Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Balázsi Pál Etel: Filmajánló: Szomorú vasárnap

Tisztelt olvasók!
Alább egy olyan filmet szeretnék a figyelmükbe ajánlani, ami talán egy részben magyarázatot is ad annak a szobornak a felállítására, amely ellen többen hisztérikusan
tüntetnek, akik „történelemhamisításról” beszélnek Budapesten.
Kérem, figyeljék meg kik, készítették és mikor?
Kellemes és hasznos időtöltést kívánok mindnyájuknak.
Szeretettel, Etel

Budapest, a harmincas évek vége: Szabó László vendéglős szép szerelmével, Ilonával egy kitűnő kis éttermet vezet. A teljességhez csak egy zongora és egy zongorista hiányzik. Vesznek is egy zongorát és szerződtetnek egy halk szavú zongoristát, Aradi Andrást, aki hamarosan beleszeret Ilonába. A nő viszonozza a szerelmet és kialakul hármójuk különös kapcsolata.

Ilona születésnapján András egy dalt ajándékoz a nőnek, első és egyetlen szerzeményét: a "Szomorú vasárnap"-ot. Az étteremben tartózkodik egy fiatal német kereskedelmi utazó, Hans Eberhard Wieck, aki Szabó zseniális göngyölt húsától és András csodálatos zenéjétől elragadtatva szintén beleszeret Ilonába. A nő azonban visszautasítja őt. Amikor Wieck ittasan és boldogtalanul a Dunába veti magát, Szabó megmenti és elkíséri a Németországba induló vonathoz.

Egyikük sem sejti, hogy a "Szomorú vasárnap" ezen a napon túl is összeköti majd sorsukat. Kitör a háború és Hans Eberhard Wieck SS-Brigadeführerként tér vissza Budapestre azzal a megbízatással, hogy a "zsidó gazdasági javakat vegye nyilvántartásba". Barátként megy az étterembe, és először megóvja a zsidó származású Szabót az internálástól, de később durván és kegyetlenül visszaél hatalmával. Lászlóék idillikus háromszög-történetéből kegyetlen-ádáz négyszög jön létre. Ilona kísérletei, hogy Lászlót megmentse, egyre kétségbeesettebbek és reménytelenebbek, ahogy a háború a vége felé közeledik. 1945. Szabó László és Aradi András halott - Ilona terhes - Wieck "nácitlanítva" új életet kezd.

1998. Wieck 80. születésnapját ünnepli Budapesten, a Szabó Étteremben. Az ünnepségen a zongorista a "Szomorú vasárnap"-ot játssza. 50 évvel később a híres dal bosszút áll.

A film itt nézhető meg:


2135
mami - 2014. június 11. 19:00:31

Kedves Etel!

Mindenképpen megnézem a filmet. Ha túl leszünk a nyári nagy munkákon találok rá időt. Érdekelnek a történelmi tényen alapuló alkotások. A zene, mint klasszikus amúgy is vonz. Ez a film, megérzésem szerint remek lesz a sok hatásvadász bóvli között amiket ránk akar a média erőltetni. Magát a zeneszámot én is ismerem, de filmen még nem láttam. Köszönet az ismertetőért.

Szeretettel: /mami/

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.