Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Könyvajánló - Zsuponyó Gábor Borsóhéjnyi hajók - avagy az édesebbik vége


A hazai könyvpiac kötetei között számos jó könyv lapul, lapulhat, csak meg kell találnunk őket, ami nem könnyű feladat. Vannak viszont olyan kötetek is, amelyek nehezebben fellelhetőek. Ide tartozik Zsuponyó Gábor: Borsóhéjnyi hajók – avagy az édesebbik vége c. verses kötete is. A könyv mindössze 72 oldalban próbálja felkelteni az olvasó figyelmét és olyan gondolatokat raktározni el a fejekben, amelyek kezdenek kikopni a köztudatból.
Mire gondolok? Egyszerű, őszinte, tiszta szerelem, nem önző, hanem befogadó, simogató erotika, mentes az uralkodni vágyástól, amely ma sok kapcsolatot megfertőz.
Vágyakozás a szeretetre, odaadásra, miközben a sorokban bujkál a féltés, a félelem attól, hogy akit szeretünk nem kaphatjuk meg, vagy ha mégis, elveszíthetjük:

„Ne hagyd abba, most vagy mélyen bennem!”
Forrósodik a szoba, hül ki a gondolat,
Feltekert orsó tépi ruhánkról a gombokat.”


„Aláhulló gombok, mind-mind nagyot koppan.
S gondolatom néha meg-megtorpan.
Eszmélek! Üres az ágy… a Párom hol van?
Lehunyt szemmel fekszem, míg játszol gondolatomban.”


Megfűszerezve egy kis bizonytalanságot sugalló gondolattal, amely talán mindannyiunkban ott motoszkál: Biztosan mindent jól csinálunk az életünk során?
A költő gondolatvilágába életünk eseményei kerülnek a középpontba, amelyek mint egy hullámvasút száguldanak át mindannyiunkon. Egyszer fent, egyszer lent. Figyelmeztet minket arra, hogy könnyen elfogadjuk a jót és elhisszük azt, hogy sérthetetlenek vagyunk. Pedig az élet része a fájdalom is, amely megerősíti bennünk a jó, a szép, a boldog pillanatok megbecsülését.
Így ír erről Nyers hús van ma fűszer nélkül tálamon c. versében:

„Tanult és tanulatlan hiszi, hogy részeseik ők is a tudásnak,
S képtelenek elfogadni, hogy részeseik ők is a körforgásnak.
Mit nem állíthat meg tanult, tanulatlan, s a tudás.
Képtelenek elfogadni, hogy életünk része a bukás:
Bukunk, majd felállunk, mint gyermek, mikor járni tanul.”

Hajótörött c. versében is a bizonytalanság érzése fogalmazódik meg:

„Bárkám hánykolódik a habok közt, előttem az óceán, a tenger,
Bízom, hogy úgy sodor a szél, hogy partot érek egyszer.
Vitorlám ugyan letépték viharok, hullámok, habok,
De reménykedem, hogy kis ember számára a kis léptek is nagyok.”


A kötet versei ráébresztenek minket arra, hogy buktatókkal, rejtett, vagy felvállalt félelmekkel teli életünket csak társunk, környezetünk segítségével uralhatjuk, csak így lehetünk egy boldog élet részesei. A sorokban ott bujkál a társadalomkritika csírája is, láttatva, hogy mai világunk nem egészen így működik. A helyes irányt meg lehet találni és a Borsóhéjnyi apró kis élethajónk az élet édesebbik végén érhet partot, ha ráébredünk arra, hogyan kell élnünk, és hogyan kell megbecsülnünk az apró kis életpillanatokat, amelyeket gondosan összeterelgetve teljesedhetünk ki.
Mit is mondhatnék mást, mindenkinek azt kívánom, hogy ez sikerüljön.

A kötet megrendelhető a szerzőtől:
Zsuponyó Gábor: gabor.zsuponyo@gmail.com

Bakos József
3629
gaborzsuponyo - 2013. március 01. 10:45:41

Kedves Tibor!

Ezúton köszönném meg az elismerő szavakat. Azonosságképp rólam is elmondható, hogy én is azonosan tekintek Művészekre, különféle művészeti ágakra.
Közelálló példát hoznék fel, ahol 7 kötet megy - melyhez ezúton is gratulálnék - ott szerintem csak idézőjelesen említhető még az "eddig nem sikerült" is. Szóval le a kalappal.. Minden elismerésem!
Úgyszintén várom, hogy találkozzunk Halásztelken!
S úgyszint' barátsággal:
Gábor

2603
orkutya - 2013. február 17. 15:26:25

Kedves Gábor!

Mindig nagy tisztelettel néztem fel mindazokra, akik versben tudták kifejezni magukat, amely kifejezés mód nekem eleddig nem sikerült. De, nem is erőltetem, hiszen erre születni kell!
Ezeket a részleteket elolvasva az kapott meg engem, hogy ÉRTEM, miről írsz, s ez nem minden költőről mondható el.
Várom, h. Halásztelken találkozzunk.
Baráti üdvözlettel: Tibor

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.