Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fehérvári Zsófia: Régmúlt idők praktikái - II.Az év második felében már örülhetünk, gyönyörködhetünk kedvteléseink értelmének.
Érdeklődéssel figyeljük a gyümölcsök érését, ízlelgetjük őket. A földieper illatával, piros színével hívja fel magára a figyelmet. Hogyan jutunk el idáig, amíg minden eperszem ránk mosolyog? Ugyan úgy gondoskodni kell róla, mint a pici gyermekről. Szeretni, gyöngéden dédelgetni kell őket. Lazítani kell a talajt körülötte, hogy a fejlődését elősegítsük. A már kifejlett de még éretlen szemeknek már súlya van, lehajlik. Megvédhetjük őket, ha alájuk hajtjuk a saját jól kifejlett leveleket. Beérés után folyamatosan ápoljuk a töveket. Vágjuk le róla az elszáradt szárakat, adjunk helyet a következő termésnek, amivel még megajándékoz bennünket ebben az évben.
A málnatelepítésünknél csak akkor várhatunk szép eredményre, ha egy négyzetméteren tizenöt vesszőnél nem hagyunk többet. Ebből is érdemes a folyton termő fajtát meghonosítani
Receptek tucatjai szólnak a belőlük készíthető finomságokról. Ehhez csak annyit fűznék, hogy nincs annál finomabb édesség, amikor a hozzávalókat magunk szedjük le és azonnal frissen mi készítjük el a krémeseket, parfékat belőlük. A kései termések pedig leszárítva, télen a forró teánkat ízesítheti.
A magunk által vetett felnevelt és kiültetett palántáinkból ekkorra már tekintélyes tövek fejlődnek. A termések már megmutatkoznak, de az állandó locsolgatásokról ne feledkezzünk meg. Bőségesen és sűrűn kell elárasztani vízzel a paprikát, paradicsomot. Ha ezt betartjuk, akkor még magára is hagyhatjuk őket. Hat, nyolc napot kibírnak locsolgatás nélkül. Elmehetünk addig nyaralni, üdülni. Ha haza érkeztünk újból felüdíthetjük őket. Egy bőséges locsolással felélénkül. Szabadítsuk meg a sok felesleges pici, apró termésképződményektől, a paprikákat ez által a megmaradtak sokkal szebb, nagyobb terméssé fejlődnek.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a locsolással a talaj is elmozdul a tövek körül ezt a talaj lazításával, vissza kell pótolni! A paradicsom érési idejében már nem igényel sok vizet. Az érett terméseket fogyasszuk rendszeresen. Sok ásványi anyaghoz jutunk. A saját termésű zöldség féléinknek még az utóterméseit is hasznosítsuk, hiszen nem használtunk semmilyen növekedést fokozó szereket, csak a szemünkkel hizlaljuk őket. Ősszel a kisebb terméseket megtölthetjük sajttal, rakjuk apró üvegekbe. Forraljunk fel töményebb salátalevet, hűtsük ki, vegyítsünk közé üvegekre számítva pici késkegynyi tartósítószert. Öntsük a paprikákra, zárjuk le és a paprikák maguktól megérnek, megőrzik vitamintartalmukat. Folyamatosan ínyenc falatokat tehetünk a reggeli szendvicseink mellé.
Vonatkozik ez a kertünkben termesztett minden zöldségfélére is. A tartósítás tárházában sokféle megoldást választhatunk. Még a legapróbbakról sem szabad lemondanunk.
Megtisztítva, feldarabolva megszáríthatjuk őket (sárgarépa, petrezselyem, karfiol, stb) így leveseink főzésénél kis mennyiség is elég az ízesítésre és nem utolsó szempont az sem, hogy a benne lévő ásványi anyagok is megmaradnak bennük, valamint nem kell az időnket pazarolni a főzésnél, mint amikor frissen pucoljuk őket. A levesek íze talán még finomabb is.
Így marad idő olyan tevékenységre is, amit szintén örömmel végzünk.

FEHÉRVÁRI ZSÓFIA

2012-02-02.
2952
bruxinelli - 2012. február 16. 20:59:39

Kedves Gyöngyi!
Köszönöm én is kedves értékelő szavaid, és jókívánságodat. Örülök hogy tetszett. Szeretettel, Zsófi.

2952
bruxinelli - 2012. február 16. 20:54:33

Kedves Judit!
Brutálisan megpróbáltat bennünket ez a februári
zord, hideg tél.Már majdnem elfelejtjük a táj szépségét de szerencsére bármerre tekintünk felhívja magára a figyelmet. Köszönöm,hogy elolvastál.
Szeretettel,Zsófi

2952
bruxinelli - 2012. február 16. 20:38:59

Kedves Gabi ! Köszönöm,hogy időt szakítottál rám és örülök érdeklődésednek. Szeretettel,Zsófi

1119
tatos - 2012. február 05. 15:22:33

Kedves Zsófi.
Nagyon szépen köszönöm ezt a szép és hasznos írás ami sokaknak ad információt, hogy hogyan váljanak igazi jó kertésszé és háziasszonnyá.
Gratulálok, sok sikert Szeretettel Gyöngyi.

686
T Pandur Judit - 2012. február 04. 23:59:44

Kedves Zsófi!

A cikedet olvasva legalább gondolatban kertészkedhetünk egy kicsit, amikor hó borít mindent odakinn. Smile

Jó volt olvasni ezt a sok hasznos tanácsot!

Judit

1984
Gabriella 36 - 2012. február 03. 13:29:38

Kedves Zsófi!

Mindig érdeklődéssel figyeltem a hasonló tapasztalatokról szóló írásokat, és nagyon örülök, hogy Téged is megihletett a téma!

Az előző cikket is olvastam, időhiányában válaszolok egyszerre.

Van ami ismerős praktika, de pár elfelejtődött, vagy új, ezért is hálás vagyok.

Várom érdeklődéssel a folytatást!!!

Szeretettel gratulálok,

Gabi

2952
bruxinelli - 2012. február 03. 10:16:59

Kedves Ida !
Sok mindent úgy végzünk el ahogyan régen láttunk,
hiszen minden ugyanaz. Kell hozzá egy darabka föld
egy maréknyi vetőmag és nagy adag szorgalom és szeretet.
Nagyon köszönöm az érdeklődésedet és örülök, hogy
tudtam újat mutatni. Remélem hasznodra fog válni.
Szeretettel Zsófia

2678
Emperor - 2012. február 03. 09:59:02

Kedves Zsófi!

Magam is biokertészkedek a család részére, de ismét sok újdonságot leshetek el Tőled. Köszönöm újabb hasznos tanácsaidat.

Szeretettel
Ida

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.