Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: A Csokoládé története.

Az Újvilág ajándéka.
Bizonyára sokan emlékeznek még Gombóc Artúrra, Csukás István nagy sikerű Pom-pom meséjéből. Nos, ő tudott élni igazán, hiszen mint mondta: �Mindegy, hogy milyen a csokoládé, kerek, lapos, szögletes, töltött, töltetlen, keserű, tej, mogyorós vagy sima, csak legyen!�. Ezzel nagyon sokan vagyunk így, mert bátran kijelenthetem, hogy szinte minden ember szereti ezt a népszerű édességet, amelynek forma és íz világa, szinte kimeríthetetlen. A történetéről viszont keveset tudunk, ezért elevenítsük fel!

A kakaóbab felfedezése:

A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab a 12-18 méter magasra megnövő Theobroma cacao nevű fa termése, a szó jelentése: -istenek eledele-. Ez a trópusi örökzöld vadon nő Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein. A mai Mexikó területén élt maja indiánok már i.sz. 600 körül használták a csokoládé bizonyos változatát, amelyet mennyei ajándékként tiszteltek. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, vallási szertartásokban, illetve gyógyszerként
Használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen. A maják keserű kakaóitalát az aztékok vaníliával és mézzel édesítették. Náluk a csokoládé gazdasági értéke kapott hangsúlyt: a nemesek italának tartották és az aranyporhoz hasonlóan cserealapként használták.
Az európaiak számára Kolombusz Kristóf fedezte fel az Újvilágban, a 15. század végén. Az őslakos Aztékok földjéről, Mexikóból viszont egy másik hódító Hernando Cortés hozta 1528-ban spanyol földre. Az ő nevéhez fűződik az első kakaóbab ültetvény létrehozása is. Ekkor még csak ital formájában fogyasztották. A csillogó celofánba és mutatós dobozokba csomagolt formája, még ismeretlen volt. Bár az akkori lé túlságosan sűrű, ragacsos és csípősen fűszeres volt, mégis divatossá vált, hiszen a Mexikói palotában is ezt szolgálták fel a hajósoknak, így a gyarmatosító uralkodók átvették ezt a szokást.
Ebben az időben tehát, még nem volt annyiféle finomság, mint ma, csak ez az egy, keserű és szinte ihatatlan lé, amelyet pörkölt kakaóbabszemekből vanília és más fűszerek hozzáadásával főztek. Legtöbbször arany kehelyben szolgálták fel, és arany kanállal. Csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak a fogyasztását, mivel igen drága mulatság volt. Értéke miatt, hosszú ideig a kakaóbabot, fizetőeszközként is használták.
A Spanyol arisztokraták titkos receptként kezelték, az orvosok, pedig cukor hozzáadása után, gyógyszerként is felírták az italt. Így már sokkal finomabb volt és szívesebben fogyasztották. Lám már az akkori orvosok is ráéreztek a csokoládé jótékony hatásaira. A papok viszont gyanakodva figyelték az eseményeket. Szerintük ez a titokzatos ital a sátáné és felkorbácsolja az emberek szenvedélyét, ezért nem lenne szabad fogyasztani. Tiltásuk azonban nem tudott gátat szabni a finomság elterjedésének.
A Spanyolok évtizedeken át őrizték az ital titkát. A holland és angol kalózok sem tudták, hogy milyen kincset szállítanak, és amikor elfogtak egy-egy spanyol hajót, az �értéktelen� rakományát egyszerűen a tengerbe szórták! A gondosan őrzött titokra, csak a spanyol világuralom hanyatlása után derült fény.

A kakaó sikertörténete:

A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el. 1615-ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Így Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott, a chocolatl-t, amely rövid időn belül divatossá vált az udvarban, majd népszerűsége Mária Terézia spanyol hercegnő és XIV. Lajos 1660-ban történt
házasságkötése után, tovább nőtt.
1650-es években a csokoládéivás szokása elérte Angliát is. A 17. század közepén már több kávéház is működött, ahol csokoládéitalt is felszolgáltak. Írók, költők, politikusok és más művészek divatos találkozóhelyei lettek ezek a helyek és elterjedt a híre a finomságnak. Elterjedt Belgiumban, Németországban és Svájcban is. Még ebben az időben is komoly értéke volt a kakaóbabnak, az államok nagy adóbevételre tettek szert ez által. A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalálta a kakaósajtoló gépet, amelynek a segítségével már sokkal finomabb csokoládét tudtak előállítani, mert a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a zsíranyag egy részét. Sokkal lágyabb, kevésbé zsíros, kellemes italt kaptak.
A 19. század hozta meg igazán a kakaó feldolgozás és csokoládé gyártás forradalmát. Ekkor már szilárd csokoládétömböket is előállítottak, így szállították a csokoládé és kávéházakba, hogy ott ital készülhessen belőlük. Az ital még ekkor is egy kicsit kellemetlen mellékízű és szemcsés volt.
A későbbi századokban alakult ki a mai csokoládé íze és formája, ami kakaópor, kakaóvaj, cukor és tej, vagy tejpor keverékéből készül. A mai csokoládé állagának és ízének kialakulása egy svájci csokoládégyáros Rodolphe Lindt nevéhez fűződik. A berni székesegyház közelében működtette csokoládégyárát. Lindt, aki a termék minőségének javítása érdekében állandóan kísérletezett: új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban megpróbálkozott egy adag csokoládé több napon át tartó készítésével, mialatt a meleg csokoládémasszát folytonosan kevergették egy keskeny főzőteknőben. A kísérlet meglepő eredménnyel járt: a sima állagú, finom csokoládéban nyoma sem volt az addig a leggondosabban finomított csokoládéban is megmaradó szemcsés szerkezetnek. Lindt felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást.

