Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

H. Gábor Erzsébet: Betyár és kutyája

- Kutyabetyár egy világ ez! - sóhajtotta a vén betyár, Betyár nevű kutyájának, miközben elrongyolódott, rojtos gatyáját foltozgatta.
- Tudod Betyár, régen még volt betyárbecsület! Ma már még a betyárnak sincs becsülete!
Betyár kutya ugyancsak betyárul érezte magát, sajnálta a betyárságba belefáradt vén gazdáját.
Tudta magáról, hogy ő is betyár egy kutya volt, - azért is kapta a Betyár nevet-, de hát milyen is lehet egy betyár kutyája, ha nem, kutyabetyár!
-Hej, azok a régi szép idők! - folytatta a betyár, amikor még ostorpattintgatás és kurjongatás hasította a levegőt, de szép is volt! Meg azok a szép "lyányok" ropogós, friss menyecskék! Betyár kutya szíve nagyot dobbant. Eszébe jutott, az a sok átkóborolt éjszaka és azok a fűszeres illatú szukák...
Fejét gazdájának büdös csizmájára hajtotta, hogy kifejezze valahogy az együvé tartozás érzését.
- Meg azok a jó kis lakomák! Még a menyecske friss húsánál is ropogósabb volt a rabolt malacpecsenye! Azok a jó borok, a nagy verekedések! Hej, ha még egyszer fiatal lehetnék!
Betyár kutya kezdte egyre betyárabbul érezni magát. Felidézte, a ropogós malacsült csontokat, amin itt-ott még egy-egy kis húscafat is lifegett néha. De jó is volt!
- Szegény Savanyú Jóska barátom, mintha valóban hű akart volna lenni a nevéhez, olyan savanyú öregember lett abból is, pedig bizony, sokáig ő volt a példaképem...
Betyár kutya felnyüszített a Savanyú Jóska név hallatán, eszébe jutott Jóska kutyája, Büdös, akit a szeme láttára lőtt agyon egy kakastollas. Soha nem tudja elfelejteni...
- És most itt poshadunk, - harapta el a betyár két maradék fogával a cérnát, és a kutya sem törődik velünk.....
Betyár kutya sértődötten kapta fel a fejét, a betyár, büdös csizmájáról. No, ez igazán rosszul esett neki, még hogy a kutya se! Látszik, hogy már kutyába sem veszi a gazdi, - szomorodott el.
- Itt élhetjük le életünk hátralévő részét ebben a nyomorult szociális otthonban, diétás koszton, vizsla tekintetű, hájas ápolónők között, akik még abban is kételkednek, hogy valaha betyár voltam! - krákogott nagyot a betyár.
- Még, hogy betyár?! - kacagott a nagydarab Lujza nővér, ezerszer inkább Háry János, minthogy betyár! - és nevetése betöltötte az egész folyosót.
- Azért ne békétlenkedjünk! - morogta Betyár kutya. Van tető a fejünk fölött, a diétás ételmaradék is jobb, mint a semmi, és az én éjjeliőr feladatomba sem kell belehalnom, hiszen ki rabolná ki éppen ezt a szedett-vedett szociális otthont?...
- Kirabolni?!!! - kapta fel a fejét hirtelen a betyár, és olyan gyorsan ugrott bele a rongyos gatyájába, hogy még maga is meglepődött.
- De gazdi! - nézett rá méltatlankodva Betyár kutya, hiszen én vagyok az éjjeli őr!
- Én meg a gazdád vagyok! - mondta ellentmondást nem tűrő hangon a betyár, a betyármindenségit!
...És ahogy tekintetük huncutul összevillant, már ők maguk sem tudták, hogy a kutya a betyárabb, vagy a betyár a kutyább, mert bizony mind a kettő kutyabetyár volt!...

Írta: H Gábor Erzsébet
1346
Tara Scott - 2011. január 07. 19:10:41

Kedves Zsike!
Rendkívül élvezetes írásodat örömmel olvastam. Ha a mélyére nézek, egy szomorú történet lenne, de abba a fajta humorba csomagoltad, amelyik éppen eltűnőben van sokunk legnagyobb bánatára. Őrülök, hogy tovább viszed. Csak gratulálni tudok remek írásodhoz!
Szeretettel: Tara

2175
hzsike - 2011. január 07. 17:20:31

Kedves Veronikám!
Köszönöm, hogy Te is beálltál egy kicsit betyárkodni közénk.
Szeretettel:ZsikePfft

2175
hzsike - 2011. január 06. 22:53:05

Kedves Judit és
Kedves Ibolya!
Úgy örülök, hogy elolvastátok ezt a kis szatírámat. Az, hogy még tetszett is plusz öröm számomra.Ezek szerint, Nektek is átjött a humora. Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek.
Sok szeretettel:Zsike Pfft Pfft

1423
Jega - 2011. január 06. 21:44:47

Hát kedves Zsike betyár jó kis történet volt. Kezdetben nem igazán értettem, most mikor is játszódik, de egyszerre világos lett. Jól szórakoztam. Gratula Ibolya

686
T Pandur Judit - 2011. január 06. 18:01:31

Kedves Zsike!

Te aztán élvezetesen tekergetted a betyárságot... Grin
Nagy betyár voltál, amikor megalkottad ezt a jóízű történetet! Smile

Tetszett, gratulálok!

Judit

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.