Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Elég néha egy jó szó is...


Segíteni valakinek alapvető emberi érték… lenne.
Sajnos nem mindenki számára az, pedig sokszor egy-egy szó, egy ölelés, egy perc figyelem is fontos lehet. Nem kell pénz, anyagi érték ahhoz, hogy a szürkülő, monoton, kissé már-már embertelen, lélekölő hétköznapokat szebbé tegyük.
Ma a facebook-on az egyik ismerősöm által találtam rá egy mindössze alig 2 perces videóra, amely e néhány sor leírására késztetett.
Írásom talán nem is cikk, csak egy kósza gondolat, amely azért született, hogy megálljunk néha a rohanásban és lassítva meglássuk az élet igazi értelmét, lehetőségeit és éljunk igazán emberi életet, ne csak utólag töprengjünk azon, mi lett volna ha?
Ha pedig úgy érezzük valami nem jó, valami fáj, jusson eszünkbe ez a videó.
Van, akinek minden nap jobban fáj mint nekünk, mert itt él közöttünk és nem lehet részese mindannak, ami nekünk hétköznapi, megszokott dolog.
Számukra hihetetlen és elérhetetlen csoda... sajnos.

Ajánlom mindenki figyelmébe a rövid filmet, hogy átérezhessük azt, milyen szerencsések is vagyunk és sokan cserélnének a mi életünkkel, amit nehéznek találhatunk esetenként és panaszra nyitjuk a szánkat.
Várom a véleményeteket!

Bakos József

A video:

3681
gyongy - 2013. április 09. 22:08:12

Kedves Józsi!
Nem volt időm most a hozzászólásokat sem végig olvasni, de megakadt a szemem Nálad! Hogy mit is mondhatnék? Talán annyit, hogy bízom benne, bár soha nem leszek elégedett magammal, de talán azért emberséget tudtam adni a legembertelenebb helyzetekben is. Nem mondom, hogy ez nem emészti fel kicsit magát az embert, de függetlenül attól, hogy olykor a legnagyobb jószándék is balul tud elsülni (jártam úgy, hogy mindent igykeztem megtenni egy igazán rászorulóért és a törvények által kudarcit vallottam végül - szociális munkakörröl beszélek most -), mégis talán elmondhatom, hogy szociális munkakörömnél fogva a tőlem telhetőt megtettem. De mindig elszorul a szívem, ha nálam nyomorultabbat látok, bár soha nem mutatom, igyekszem a lehető legtermészetesebb lenni, mert nekik sem a szánalom kell, hanem az emberség. Szánalmat én magam sem lennék képes jószívvel fogadni sose. Annyiféle emberi sors létezik és én azt tartom, hogy senki sem kevesebb ember a másiknál, csak valami folytán másként alakult minden, mint a normálisnak nevezett élet. Azt vallom, lehet bárki akármilyen gazdag, vagy hatalmas, befolyásos, vagy éppen okos, ha az emberség hiányzik belőle, csak egy kopár, üres lény. Lehet, hogy nem vagyok eléggé világos most, de azt akarom kifejezni, hogy mielőtt bárki ítélni merészel, először gondolkodjon el és járjon utána a miérteknek is. Mert az nagyon fontos és még akkor sincsen jogunk ítélkezni. Számtalanszor jártam úgy, hogy a legnagyobb jószándék is balul sült el, mégsem adtam fel soha! Ha valakiben a jószándék benne van, az erre képtelen is. Sokszor annyira apróságok tesznek igazán emberré bennünket. És még mindig nem a szánalomról beszélek!!!! Ha eltűnik az emberség a közegektől, az katasztrófa! Az alkoholistát is meg kell tudni szólítani emberi hangon, mert egyébként csak bírálók leszünk és nem embertársak. Azt hiszem nem egyszerű ilyen lélekkel élni, de megéri végül. Annyi igazságtalansággal találkoztam már, pedig csak porszemnyi töredéke annak ami létezik, és fáj, hogy sokan olyan érzéketlenek. Aki érez, az nem vár hálát, az nem kér, annak elég egy meleg tekintet is, még akkor is, ha éppen vak az illető.
Azt hiszem picit szabadjára engedtem a szám, de talán nem voltam bántó senkire tekintettel sem. Nekem fontos, hogy tudjam - ha csak részletekben is- a miérteket? Sajnos hajlamosak vagyunk elsírni a saját bajunk, míg azt nehezen vesszük észre, hogy mi is az igazán másként nehéz és támogató emberiségre szoruló anélkül, hogy ne a szánalom tükröződjön kizárólagosan.
Jó volt elmerülni felvetett témádban. Köszönöm, hogy olvashattalak!
Tisztelettel: gyöngy
(és én sem vagyok jobb bárkinél! ha nem voltam értelmes akkor elnézést kérek!!! kissé belemerültem e témába most)

