Bujdosó Miklós: Melegvíz és rafting
Téli csemege a vízi túrázóknak. Melegvíz.

Magyarországon közismerten olyan sok a termál és gyógyvíz, hogy ha bárhol lefúrnak a talajba, ott valami értékes tör elő. A Hévízi tó is ásványokban gazdag melegvíz, mélyről jövő forrással, de az már kevésbé ismert, hogy innen ered az Európában is egyedülálló melegvizű patak, amely téli csemege a vízi túrázóknak. Hőfoka 25 fok feletti, és 12 km hosszan kanyarog bokrok, fák, nádasok között egészen Fenékpusztáig. Vize hol meglepően keskeny, néhol pedig kiszélesedik. Az idelátogatók sátraikat legszívesebben a part közelében verik fel, és vidáman szlalomoznak rövid műanyag kajakjaikon a habok között. A békésen folyó patak átlagmélysége másfél méter és némely szakaszán elmélyülten szalad a fölötte összeboruló ágak alatt. Ez a „pofonok völgye”. A benyúló ágak elől gyakorta kapkodja fejét a jámbor utazó, de még így is jut idő rácsodálkozni a téli tájban zöldellő levelekre. A parton, mint a patak színes gallérja több méteres szélességben színes virágok nyílnak a meleg párában. Mögöttük pedig a hó uralja a tájat. Hirtelen kiszélesedéseiben lelassul a víz és köveken átbukva csepp vízlépcsőket formáz. Itt a gyakorlott vízi túrázó többször visszafordul, hogy szembenézve a kihívással felevezzen. A kezdők néha felborulnak ezen az akadályon, de a melegvízben, télen buli a borulás. Ekkor jól jön a gondűző forralt bor a parton. És persze este is, vacsora mellett. Enyhébb napokon fürdőruhában is élmény és élvezhető a túra. Az egész távot 3-4 óra alatt végigevezhetjük kajakban, vagy 4 személyes kenuban, mert nagyobb egységek már nem férnek el a kanyarokban. A közeli kicsi falu szívesen ad otthont, étket az idelátogatónak, de a bográcsozás is hangulatos egy ilyen hétvégén. A szervezett túrákat Keszthelyről indítják útnak, ahol reggelit, vacsorát és kollégiumi szállást adnak. Budapestről busz és hajóbérléssel együtt mindez csupán 8000 Ft fejenként, két napra. Ez igen kedvező ár az „igazi” rafting-túrákkal szemben.

Rafting
Raftingolni, azaz kajakkal, vagy gumitutajjal száguldani vadvizeken, szinte minden sebesfolyású patakon, folyón lehet. A környező országok közül Horvátország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Bosznia és a Szlovák paradicsom működtetői kitűnő feltételekkel várják a sport szerelmeseit és a kíváncsiskodókat egyaránt. Természetesen vad tájakon, távol Afrikában szintén meglovagolhatjuk a folyókat, csak sokkal drágábban. Érdemes több napot is eltölteni szervezett csúszásokon, ahol szállást, félpanziós étkezést kínálnak a vendégfogadók. Magánúton is kijuthatunk és étkezhetünk, de raftingolni már csak szervezett keretek között lehet. Itt is vannak „pályaszállások”, egészen a vízhez közel, de működnek remekül szervezett raftingolások, akár 50 km-re a célállomástól. Költségeket tekintve akad olyan hely Ukrajnában, ahol négy csúszásért 100 Eurót kell fizetni és innen nyugatabbra 200 Eurót kérnek hasonló szolgáltatásért. Raftingolni egyszemélyes gumi, vagy műanyag versenykajakban szoktak, valamint kettő és hatszemélyes gumitutajokban. Itt a túravezető a kormányos és az utasok a rettegők. Lábukat beszíjazva kiülnek a tutaj gumiperemére és a sziklák között sebesen lapátolnak. Borulás esetén mindig lábbal előre kell úszni saját lapátunkat szorosan markolva, míg ki nem halásznak. Az öröm és rettegés részvételi díja tartalmazza több vadvízi evezés, rafting-trecking díját, a felszerelések, cipő, neopreme, dzseki, sisak, fejvédő, TREKK-RAFT gumicsónak bérletét, fakultatív programokat (1-2 gyalogtúra) kerékpárok díját, kötélpálya használat díját. Ehhez bátran számoljunk hozzá 20-50 ezer forintot fejenként, az utazásra – legalább az országhatárig – és az étkezés, italozás árát is. A túra programja lehet egyénileg választott egy-két, vagy háromnapos raftingolás, vagy a szervezett ajánlatot fogadjuk el, amely általában a következőképp néz ki:

Első nap
Utazás a határig egyénileg vagy csoportosan. Határátkelés reggel 7: 00 és 8: 00 között, majd egy könnyű reggeli. Város, vagy várrom megtekintése után megérkeznek a választott folyóhoz. Elfoglalják a szálláshelyeket, megkapják a felszerelést, és rövid tájékoztatást adnak, balesetvédelmi oktatással együtt. Ez ne vegye el az ember lánya-fia kedvét, mert délután már kezdődik a vadvízi evezés WW-II-III folyószakaszokon. A betűk és számok emelkedésével a rafting nehézségi fokát jelzik. Minél magasabb a betű és a szám, annál értékesebben robban bennünk az adrenalinomba. A vacsora előtt még jó eséllyel szaunázni is lehet.

A második napon, ugyanezen az útvonalon, vagy a folyó másik szakaszán napszakonként kétszer lehet evezni. Ilyenkor külön élmény a már felbátorodott túrázók között a tréfálkozás, versenyzés, egymás felborítása. Ezt este egy séta, kerékpározás, vagy és főképp valamilyen erős nemzeti ital elfogyasztása kíséri, még vacsora előtt.
A harmadik nap általában még több evezéssel telik, pihenésképp némi gyalogtúrával fűszerezve. Gyakran szerveznek 5-6 napos vízi és kerékpártúrát is, akár 40ezer forint alapdíj mellett. Ilyen eseményt könnyen elérhetünk kedvenc folyónk, a Tisza felső, Fekete szakaszán, vagy hozzánk közelebb, a Fehér-Tiszán.
A melegvíz és a rafting kitűnő hangulatú remek szórakozás, csodaszép helyeken.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.