Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tátos Gyöngyi: A pótszilveszter

1965. január elsejét írtuk, amikor a Vass utcai kórház szülészeti osztályának egyik kórtermében egy kismamának az ágyát körbeállva, mindenki a szűk családban és a nagy rokonságban örvendezve vette tudomásul, hogy szilveszter napján megszületett a várva várt baba. Kislány és Krisztina.
A kismama sorban vette át a finomabbnál- finomabb desszerteket, süteményeket, még valaki banánt is szerzett, ami akkor tájt nagy ritkaság számban ment, de senki nem vitt egy korty innivalót sem. Lehet, hogy az éjszakai szilveszteri mulatozást így kompenzálták lélekben. Éva viszont egész éjjel hallgatva a trombiták, kürtök fals hangjait, nem tudott aludni. Szomjúság is gyötörte. Szerette a nektár sört és azon álmodozott, hogy majd másnap biztos meglepik egy-két üveg finom édes itallal.
Hát csalódottan ült a látogatók gyűrűjében, mikor valaki megszólalt, hogy nincs e valamire szüksége.
Éva szomorúan biggyesztette le a szája szélét és azt mondta.
- Csalódtam egy kicsit, mert azt hittem, hogy az éjszaka pótlása helyett ma valakinek eszébe jut, hogy én is szeretnék inni egy korty valami finom italt.
- Tényleg csapott a fejéhez a boldog papa. Ne haragudj erről teljesen elfelejtkeztem . Hiszen nektársört te is ihatsz.
A folyosón már megszólalt a látogatást befejező csengő.
- Most már mindegy legyintett a kismama. Majd iszom teát, hogy legyen tejem - hangzott szomorú lemondó hangja.
Mindenki sajnálkozva búcsúzott el és megígérték, hogy majd legközelebb.
A látogatók elmenetele után készültek a kismamák a babák fogadására. Szoptatáshoz.
Nagy cuppogások hangja hallatszott ott, ahol már két-három napos baba volt. Évi csak látogatóba kapta meg a babáját, akkor még ez volt a módi. A nővér ott sétálgatott a szobában, hogy közelben legyen, ha valakinek kérdése, vagy problémája van a szoptatással.
Egyszer csak kopogtak az ajtón. A nővér odament és résnyire kinyitotta. Suttogtak valamit egymással a jövevény és a nővér, majd egy kar jelent meg az ajtóban egy korsóval a kezében benne barna folyadékkal.
- Ki a Takács Péterné? - kérdezte a nővér, ahogy becsukódott az ajtó.
- Én - felelte Éva mosolyát visszafojtva nagy örömében, mikor meglátta, hogy az a nagy korsó tartalma az övé.
- Egyeske, magának küldi a férje. Egészségükre.
Éva elvette a poharat és háromnegyed részét egy szuszra kiitta, nagy szomjúságában. Kicsit el is szégyellte magát, amikor körül nézett és a többiek arcán látta a sóvárgást.
Alig telt el egy kis idő. Megint jöttek kopogtattak. Újra suttogás kis beszélgetés, majd benyúlik egy kéz és egy necces szatyorban több nektársörös üveg összeverődő hangjára kapják fel a kismamák a fejüket.
Becsukódik az ajtó. A nővér megszólal.
- Egyeske a második férje küldi Egészségükre. Mondja, van még több férje is?
Nagy hahotázás és persze öröm.
Éva kikérdezte a nővért, hogy hogyan nézett ki az első férjnek nevezett és a másodiknak. De nem tudott mit mondani, mert alig látta őket a résen át. A következő látogatásnál kiderült, hogy az első korsót benyújtó hazudott. Az unokabátyja volt, aki a Bástya étteremben könyörgött, hogy öntsenek egy korsóba olyan italt, amit egy kismama is megihat. Végig futott a habos nektársörrel a kórházig, mert Éva szerette a habot, de az addigra eltűnt, mint amilyen gyorsan Éva eltüntette a maradékot.
A férj a második kopogtató volt, aki a kórháztól futott ki az éjjel-nappali közértbe a körút sarkáig, és onnan vissza.
Mindenesetre, a kismamák pótszilvesztert tartottak a nővérrel, és a babák ugyancsak kellemes cuppogással vették tudomásul, hogy a nektársör igen-csak finom anyatejjé alakul.

Kiskunlacháza, 2010.

Tátos Gyöngyi
686
T Pandur Judit - 2011. január 06. 17:14:14

Kedves Gyöngyi!

Nagyon jót derültem az írásodon!
Ó a Nektár sör, aminek a címkéjén az állt, hogy "Gyógytápsör"... Smile
Az ógörög hitvilág szerint az Olimposz hegyén trónoló istenek itala a nektár volt, amely árpából és mézből készült. Ennek kései utódaként hirdették annak idején a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat gyógytápsörét, amely természetesen a Nektár nevet kapta. A német Nährbier mintájára főzött sör karrierje a múlt század negyvenes éveinek végén indult és tartott a rendszerváltozásig. A Nektár sört egyebek mellett így ajánlották:

Üdít! Életkedvet, kedélyt és derűt ad.

Táplál! Mert van benne szénsav, fehérje, élesztő, maláta és nagy kalóriaérték. Orvosol! Csontképző, tejképző, altató, szíverősítő, étvágygerjesztő anyagokat és B-vitaminokat tartalmaz!

Szoptatós kismamaként én is ittam annak idején, de nem nagyon szerettem, az íze engem az égett kenyérhéjra emlékeztetett. Grin Node mit meg nem tesz egy anya a gyermekéért! / Meg az első, második férj a kismamáért! Grin /

Judit

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.