Müller Márta: Waldviertel II Naturpark Blockheide
Waldviertel II Naturpark Blockheide

A Blockheide Naturpark Gmünd mellett, a Waldviertel északnyugati részén, Alsó-Ausztriában található. Milyen régre nyúlik vissza a története, nem tudjuk, de az emberi élet nyomait, festett kerámiákat, már a korai kőkorszakból is találtak itt. A középkorban már használták, feldolgozták az itt található köveket. Az óriáskövek azért még sok titkot rejtenek, a F.Kießling által a XIX. században felállított áldozati kövek elméletet, az ilyen jellegű kultikus használatot a mai tudomány nem erősíti meg, nem fogadja el.


A Blockheide egy dombvidék, melyben váltakoznak egymással a különböző jellegű és felhasználású részek: egy szántóföld mellett ott az erdő, amelyben aztán vannak legelőnek is használt rétek. Szántóföld, legelő, erdő, természetes módon kialakult kavarodásban békésen egymás mellett. Az egész táj, a legelők is, és az erdők is, tele van hatalmas gránittömbökkel. Ezeknek néha egészen különleges, mondhatni bizarr formájuk van, ezért az emberek fantáziája különböző nevekkel ajándékozta meg őket, van például Piramis, Gombakő, Áldozati edény, Kenyér, stb.


A Naturparkot 1964-ben alapították, Carl Herrmann szobrász kezdeményezésére. A Naturparkban található egy kilátó torony, melynek aljában egy kiállítás mutatja be azt, amit a kövek keletkezéséről tudunk. Többféle jelzett úton fedezhetjük fel a Blockheide-t: van egy GranitkulTOUR, egy MythologieTOUR, és egy LandscahftskulTOUR (tájegység kultúra út). A 15-dik keleti hosszúsági fok itt halad keresztül. Ezenkívül érdemes megnézni a parkon belül található geológiai szabadtéri múzeumot, akik pedig gyerekekkel járnak erre egy nagy játszótéren tudnak megpihenni.

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.