3439
titus56 - 2013. április 09. 21:01:01

Kedves Józsi!

Ebből a kis videóból is és az arra adott reakciókból is kitűnik, mennyire éhesek az emberek az igazi, mondhatni baráti gesztusokra. Persze mindenki mást és mást lát bele ebbe a filmbe bevallom nekem pontosan azt példázza- mindamellett, hogy értékelhető az a pár szavas segítség-amilyen a jelenlegi világunk. Rohanunk a karrier után, és csak arra jut időnk, hogy még ha emberi is, de csak pár szavas kiegészítést tegyünk egy dráma láttán. Megállni, netán leűlni a vak ember mellé kicsit beszélgetni, arra már alig futja a fontosnak tartott időnkből. Hát igen, már oda jutottunk, hogy ilyen kis látszatsegítséget is nagyobbra értékeljük, mint amilyen. Kiindulásnak az emberi kapcsolatok felé persze nem rossz, de nem szabad itt megállni és megelégedni, emberi, emberközeli kapcsolatokra van szüksége mindenkinek és ezt kell elérnünk, ha nem akar a világ még élhetetlenebbé válni.

titus56

2
Jozsi-foszerkeszto - 2013. április 09. 20:47:04

Kedves Lambrozett és Erzsike!

Köszönöm, hogy olvastatok. Amikor megláttam ezt a videót úgy éreztem, hogy fontos sok emberrel megosztanom.

Kedves Katalin!
A cikkem azért született, hogy arra hívjam fel a figyelmet, hogy sok ember számára a "szürke" hétköznapok kis boldog pillanatai elsikkadnak. Sokan vélt problémákon kattognak, amíg másoknak tényleg segítségre van szükségük. Tudom, hogy sok más gond is létezik az életben. A vakok helyzete csak egy a sok közül.A cikkem üzenete szándékom szerint ennél több, amit a videó is éreztet. Egy kis segítséggel és odafigyeléssel a környezetünkben élők életét is jobbá tehetjük.

Józsi

2175
hzsike - 2013. április 09. 19:35:20

...a szavak embere vagyok, mégsem tudok most megszólalni. Bocsánat érte! Beleborzongtam. Kicsit magamba szállok én is, azt hiszem...
Köszönöm, hogy láthattam, olvashattam, kedves Józsi.
Ölelésem:Zsike

3392
lambrozett - 2013. április 09. 19:07:51

Szia Józsi. Smile Igen, van ebben valami, bár...a videó nem nálunk készült. A magyar ember (úgy összességében) kevésbé nyílik meg egy-egy szívfacsaróbb feliratra, szóra. Látok én is épp elég hasonlót jöttömben-mentemben. Sad Természetesen ebben az is közrejátszik, hogy mennyi hamisság-turpisság derül ki a kéregetőkkel kapcsolatban. Ám álljunk hozzá emberségesen. Smile Tehát: én is úgy vélem, hogy mindenki napját meg lehet színesíteni mosollyal, odafigyeléssel, empatikus hozzáállással.
Néha képesek páran ezt is letörni azokban, akik így viszonyulnak. Sajnos eléggé szomorú az össznépi ön-válságkezelés...nekem ez a tapasztalatom. De ne adjuk fel! Mindig akadnak partnerek ebben. Smile Éva

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.