennie, ha nem akarta, hogy szétmenjen rajta a "csodálatos" hálónadrágja.

Ahogy hazaért, kidobta és többé nem varrt magának semmit se.
6542
ritatothne - 2020. augusztus 11. 10:37:20

Kedves Rózsa!

Köszönöm az olvasást. Ez egy Mekk Elek munka volt, meg is látszott az eredményen.

Szeretettel: RitaRose

6482
rozsa koncz - 2020. augusztus 11. 10:16:52

Szia Rita!
Becsülöm Márti próbálkozását, én még odáig sem jutottam el, hogy megtegyem. Derüs perceket éltem át olvasás közben.
Szeretettel RózsaHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.