Kandrács Róza: Szellemvárosok Magyarországon


Nagyvázsonyi kis Moszkva

Nagyvázsonytól hat kilométerre található a Kis-Moszkva nevezetű, в/ч 16205 sorszámú volt szovjet katonai bázis, amely a hatvanas években épült, az utolsó szovjet katona 1990. március 20.-án hagyta el, ám ezután is szigorú őrizet alatt állt.
Az 1960-as években, egy szovjet hadgyakorlat kudarcát követően (nem érkezett meg időre a töltet a kilövő állásra, technikai okok miatt) döntött úgy a legfelsőbb szovjet párt- és állami vezetés a katonai vezérkarral együtt, hogy a Varsói Szerződés tagországainak területén “különleges tárolókat” kell kialakítani, és tökéletesíteni kell a “mobilitást és a híradást”.Működése idején közvetlenül Moszkva alá tartozott.
A „Kis-Moszkva” nevet a környékbeli lakosoktól kapta, a többi szovjet katonai bázishoz hasonlóan, hiszen a helyiek távolról egy komplett várost láthattak az erdőben.
A legendákkal ellentétben a laktanyát magyar munkások építették szovjet irányítás alatt, a magyar állam pénzén, mai áron számolva kb. 800 millió forintért.
A létesítmény 36 hektáron terül el, magába foglal három, négyemeletes panelházat, iskolát, könyvtárat, uszodát, éttermet, gyakorló- és sportpályákat, játszóteret, garázsokat, helikopter-leszállót és két különálló, légmentesen zárható atomtárolót is, amelyekben nukleáris tölteteket, rakétatartozékokat tároltak.
A szovjet katonáknak és családjaiknak – hogy ne kelljen elhagyni a laktanyát – mindenük megvolt a ”kisvárosban”, ahogy ők nevezték:
ABC bolt, fodrászat, orvosi rendelő, a gyermekek pedig helyben járhattak iskolába az 1985-ben befejezett panelház alagsorába.
A laktanyát tripla szögesdrótkerítés védte, amik közé annak idején aknákat telepítettek. A szellemváros közelében még ma is látható, több helyen lőállás bújik meg az út mentén és a fák között. Az őrök az illetéktelen betolakodókra kérdés nélkül tüzet nyithattak, jobb esetlen letartóztatták őket. Egy esetben a környékbeli erdő sűrűjében egy magukat turistának kiadó párt fogtak el. Akkoriban nagyon szigorúan büntették a kémeket, főleg hogy egy kifejezetten titkos objektumról volt szó, így jobb nem belegondolni mi történt velük…
A kivonulás évében akadt olyan család is, aki váratlanul, egyik napról a másikra hagyta el a lakást. Értéktelen cuccait szétdobálva, ételmaradékait, edényeit az asztalon hagyva.
A lakásokat és az épületeket 1990. március 20.-tól a magyar hadsereg 82 személyes sorállománya tartotta karban és felügyelte az egész terület őrzését.
A két darab atomtároló egy-egy bejáratát a megtévesztés miatt hullámpalából készült konténernek álcázták. Mindkét tárolónál 4-4 atomfej szállító gépjármű egyidejű fogadására alkalmas beállót alakítottak ki. A fél méter vastag acélajtókat légmentesen zárták le:
Az ajtókon levő szigetelőréteg /gumigyűrű / hermetikusan zárta le a belső teret, mivel abban a külső normál értéknél 8-12%-al nagyobb légnyomás volt. A levegő – ha az érték a beállítottnál nagyobb lett – csak kifelé áramolhatott az ajtók mellett levő szelepeken keresztül.
Az önálló áramforrással rendelkező földalatti létesítményeket, légkondicionáló berendezéssel is ellátták, a beáramló levegőt szűrték, a hőmérsékletet és a páratartalmat szigorúan szabályozták. A technikai felszerelést 1988 végén -1989 elején vonhatták ki, amikor feltételezhetően egy csapatmozgás keretében kiürítették a bázist.
A laktanya hasznosításáról a mai napig nem született elfogadható ötlet. Egyesek retro parkot, öregek otthonát, mások pedig gyermeküdülő kialakítását szorgalmazzák.
De a kérdés fennáll: Melyik szülő adná a gyermekét egy olyan helyre, ahol annak idején tömegpusztító fegyvereket tároltak?…

Szöveg, Hajner Gyula

A cikket megosztotta: Alexa Gyuláné
2135
mami - 2014. január 17. 08:32:17

Kedves Neil!

Én is tudom a választ a kérdésedre.
Ha Lexi-Róza nem osztotta volna meg ezt a cikket / szabályosan, nem idegen tollakkal ékeskedve/ akkor bizony ezt sem tudnánk!

Szeretettel: Jártó Róza

2603
orkutya - 2013. július 01. 14:46:59

Gratulálok, Róza, hogy férfiakat megszégyenítő pontossággal és rálátással kezelted ezt a kérdést. Élvezet volt olvasni. Köszönöm: Tibor

3300
kandracs roza - 2013. június 14. 14:19:30

Drága Mami....nagyon szépen köszönöm,hogy olvastál...puszillak...Lexirózsa

2135
mami - 2013. június 14. 12:25:52

Kedves Lexi! Sajnálatos, hogy országunk nagyon sok városában voltak ilyen és ehhez hasonló objektumok. Mostanra kimondhatjuk, hogy azok a városok voltak "szerencsések" amelyeknek a közvetlen közelébe, vagy éppen, mint Várpalota és Pétfürdő, a két település közé épült meg ez. Ahol ez történt ott jobban át lehetett gondolni az újrahasznosítást. Igaz, példának felhozhatnám Székesfehérvárt is, ahol annak ellenére tudták hasznosítani az épületeket, hogy a várostól messzebb terült el. Ott lakásokká alakították át, amiket sokkal olcsóban értékesítettek mint a városiakat és megoldották a tömegközlekedést is. Egy időben egyenesen sikk volt a fiatalok körében Székesfehérváron, Kismoszkvában lakni. Erre állami pályáztatással lehetett a pénzügyi fedezetet előteremteni. Azt igazán én sem értem, hogy városok özöne mért nem élt evvel a lehetőséggel. Abban igazad van Lexikém, hogy én sem engedném egy ilyen helyre nyaralni a gyerekemet. De megfontoltan lehetne olcsó bérlakásokat kialakítani. Ne feledd, hogy mi még az életünket azokban a munkáslakásokban kezdtük, ahol a fűtést egy darab jancsikályha biztosította, a víz a sarkon volt, a fürdés lavórban vagy teknőben oldották meg a szüleink és a toalett, (WC) valahol messze.És igencsak luxus volt ha valamelyik családnak külön volt a pottyantósa, avval nem kellett osztozni más családokkal. Tehát itt, ezekben a kismoszkvákban igencsak luxus lakások várhatnák az arra rá szorulókat. Evvel a környék lakásgondja is megoldódna és a rendezettebb környezet is kellemesebb benyomást keltene az arra járókban. Persze tudom én, hogy annak a veszélye is fennáll, hogy "taccsra" vágná pár család és rekordidő alatt a lakóparkot akár a Miskolci Avas lakóparkot. De talán lenne pár közösség ahol megbecsülnék az otthont. A Másik ötlet az idősek otthona nem is lenne rossz. De csak akkor tudnám elfogadni az ötletet, ha állami lenne az idősekről való gondoskodás és nem üzleti alapon bonyolítanák le. Drága Lexi! Te megint egy nagyon jó témát osztottál meg velünk. Gratulálok az ötletességedhez. Szeretettel: Jártó Róza

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.