Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Reszkess símabőrű!

Vuk másodszor.
Sok olyan mesefilmet őrzök emlékeimben, amelyeket ma is szívesen veszek elő és nézek meg újra. A kissé kopottas régebbi rajzfilmek egy része ma is élvezetes élményt nyújt az apróságoknak és a felnőtteknek egyaránt.
Az egyik ilyen kedvenc filmem az 1981-ben készült Vuk című történet, amelyet Fekete István regénye nyomán Dargay Attila álmodott filmvászonra. Szüleimmel és barátaimmal együtt izgultuk végig az elárvult kis rókakölyök csínytevéseit. Sokat nevettünk mókás kalandjain, de az is előfordult, hogy könnyeinkkel küszködve tapadtunk a képernyőre. Karak, az öreg barát és tanítómester halála � akinek magyar hangja a felejthetetlen Csákányi László volt � olyan érzékenyen érintett minket, mintha egy családtagot vesztettünk volna el.
A történet végén azonban örömmel nyugtáztuk, hogy a talpraesett kis kölyökrókából igazi bátor, okos és ravasz felnőtt lett, aki a boldogságát is megtalálta a simabőrű házától megszöktetett rókalány oldalán. A film pedig azzal a jelenettel zárult, hogy Vuk, családos rókává vált, amikor megszülettek kicsinyeik.
Vuk meséje azonban ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A történet 1965-ben jelent meg könyvben először és minden idők egyik legolvasottabb regényévé vált hazánkban. A belőle készült rajzfilmsorozatot pedig több, mint kétmillióan nézték meg. Ilyen nézettségért, bármelyik mai magyar film rendezője, a fél karját is odaadná, ahogyan azt mondani szokták, persze csak jelképesen. A történet végéhez érve, csak azt sajnáltuk, hogy nincsen tovább folytatás.

RÉSZLET VUK TÖRTÉNETÉNEK 1981-ES FILMVÁLTOZATÁBÓL:


2008 viszont ünnepi év lehet a Vuk rajongók számára. Április 17.-től ugyanis már látható a mozikban a nagy sikerű történet folytatása: A kisVuk. Ez a történet, ha nem is pontosan attól a pillanattól ahol az előző történet véget ért, de folytatja az eseményeket.
Persze Vuk itt már öregebb és kölykei is felcseperedtek és az új mesében éppen ő kerül bajba. Cirkuszi idomárok fogságába esik, ahonnan fiának, a Kis Vuknak kell kiszabadítania. Az ifjú rókakölyök apja nyomdokaiba lépve, nem hoz szégyent a híres névre. Kiszabadítja apját és a többi állatkát is az idomárok karmaiból, sőt néhány vicces kis kétlábú és négylábú segítőtárssal karöltve a vadászokat is kiűzik az erdőből. A történetben még az �örök ellenséggel�, az emberrel is szövetséget kötnek, néhány állatbarát gyerek személyében. Az ifjú róka pedig, akárcsak apja a film végén megtalálja kedvesét a cirkuszi kis rókalány Carmella személyében.
Mivel 21. századot írunk, ez a film, már nem az eredeti történet technikáját alkalmazva készült. Ez sokak szerint nem szerencsés megoldás, de a film készítőinek haladniuk kell a változó igényekkel. Így tehát valódi Hollywood-i 3D-s mozi próbálja elkényeztetni a fiatalabb és idősebb közönséget egyaránt. Aki a Shrek, vagy a Jégkorszak című sikeres amerikai filmek elkötelezett rajongója, az most ezt a filmet is besorolhatja kedvencei közé.
A történet sikeréről ennél a filmnél Gát György producer és csapata gondoskodik, akik a legnagyobb precizitással és aprólékossággal dolgoztak ki minden egyes jelenetet, amelyhez segítségül hívták a legmodernebb számítógépes technikát is.
A szereplők hangját jól ismert színészek kölcsönzik. Néhány név a teljesség igénye nélkül a szereposztásból: A Kis Vuk magyar hangja, Csöre Gábor, öreg Vuk, Gálvölgyi János, Doki, Kulka János, Carmella, Gubás Gabi. A pletykás és néha reppelő varjút pedig Ganxta Zolee szólaltatja meg. Ezen kívül hallhatjuk még Bodrogi Gyula, Reviczky Gábor és még sok más kellemes orgánumú színész fület melengető mondatait.
A második rész, - mert ez a történet talán méltó arra, hogy annak könyveljük el, - Fekete István fia, ifj. Fekete István: Vuk és a símabőrűek c. könyve alapján készült, és a magyarországi bemutatóval egyidőben, Angol nyelvterületen is a mozikba kerül.

Aki még nem ismeri a történetet, annak teljes szívemből ajánlom, hogy mielőtt beülne a 80 perces mozira, nézze meg az első történetet is, hiszen az élmény így még kerekebb és hatásosabb. Aki pedig ismeri, nosztalgiázhat egy kicsit a kétdimenziós, még kézzel megrajzolt családi mese kedves filmkockáin, és utána beülve valamelyik dolby surrand plázába, belecsöppenhet egy új század új mesevilágába, amely az esetleges hiányosságai ellenére, a maga módján ismét elvarázsolhatja a nézőit, ha hagyják magukat sodródni a modernebb változat lendületével.
Én magam hagyom, mert a mesefilmeket szerintem nem csak gyerekeknek készítik. A felnőtteknek legalább annyira szükségük van ezekre az apró élményekre. Valahol azt hallottam, hogy csak az lehet igazán boldog és kiegyensúlyozott felnőtt, aki lélekben egy kicsit örökre megmarad gyermeknek is! Felejtsük tehát el egy kicsit a hétköznapi gondjainkat és kalandozzunk a mesék világába Vukkal és barátaival.

Bakos József
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.