Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Ne ítélj látszatra! - A koldus, aki milliókat adományozott


Szófia utcáin már hosszú évtizedek óta koldult egy hosszú szakállú, idős férfi. Egy kis műanyag pohárkába gyűjtötte az aprópénzt, amivel néha-néha megszánták a járókelők. Aztán egy napon felállt, besétált egy székesegyház kapuján, és így szólt a templom egyik szerzeteséhez: „Gyere velem, hogy adjak egy kis pénzt a templom számára!”

A történet mára bejárta az egész világot. Dobri Dobrevről, akit eddig mindenki koldusnak ismert, kiderült, hogy több mint 40.000 eurót adományozott már el kolostoroknak, templomoknak, árvaházaknak - míg ő maga mindössze havi 80 euróból élt. Az Öreg Dobri a második világháborúban harcolva vesztette el hallását. Egyszerű kis lakásába a víz sincs bevezetve, maga gyalogol el kilométereket érte vödörrel a kezében. Naponta több mint 25 kilométert utazik a Bulgária fővárosába, hogy hat órán keresztül folyamatosan adományokat gyűjtsön. Idén lesz 99 éves. És mindemellett ő a világ egyik legbőkezűbb adományozója. Vajon hogyan rejlik valakiben ennyi önzetlen jóság?„Két akarat van bennünk, egyik Istentől, másik az ördögtől. És elménkben háború vívunk. Én hiszem, hogy nekünk Isten akaratát kell követnünk és szolgálnunk. Így Isten is megsegít minket. Egyedül a jó akarat helyes és igaz. Nem szabad hazudni, sem lopni, sem házasságtörést elkövetni. Szeretnünk kell egymást, ahogy Isten is szeret minket.” – mondta egy interjúban.

Valóságos csodatevő angyalként lépett be 2009 májusának egy reggelén a Nyevszkij Szent
Alekszander székesegyház kapuján, mikor félrehívta a templom pénzügyeiért felelős szerzetest, hogy közölje, 35.700 levát (kb. 20.000 euró) szándékozik nekik adni. Ez a székesegyház Bulgária egyik legnagyobbja és jelképe is egyben, ahol milliónyi ember - turisták, helyiek és még diplomácia delegációk, vezető politikusok is- megfordul évente. Komoly anyagi gondokkal küszködik a templom, nem jut elég pénz a felújításra, a műalkotások megőrzésére és néha még a fenntartásra sem.

Hát nem megdöbbentő, hogy mégis ez az idős bácsi, aki a saját maga készítette bolgár népviseleti ruhákban jár, akit mindenki csak egy szegény koldusnak nézett, adta az évtized legnagyobb adományát a templomnak.
Miután a világ tudomást szerzett erről, az emberek már nem koldust láttak az Öreg Dobriban.
Szó szerint meghajolnak előtte, csodájára járnak Szófia utcáin, hogy láthassanak egy valódi, élő szentet. Dobri Dobrev története talán a leginspirálóbb, amit a világban manapság hallani. Egy férfi, akiben ennyi szeretet és önzetlenség lakozik, mindannyiunk példaképe lehet.

Forrás: http://www.pozitivnap.hu/kulfold/az-oreg-dobri-egy-elo-szent-szofiabol
Szerző: novecento
Megosztotta: Bakos József
3933
vadvirag47 - 2014. március 11. 05:52:24

Ma tallózgatok, így leltem rá, erre a régebbi" írásodra.
Vannak még csodák" de nyitott szemmel és füllel kell járnunk, hogy magunk is részeseivé válhassunk.
Józsi! nagyon jó, hogy ezt a cikket megírtad, bár csak sok ezren, millióan olvashatnák, és vennének példát róla! Hisz pénz van, nem is kevés... csak sokszor nem jóknál, vagy nem jóra, jó időben használják fel. Persze, van akinek végképp nincs adományozásra lehetősége, de a biztatás, szeretet, lelki vagy testi segítség legalább ennyit ér, egy magára maradt, beteg gyermeknek, vagy öreg embernek. Tehát ne spóroljunk az leghatásosabb erőnkkel, a szeretettel! Életeket képes színvonalasabbá, megélhetőbbé tenni, vagy épp megmenteni az idő előtti elmúlástól.
"Kétszer ad, aki jókor ad!"
Szeretettel, és mélyen meghatódva olvastalak Vadvirág

2135
mami - 2013. július 11. 10:11:50

Kedves Józsi! Bevallom neked, hogy azért jöttem ide, mert rendezted a főoldalt és beiktattad a hozzászólások -at. Már az is érdekes amiket hozzá szólnak néhányan egy-egy cikkhez. Reklám-értékű. A tény, hogy itt vagyok és tetszik a cikked. Szeretettel: Róza

2
Jozsi-foszerkeszto - 2013. július 10. 16:30:20

Kedves Katalin!
Engem is nagyon megfogott a történet. Remélem sokáig köztünk lesz még a bácsi.
Szeretettel
Józsi

2
Jozsi-foszerkeszto - 2013. június 28. 10:58:36

Kedves Zsuzsanna, Viola, Mamadi!

Én ha tudok segítek és nem fordulok el az emberektől. Ez a történet remélem sokakat megérint.
Örülök, hogy olvastátok a cikket.

Józsi

277
farkas viola - 2013. június 27. 23:27:56

Kedves Józsi!
Érdekes történet, jó volt olvasni.
Szeretettel: Viola

230
Torma Zsuzsanna - 2013. június 23. 18:05:30

Kedves Józsi!

Már nem az első eset, hogy hasonló, önzetlenül adományozó, másokat segítő emberkéről hallok vagy olvasok!
Nagyon örülök, hogy megosztottad velünk ennek az igen-igen öreg emberkének a történetét is, aki minden valószínűség szerint azért gyűjtöget és adományoz a templomnak, mert nincs egyetlen élő hozzátartozója sem, akin segíthetne. S élhetne gondtalanabbul az összegyűjtögetett pénzecskéből, Ő mégis megpróbál inkább másokon segíteni, míg maga komfort nélküli lakásában szerényen éldegél.
Azt kell mondjam: több ilyen önzetlen emberre lenne szüksége a világnak!

Szeretettel: Zsuzsa
Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.