Györke Seres Klára: Csak állatbarátoknak

HŰSÉG

Kora gyermekkoromtól mindig voltak állataink, így három testvéremmel az állatok iránti szeretetben nőttünk fel. KUTYÁINK mindig voltak, de voltak MALACOK, /akkor még a családi házaknál, városban is lehetett tartani! /két BÁRÁNY/Buci-Berci/, egy KECSKE! Mekegő/, és MAJORSÁG: kakasok, tyúkok /gyöngytyúkok, kopasznyakúak, - qamiktől féltem!/ kendermagosok, kacsák, libák. /Hápiék és Gágiék/, Voltak NYULAINK is.
Mi gyerekek annyira szerettük és ragaszkodtunk az állatainkhoz, hogy mindegyiket elneveztük. Ezért a négy malac is a nevünket kapta. /Pistu-Klári-Jancsi-Marika/ Amikor az ólnál hívogattuk őket, nevük hallatára hangos röfögéssel rohantak a kerítéshez. A bárányoknál a „Tulajdonjog” megoszlott a „Fíúk-Lányok” táboránál. Így Bucit a lányok, Bercit a fiúk vihették „legelni” a közeli füves-bokros patakpartra. A „legeltetés” békés egyetértésben, vita nélkül zajlott le, minden alkalommal.
Érdemes megemlítenem „Kukurikút,! a harcias kakast, akitől még a postás is félt, és „Lilit” az óriási libát /Egyetlen tojása ½ kg. volt!/, aki a kakasnál is veszélyesebb volt, mert amikor megszólalt a kapucsengő, kiterjesztett szárnyakkal, sziszegve, fél repüléssel rohant a kapuhoz „fogadni” a ”betolakodót.” Szegény Lili, amikor elérte a „Matuzsálemi” kort, ajándékként vidékre került, hogy ne lássuk kimúlását.
MACSKÁNK csak egyszer volt, /Godzilla/, de mivel érezte hogy félek tőle, egy éjjeli randevújáról nem jött haza, szerintem „sértetten” más otthont választott. Sokáig kerestük, de a környékről is eltűnt… Tulajdonképpen egy megrázó gyerekkori élmény óta félek a macskától. /egy idegen macska megette a szemem láttára az apró kis nyuszi kölyköket, akikkel a kertben játszottam!/ Godzilla a nevét egy akkor vetített filmről kapta, mert különös szokásai voltak. Pld: az aludttejről olyan tehetséggel „kanalazta” le a talpával a fölét, hogy Anya sokáig azt hitte valamelyik gyerek dézsmálta meg. Más példa: aludni csak a konyhaszekrény magas tetején szokott a fejét pedig egy kemény, megkövesedett lyukacsos tengeri szivacsra hajtotta, addig görgetve a súlyos „Kőpárnát”, amíg a feje alá illesztette.
Az „Angóra” és „Bengáli”nyulak szőréből Apa egy kis kabátkát készíttetett nekem. A nyuszikat etetgettük, simogattuk, de a bengáli nyúl harapott!
Mint érdekességet megemlítem a nagy „FŰLESBAGLYOT”, amit Anyuka lány korában kapott egy vadásztól. Gyönyörű volt puha, selymes, óriási kerek szürkésbarna szemei ragyogtak. Sajnos el kellett altatni, mert a környék éléskamráiból, ellopta a húsféléket, és jóllakva hazahozta a maradékot. Talán már 3-éves lehetett akkor. Anya mesélte, hogy nagyon szelíd volt, mindenhova követte, a vállán ült és engedte, hogy simogassa, és a kezéből evett.
Anya sokáig siratta… Mi is simogattuk óvatosan, a kandallón állt, és sokan azt hitték él, mert olyan tökéletes volt.
Most rátérek címem ihletőjére, az ember leghűségesebb barátjára, a KUTYÁRA, mert nincs nála önzetlenebb, szeretetet adó teremtény, aki még a durva, lelketlen gazditól is bocsánatot kér, kezét megnyalva, bár tudja, hogy nem tett semmi rosszat!
Nekünk /Nekem/ mindig VOLT-VAN - és LESZ... KUTYÁNK!
A mi családunkra talál a mondás:”Ha elveszted kutyádat, azonnal fogadj örökbe egy másikat, hogy a lelked megnyugodjon!”

