Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Kínai utazások: BEVEZETŐ: - Tájak és emberek

A kettészakított ország
Sokunknak az akciófilmekben látott, rizsföldön dolgozó szalmakalapos figura képe ugrik be első pillanatban, aki éjszaka békés földművesből félelmetes maszatos képű dzsungelharcossá vedlik át, ha Ázsiai országról hallunk. Szegénység, hatalmas, sötét erdők és összetákolt kis házikók. Kína azonban mára már kinőtte ezt és a nyugati civilizációkat is megszégyenítő, látványos országgá fejlődött, miközben a hagyományait is megőrizte.

Ha megkérdeznék hová utaznék el szívesen, az egyik hely biztosan Kína lenne, és nem csak az Olimpia miatt. Kelet-Ázsia legnagyobb országa 1949-től, kettészakítva éli mindennapjait. Egyik fele a Kínai népköztársaság, Peking (Beiing) fővárossal, másik fele, pedig Tajvan szigete és annak környéke, Kínai köztársaság néven, Tajpej fővárossal. Látnivalói azonban elkápráztatnak minden ide utazót.

Történelméről röviden
Az ország sokáig zárkózott életet élt. Egészen a XIX. Századig teljesen elkülönült az Európai és Ázsiai történelemtől. Belső kis világuk azonban fokozatosan fejlődött és sok találmányt, amely Európában csak jóval később vált ismertté, náluk már az ókorban is használtak. Tőluk vettük át a nyomtatás, a puskapor, a porcelán, és a selyem használatát is. Csodálatos természeti adottságait, kultúráját és hatalmas területének egységét erős kézzel tartották kezükben az egymást váltó császári dinasztiák. Hódításaik során területeiket tovább növelték.
A XX. Században azonban Anglia vette át a hatalmat országuk felett, félgyarmattá téve a területet. A II. Világháború után ismét önállósulhattak, de két különálló országként. Ezt követően, viharos fejlődésnek indulva, ma már a jövő szuper hatalmaként említik a Világ legnépesebb, 1, 3 milliárd lakossal rendelkező országát. Lakóikkal szinte mindenhol találkozhatunk a Világban, jelentős csoportjuk él hazánkban is.

Tájak és emberek
Felsorolni is nehéz lenne mindazt a szépséget, ami ebben a gigantikus méretű országban elénk tárul, ezért a teljesség igénye nélkül nézzünk egy kis ízelítőt a Világ másik oldaláról.
Az ország legnagyobb, mintegy háromegyed részét magashegységek uralják Csak a tengerpartok és a nagy folyók, a Huang-ho (Sárga folyó) és a Jangce (Kék folyó) mentén vannak termékeny földjeik. Kína területének mindössze 2, 8 %-a víz, a többi szárazföld, ennek ellenére több kisebb folyó és jelentősebb tó is található itt. A Guizhou tartománybeli Huangguo-shu vízesés az országban a legnagyobb. Sokan a legcsodálatosabb látványosságnak tartják a Földön. Ezen a területen még további 18 kisebb-nagyobb teraszos elrendezésű vízesésben gyönyörködhetünk.

Több területen is találkozhatunk különböző formájú kőerdőkkel, és az sem számít meglepetésnek, amikor hirtelen hegyoldalnyi méretű szoborral találjuk magunkat szembe, amely éberen őrködik a táj szépsége felett. Föld alatti tavak és folyók futnak a lábunk alatt, a sziklák alakjának változatossága, pedig szemet gyönyörködtető. Bátran elengedhetjük a fantáziánkat, és a kőrengetegben elképzelhetjük a sziklafalakat bájos medvének, vad tigrisnek, vagy éppen vágtató lónak. A lehetőségek korlátlanok, csak fantáziánk képességei szabhatnak gátat neki. Kiemelkedő szépségű a Guangming hegységben található Nádsíp barlang is, színes cseppköveivel.

A hatalmas metropoliszok között is mesebeli szépségű parkokkal találkozhatunk, ahol mindenki kedvére kikapcsolódhat. A hétköznapi benzingőzös levegő után, itt egy másik világba csöppenhetünk, ha felfrissülésre vágyunk. Ez nem meglepő a feng sui őshazájában, ahol a legfontosabb a testi és lelki egyensúly megteremtése.
Persze ha megadatik valakinek, hogy Kínába látogasson, akad még látnivaló. Elég, ha csak a Kínai Nagy Falat, a Mount Everest-t, vagy a híres cseréphadsereget említem, de egy európai ember számára minden épület és szobor élményszámba megy. Építészetük, kultúrájuk, életszeretetük és viszonyuk a világhoz, egészen különleges. Van még mit tanulnunk tőlük.
Cikksorozatunkban ennek a távoli világnak a nem mindennapi szépségeit, értékeket mutatjuk be. Tartsatok velünk!

Bakos József


Figyelem!
A képek automatikusan 5 másodpercenként váltakoznak. Ha ezen időn belül váltani szeretnél, mozgasd az egeredet a képek fölé, és megjelennek a kezelőgombok.
Szerkesztőség
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.