Schődl Gábor: A kupak monológja

Egy kupakgyűjtő játék margójára.

Olvastam Rólatok, kupakolgattok. El kell mondjam, szánalmasan csináljátok. Állandóan tele vagytok egyforma kupakkal. Jó az Nektek? Csereberéltek, vártok a csodára. Pedig ha tudnátok, mióta dekkolok itt, a szupermarket harmadik polcán. Az első sorban, balról a negyedik vagyok. Ennek ellenére, mint a vak egerek, nem találtok rám. Már régen elfogyott körülöttem az összes egyforma betűt rejtő üdítő, engem azonban egyetlen kétbalkezes kupakvadász sem vesz le. Gyönyörű gyerekek vagytok. Elmondani is alig tudom, miféle stresszben élek. Drukkolok Nektek, találj már meg, vegyél már magadhoz! Dilinyósok, nem kell a millió? Én média kupaksztár akarok lenni! Mi, hogy egy nudli kis műanyag kupak ne akarjon sztár lenni? Idefigyelj kishaver, nézed Te a tévét? Akkor tudnod kell, hogy kikből lett sztár itt az utóbbi időben. Van köztük olyan, aki beszélni sem tud. Ma műsorvezető! Volt, amelyik attól futott be, hogy hetekig részeg volt a képernyőn, időnként büfögött, meg pukizott. Görény büdöset. Jó, én nem tudom mindezt, meg nem tudok bárgyún mosolyogni a csajokra sem.
Igaz az is, hogy ehhez a szivacshoz képest egy Góbi sivatag vagyok. Egy nokedli, egy kis szörpös kupak.
A múltkor már majdnem levett egy pancser a polcról. Degenerált, rosszul nevelt kölyke azonban kiverte a palávert, neki a sárga lötty kell. A marha, nem tudja, hogy azzal egy mátészalkai kiruccanást sem nyerhet? Minek vesz üdítőt az ilyen! Rengeteg az időm, hallgatom a vásárlók fecsegését. Tegnap az egyik megesküdött arra, hogy én nem is létezem, nincs tízmilliót érő kupak. Tuti helyről tudja! Csak azért dobták be, hogy kapkodják a lét.
Ez rágalom. Én vagyok rá a tanú. És én nem is vagyok védett tanú. Engem meg lehet találni. Ti meg bénáztok!
De jaj, megy fel bennem a szénsav, elájulok, egy kéz elindult felém, egyenesen értem nyúl, rosszul vagyok…
Hurrá, hozzám ért, megérintett, bizsereg a belsőm. Váó-váó… Nem vagyok észnél. A kezében tart. A Tiéd vagyok! Dúsgazdaggá teszlek, mint a mesebeli aranyhal. Mint az Aladdin csodalámpája! Mint a Posta Bank!
Könyörgöm, nyissál már ki. Ne gatyázz! Térjél a lényegre. Beleszédülök, ahogy leteker erről a satnya üvegről. Egészen becsavarodok. Tessék, hülyéket beszélek, kicsavarodom…
Szegény flaska, belőled szemét lesz, belőlem bulvárlapok címoldala. Íme a milliókat érő kupak, akiben nem hittek, akiről a kis hitűek már lemondtak!

De, de mit csinál ez az idióta… ez eldobott engem… Jesszusom, én repülök… Mindjárt koppanok… Már gurulok is le a járdáról az úttestre… hoppá belekoppantam a járdaszegélybe… Ez , ez nem lehet igaz… Nem kellek a csórikámnak? Ránézésre is olyan szegény, hogy hozzá képest a templom egere egy lord major…
Mi lesz itt velem? Se sztárság, se bulvárlapok címoldala, se semmi…
Itt fekszem én, aki többre voltam hivatva…
A kupak többé egy szót sem szólt, bánatában megnémult. Az utcát, ahol a végzet utolérte, tizennyolc hónapig nem takarították a Tiszta Budapestért Mozgalom keretében.
A kupak még sokáig ott hevert a mocsokban, benne a tízmilliót érő, emberi szem által még sohasem látott, utolsó -B- betűvel.

Írta: Schődl Gábor
858
Epipapi - 2009. december 27. 18:16:33

Kedves Eszter!
Köszönöm,

858
Epipapi - 2009. december 27. 18:15:36

Kedves kriszti!
Köszönöm!

858
Epipapi - 2009. december 27. 18:13:50

Kedves Anna!
Én szóltam!
Köszönöm!

499
magyareszter - 2009. december 26. 10:44:59

Kedves Epipapi!
Ez az okos, tízmilliós kupak jól megmondta a sztárokról a véleményét, egyetértek vele. A különböző nyereményjátékoktól pedig már kiütéseket kapunk, sokszor valóban nem is hiszünk benne. Van persze, aki töretlen hittel, folyamatosan gyűjti a kupakokat, matricákat, cimkéket, kódokat, de én bizony nem.
Tetszett írásod!
Sok szeretettel Eszter

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.