Csokoládégyártás ma:

Ma már gyárakban pörkölik a kakaóbab szemeket, akár a kávét. Ezután megőrlik és a kapott kakaóport préselve kapják a kakaóvajat. Az összetétele sokféle lehet, ízléstől függően és ízesítése is változatos. Minél több kakaót tartalmaz a csokoládé, annál sötétebb. Ha ez az arány eléri a 70 %-ot, akkor fekete, vagy étcsokoládéról beszélünk. Minél több tejet adnak hozzá, annál világosabb tejcsokoládét kapnak. A fehér csokoládé esetében, pedig csak kakaóvajat használnak a gyártáshoz. Ezután ízesítik és csomagolják.
Sok országban működnek csokoládégyárak. A leghíresebbek Svájcban és Belgiumban, ahol ez az édesség történetének kezdete óta ajándéknak számított. Díszdobozba csomagolva indult el világhódító útjára. Készítése ma már sok helyen, futószalagon, gépsorok segítségével történik. Az igazi ínyencek viszont az extra minőségű és kézzel készített csokoládét fogyasztják. Ritkaság gépek nélkül csupasz kézzel mártogatni a kis finomságokat, de azért még találkozhatunk ilyennel is.

A csokoládé jótékony hatásai:

Sokszor sok helyen hallunk arról, hogy miért jó fogyasztani a csokoládét. A szánkban kellemesen olvadó kis kockák hatóanyaga a Teobromin és a koffein, ami serkentőleg hat szervezetünkre. Már az illatának a megérzésekor elindul agyunkban a boldogsághormon az Endorfin termelése is. Pánikbetegség, agresszivitás, depresszió, szerelmi bánat, vagy egyszerűen csak fáradtság legyűrésére jó módszer egy kis csokoládéfogyasztás. A kakaóbabban többféle flavonoid is található, amelyek antioxidáns vegyületek. Segítségükkel szabályozható kis mértékben az öregedés folyamata, valamint segíti az erek megfelelő tágulását, a vér áramlását. Ezzel csökken a vérrögképződés, a szélütés és a szívinfarktus kockázata is.
Ezen kívül fenol tartalma, csökkenti a koleszterin szintet is és véd a szív és érrendszeri betegségektől is. Erősítik az immunrendszert és a daganatos betegségek ellen is bizonyos védelemhez segítenek minket hozzá. Azt azonban tudnunk kell, hogy ez nem minden csokoládéra igaz, csak azokra, amelyek jó minőségűek és magas a kakaótartalmuk. Erre a legjobbak az étcsokoládék, mivel a tejcsokoládéhoz adott tej, meggátolja ezeknek a jótékony flavonoidoknak a szervezetben történő felszívódását. Emellett a kakaó jelentős réz, foszfor, magnézium, kálium, vas, és cinkforrás is, amely szintén nem elhanyagolható a számunkra.
A csokoládé finom ízét 500 féle ízanyag adja. Gyorsan felszívódó szénhidrogén tartalma miatt azonnali energiaforrás a sportolók számára, és kedvezően befolyásolja az agyunk szellemi képességeit, koncentrációnkat. Vizsgák és nehéz szellemi munka végzésénél kimondottan előnyös kéz közelbe készíteni egy-két táblával. Nagy mennyiségű zsiradékot is tartalmaz, 10 dkg csokoládéban 500-550 kalória található. Szélsőséges élethelyzetekben akár életet is menthet egy-egy szelet.
Nem csak étkezési célokra használják előnyös tulajdonságait. Vannak, akik afrodiziákumként, szerelmi serkentőszerként tartják nyílván, de a kozmetikusok is alkalmazzák, pl.: test és arcpakolásokhoz. Állítólag kisimítja, regenerálja a bőrt, ásványi anyagokkal tölti fel, így téves az a felfogás, hogy segíti a pattanások kialakulását.
Arra azonban figyelni kell, hogy csak bizonyos mennyiség fogyasztása fejt ki jótékony hatást. Havonta 3 tábla keserű csokoládé fogyasztása ajánlott az orvosok szerint, lehetőleg a főétkezések után. Ettél több csokoládé elfogyasztása, már az elhízás veszélyével fenyeget, és így könnyen úgy járhatunk, mint a cikk elején említett csokifüggővé vált rajzfilmhős, Gombóc Artúr.

Végezetül csak annyit, hogy nehéz napjainkban néhány kellemes és nyugodt percet igazán érdemes rászánni egy kis csokoládé majszolgatására. Az pedig, hogy mennyire hasznos és mennyire káros esetleg, legyen az orvosok vitája. A lényeg az, hogy ésszerű mennyiségben fogyasztva közérzetjavító hatású és nem mellékesen, nagyon finom. Az pedig, hogy ki milyen csokoládét szeret, egyéne válogatja. Hiszen lehet a csokoládé kerek, lapos, szögletes, töltött, töltetlen, keserű, tej, mogyorós vagy sima, a lényeg az, hogy legyen!
A csokoládé majszolgatásához mindenkinek jó étvágyat kívánok, Gombóc Artúr történetéhez pedig jó szórakozást!

Bakos József
366
MajorGabi - 2008. november 18. 20:56:28

Hmmm! Csurog a nyálam ! Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.