Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Elment a szomorú szemű nevettető


Még ki sem hevertük Bajor Imre elvesztését, újabb pótolhatatlan ember távozott közülünk az égi világba. 63 éves korában Robin Williams is itt hagyta ezt a sárgolyót ahol élünk és ezzel szürkébb lett kis világunk is. Én gyermek koromban az Egy úr az űrből sorozatban láttam először, majd később, már felnőtt fejjel a Jó reggelt Vietnám című filmben. Azóta amennyi filmjét csak lehetett, megnéztem. Volt néhány, pl: Flubber a szórakozott professzor, A kétszáz éves ember, Mrs Dubtfire, Good will hunting, Patch Adams, Jack, Holt költők társasága és még sokáig sorolhatnám szerepeit.
Nem lehet eléggé erőteljesen megfogalmazni azokat az érzéseket, amelyek ilyenkor kavarognak bennem. Nézem a filmjeit és az jut az eszembe, hogy miért? Miért nem maradt még közöttünk?
Már nem lesznek új filmek, amelyekben intelligens, ösztönös humorát, hamiskás mosolyát újra láthatjuk. Csak a szeme volt mindig szomorú, de lehet, hogy így utólag gondolom így. A fájdalom és a boldogság vegyesen kavarog most mindenkiben. Elvesztettük őt, de filmjei itt maradtak, hogy elfeledtessék velünk minden alkalommal néhány órára gondjainkat.
Sokat adott nekünk életében. Nem vett részt olcsó filmekben, amiben szerepelt, sokkal súlyosabb, karakteresebb szerepeket alakított, tanítva nevettetett, elgondolkodtatott.
Most sem sorolom az életrajzi adatokat. Emlékezzünk rá együtt mi is azzal az összeállítással, amellyel rajongói búcsúztak tőle és néhány filmjével a sok emlékezetes közül.

Rajongói rövid filmje:A videóbeli narráció a Jack című filmben hangzott el; olyan, mintha a színészóriás maga üzenne az inspiráló gondolatokkal az őt gyászolóknak, közben legemlékezetesebb alakításaiból villannak fel részletek.

“Ne bánkódjatok. Az élet elmúlik. Ha bármikor szomorúak lesztek, pillantsatok fel a nyári égboltra, amikor csillagok ívelik át a bársonyos éjszakát, és amikor hullócsillag villan át a feketeségen, az éjszakát nappalra váltva, kívánjatok valamit. Gondoljatok rám. Tegyétek látványossá az életeteket. Én tudom, hogy megtettem." (forrás: Internet)

A kétszáz éves emberPatc Adams:

http://filmvilag.com/go/film/53721

Good Will Hunting:

http://filmvilag.com/go/film/110650

Bakos József
2603
orkutya - 2014. augusztus 24. 15:29:10

Nem is tudom, hányszor láttam a Jó reggelt Vietnám-ot, de mindannyiszor magával ragadott, annyira szuggesztíven adta elő a szerepét. Egy igazi, megunhatatlan, és nagyszerű filmje volt ez.

Kár, hogy elment, pótolhatatlan űr maradt utána.

Ezzel a szál virággal búcsúzom Tőle: Rose Tibor

2
Jozsi-foszerkeszto - 2014. augusztus 20. 18:42:21

Köszönöm, hogy ilyen sokan olvastátok ezt a megemlékezést.
Még sok jó filmet adhatott volna a világnak.
Utolsó filmje amit még leforgatott karácsonykor kerül a mozikba: Éjszaka a múzeumban 3.

Józsi

2274
szusi - 2014. augusztus 20. 16:09:35

Bármit játszott, én úgy éreztem, hogy van benne valami belső, mély komolyság.Karizmatikus személyiség volt.

499
magyareszter - 2014. augusztus 20. 10:39:13

Kedves Józsi!

Azt hiszem minden ember gondolatát, aki valaha látta Robin Williams játékát a filmvásznon, sikerült megfogalmaznod. Nagyon sokat adott magából, minden szereppel azonosulni tudott, igazi, őszinte tehetség és EMBER volt. Nagyon szerettük! Köszönet a megemlékezésért! Nyugodjon békében! Rose
Sok szeretettel Eszter

4932
liliom54 - 2014. augusztus 19. 21:28:33

Kedves Józsi!
Köszönjük e szép írásodat, a megemlékezést. Igazán értékes összeállítást készítettél a film-művészet egyik kedvelt, tehetséges, nagy alakjáról. Igen! Valóban miért nem lehet még közöttünk? Ilyenkor, mindig ott a kérdés, megválaszolatlanul..., ha idő előtt elmennek azok, akiket szerettünk..... "Csak a jók mennek el" többnyire......Nyugodjon békében!Emléke legyen áldott!
Szeretetteljes üdvözlettel: Ági Heart

3920
lilapetunia - 2014. augusztus 19. 20:42:40

Egy verssel szeretnék búcsúzni töle, bár nem emlékszem, hogy játszott-e Shakespeare szerepet, azt hiszem, ez illik hozzá:
Shakespeare CXXIII szonett.

Csak ne kérkedj, Idő, hogy más leszek;
Friss hatalmad nagy gúlái nekem
Se nem újak, se nem különösek:
Ruhák csak már volt jelenségeken.
Létünk rövid: ez csodáltatja meg
Elénk csempészett ócskaságaid,
S áltatni, hogy most s értünk született
A sok szépség, csak ezért tud a hit.
Ahogy téged, megvetem híreid,
Jelen vagy múlt többé nem érdekel,
Mert pennád s amit látunk, hazudik,
S mindent folytonos röptöd súlyt s emel.
De fogadom, s ez így lesz mindig: én
Hű leszek s győzök kaszád erején.

(Szabó Lörinc fordítása)

Márta

3392
lambrozett - 2014. augusztus 19. 19:46:05

Köszönöm, hogy írtál róla. Én is nagyon sajnálom, hogy nem gazdagítja ezután különleges és kiemelkedő tehetségével a film-művészetet. Nekem (többek között) igen tetszett egy kevésbé reklámozott mozija, melyet nem értékeltek nagyon nagyra, de...tudj'isten, engem megfogott. Smile Mégpedig az: Ember a talpán című. S ne feledjük: legtöbbször Mikó István magyar szinkronjával ékeskedtek az alakításai. Az szintén remek! Üdv. Éva

2693
doroty - 2014. augusztus 19. 18:56:18

Kedves Józsi!
Köszi az összeállítást. Személy szerint, nekem a kedvencem volt. Élete, s alakításai örök lehetőséget adtak számára, hiszen minden lejátszott filmjében újra láthatjuk tehetségét, s rendkívüli mivoltát. Heart
Köszönöm.Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.