Hogy miért is írtam le az állatokról őrzött emlékeimet?
Talán mert szerető hálám jeleként emléket szerettem volna állítani az immár a bárányfelhőkkel labdázó, egymással játékosan kergetőző hűséges négylábú barátaimnak, akik függetlenül attól, hogy kóbornak”, vagy „pedigrésnek”születtek egyforma hűséggel, szeretettel, halálukig szolgálták és védték, a sokszor kegyetlen, durva embereket…

A történetem RÓLATOK SZÓL!

REX(1)-BÁRSONY-ÉNEKLŐ-REX(2)-PIFF-REX(3)-BUNDI-SZUSZU-KORMOS- AKELA-BRÚNÓ és a sokat szenvedett ártatlan kis SIMON-ról, akit sorsa először Kutyamenhelyre, majd hozzánk vezetett, immár nyolcadik éve.
Hűséges szeretetét csak az értheti meg, aki szereti az állatokat!…

Budapest.

Györke Seres Klára
230
Torma Zsuzsanna - 2010. január 05. 12:42:54

Kedves Klára!
Azt is mondanám szívemből szóltál, és írtál, hiszen ezek a megemlékezések az enyéim is lehetnének, talán csak bagoly nem volt a családban, de azon kívül minden állatfajta, ahogy gyermekkoromra visszanézve emlékezem sokszor én is. Most Te írásoddal felelevenítetted bennem is újra ezeket az emlékeimet, és ennek örülök.
Mint állat- növény- és természetbarát mindig szívesen olvasok ehhez hasonló történeteket, visszaemlékezéseket, és ahogy időm lett olvasni, rögtön felfigyeltem a "Csak állatbarátoknak'" c. megjegyzésre. Örültem, hogy olvashattam, köszönöm!

Üdvözlettel: Torma Zsuzsanna

499
magyareszter - 2010. január 02. 09:13:14

Kedves Klára!
Azt hiszem joggal mondhatom magamról, hogy állatbarát vagyok. Jelenleg két kutya boldog gazdája, az egyik egy kis kóbor tacskó, akit hat évvel ezelőtt két autó ütött el, mi operáltattuk meg, gondoztuk, magunkhoz vettük, igazi hálás kedvenc lett belőle. A másik kutyánkat lassan tizenegy éve hozta ki lányom az Illatos útról, akkor kb. öt hónapos volt és szopornyicás. Hetekig gyógyszereztük, végül meggyógyult. Az évek során sokszor volt a meglévők mellett átmenetileg több, akár négy-öt kutyánk, pl. egyszer fél évig, amíg a gazdája újra magához tudta venni, mert átmenetileg gondjai támadtak, aztán volt amelyik itt kölykezett nálunk, mind a hat kölyköt beoltattuk, minden ellátást megkaptak, oltási könyvvel, egészségesen, amikor már lehetett hat hét után kerestünk nekik gazdit és sikerült. Volt többször olyan kutya, amelyiket utcán találtunk, hazahoztunk és kerestünk neki szerető otthont. Egyszer az egyiknek pedig megtaláltuk a gazdáját, kiszökött a kertből, a gazda is kereste, a kutyus nagyon boldog volt, mikor érte jöttek.
Cicánkat valaki bántotta annyira, hogy sajnos elpusztult, az állatorvos sem tudott rajta segíteni. Szomorú, ahogy írod sokan vannak, akik nem szeretik az állatokat, sőt odáig is fajulhat a dolog, hogy a védtelen, kiszolgáltatott állaton töltik ki bosszújukat vélt vagy valós sérelmeikért.
Voltak az évek során kis táncoló egereink, tengeri malacunk, nyuszink, teknősünk. Mindig irigyeltem, aki vidéken többféle állatot tarthat a kertjében.
Nagyon jó érzéssel olvastam írásodat, megérintette a szívemet.
Sok szeretettel Eszter

277
farkas viola - 2010. január 01. 14:24:36

Kedves Klári!
Írásoddal legyezgetted a lelkemet és mohón ittam a betűket. Nálunk is mindig sok állat volt, de ilyen változatos állatsereggel nem büszkélkedhettünk. Apánk meghalt, anyánk egyedül dolgozott százfelé és nevelült bennünket.
Disznót is tartottunk, a levágással mindíg probléma volt, mert annyira szerettük, kezes-jószág volt mind. A disznótor munkálatait is anyánk végezte egyedül, a mi /két kisgyerek/ segítségével, a böllér csak leszúrta.
KUTYAHŰSÉG: aláhúzom, csak kutyától kapható igaz szeretet!
Örülök, hogy olvashattam, szeretettel: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.