Cs. Nagy László: Kharon ladikja
Kharon ladikja

Máglyára velem! Égessetek!
Feszítsetek!
Hát feszítsetek keresztre,
lábaim rakjátok keresztbe
s verjetek bele
silány vers-szegeket!
Ti engem bíráltok
s nem amit mondok,
hát nem látjátok,
ti ezerszer szent bolondok,
hogy Értetek,
nem ellenetek teszem
s veszem
fejemre a töviskoszorút?
Törjetek!
Hát törjetek kerékbe!
Akkor is belekiáltom az égbe!
Akkor is teleharsogom az eget,
ha fölöttem Ti mondtok
súlyos ítéletet!
Ha írsz,
s lelkedet szóban feloldod,
azt mutatsd meg,
azt a Napkorongot,
mi benned ragyog,
s nem jó ha hagyod,
fényét halványulni,
mert belülről emészt a talmi
s kín a Napot látni így meghalni!
Ha nincs senki
ki kendőjét nyújtaná,
hát magam szállok alá
kín-rímek poklaiba
s Kharon ladikján
a túlpartra magam evezek,
de nem leszek
szentségtörő!
Nincs bennem erő
s nincs oboloszom,
hogy méltón megfizessem,
elhitessem,
száz év bolyongás sem ár,
ha ér
egy vers valamit.

Cs. Nagy László
3439
titus56 - 2012. október 16. 09:04:02

Először is, mindenkinek köszönet jár közösen és egyenként is, Zsófia, És a két gyönyörűséges Rózsa!

Kedves Csaba!
Megfogadtam magamnak, hogy nem reagálok egy jó ideig sem pozitív sem negatív értelemben. Ezt, most soraid nyomán mégis megteszem. Bárki, aki esetleg olvassa e sorokat, kérem semmiféle bántó, ledorongoló, elítélő szándékot ne lásson bele, mert nem szándékom. Sokan, sokféle indíttatásból nyúlnak a versfaragáshoz és ez rendben is volna, hisz a gondolatok versbe öntése csodálatos dolog. Mégis, ujoncként ezen az oldalon, a régebbi hozzászólásokat olvasgatva azt látom, hogy a kezdeti segítő kritika kihalt szép lassan és átvette a helyét valamiféle beletörődő "egymást megsimogatjuk és az mindenkinek jó" gondolkodás. Elfogadható álláspont végül is, de hogy ebből senkinek nincs haszna, az meggyőződésem. Ez az oldal, elképzeléseim szerint nem csak közösségi, hanem irodalmi portál is, így egymást arra kellene ösztönöznünk, hogy egyre jobb és jobb művekkel ismertessük meg az olvasót, ennek pedig elengedhetetlen velejárója, ha felhívjuk egymás figyelmét a hibákra. A kritikák soha nem a személyt minősítik, hanem csupán az adott műnek szólnak, így nem kell megbántódni senkinek, még a legkeményebb szavak olvasása nyomán sem. Mindenkiben él a jobbra való törekvés vágya, ezért is furcs számomra, hogy szinte ugyanazokat a hozzászólásokat olvasom remekművek és kevésbé briliáns versek/novellák alatt. Az őszinteség soha nem lehet bántó, de az elvtelen dicsérgetés annál inkább. Persze mindenki más szemszögből olvas másoktól, ezért is sokszínű az a kép, ami megjelenik az olvasás kapcsán, de mindenkiben ott van az a józan ítélőképesség, amivel meg tudja állapítani egy írásról, hogy az a versírás kategóriájába sorolható, vagy netán közelít a költészethez. Még mielőtt bárki nagyképű, egoista baromnak tartana, elmondhatom, hogy a magam munkáival sokkal kritikusabb vagyok, mint másokével és még egyáltalán nem tartom verseimet költészetnek,- sajnos olyat még nem sikerült írnom- de talán már kezdenek kibújni a "versírás" sorai közül. Mert be kell vallani, hogy versírás és költészet között van különbség. Persze ettől még nem válnak értéktelenné a művek, csak másképpen kell rájuk tekinteni, hisz az írójának bizonyosan hatalmas örömet okozott megírásuk. Már most tudom, hogy sorim nagy felhördülést fognak okozni, de inkább vállalom, mint hogy a költészet bennem élő szentségét feladva elveimmel ellentétesen cselekedjek. Senkit nincs szándékomban megbántani és soha nem is volt bennem ilyen szándék de úgy gondolom mindenki számára előremutatóbb az őszinte vélemény megfogalmazása, mert tanulni, fejlődni, jobbá válni csak úgy lehet irodalom terén. Az egymás "megsimogatása" önkéntelenül megelégedettséghez vezet és egy idő után kialakul egy rossz tudat, ami nem hoz magával semmiféle előrelépést.
Ezek a sorok senkit ne tántorítsanak el a további versírástól, sőt inkább ösztönzést merítsen belőle midenki arra, hogy picivel több munkával, picivel több odafigyeléssel, picivel több alázattal a versfaragás iránt, sokkal de sokkal jobb munkák kerülhessenek fel az oldalra.
Kedves Csaba, azt hiszem szinte teljesen egyformán gondolkodunk ezen a téren. Köszönöm, hogy soraid nyomán ezt elmondhattam.

titus56

242
RRCs - 2012. október 16. 07:40:42

Kedves László!
Köszönöm, hogy helyettem is, íly míves versben hívod fel a figyelmet a minőségre. Már többször elolvastam, és nem hogy hibát nem találok, de egyenesen mintának javaslom az oldal versíróinak. Így kell, ilyen alázattal és elhívatottsággal, ilyen szakmai tudással verset írni.
Mélyen meghajtom fejemet a művészeted előtt.
Barátsággal: Csaba

3342
rozsaschvalm - 2012. október 15. 13:00:24

Remekmű kedves László!
Gratulálok! Rózsa

3300
kandracs roza - 2012. október 15. 12:21:48

Kedves László!! versed szép,komoly gratulálok..Lexirózsa

2952
bruxinelli - 2012. október 15. 12:17:23

Kedves László !
Magad vagy a révész! Ez a vers egy fizettség, gondolom azért született ilyen rendkiülire, mert nem volt ki a kendőjét nyújtsa feléd. Az alásszállás sikerült. Ebben a pokolban érik a vers, és nem kell miatta száz évig bolyongani.
Szeretettel grat. Zsófia

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.