Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Lámpagyújtogatók - Tehetség, tudás vagy adottság?

A tehetséges emberek tudatosabbak is

Egy friss, hazai kutatás a tehetséget és a tehetséghez kapcsolható tényezőket járja körül. Vizsgálja a megkülönböztető jegyeket, felismerhetőséget, a szükséges lépések és a tudatosság szerepét.
Egy országos, 550 fős online kutatást készített Lerf Andrea és Hartmann Krisztina a BEE Satisfaction együttműködésével a tehetség és a motiváció témák mentén. A kérdőívet a 2015 első felében Százados Miklós rendezésében bemutatásra kerülő Lámpagyújtogatók című „kultúr sci-fi” filmben 42 hazai ismert és elismert személlyel készült mélyinterjúk során feltett kérdések alapján állították össze a kutatók. A készülő film a kutatás eredményeit is felhasználja, kibontja, továbbgondolja azokat.
A válaszadók több mint fele úgy gondolja, hogy a tehetséges emberek legfontosabb megkülönböztető jegye, hogy „hisznek magukban és abban, hogy képesek elérni a céljaikat”. A második helyre a „már így születtek” megállapítás került, ezzel is aláhúzva, hogy a tehetség egy alapvető adottság. Társulhat mellé szorgalom, eltökéltség is, aminek a folyamatos megléte szintén kiemelkedő eredményeket hozhat.
A tehetséges emberek fontos jellemzője még, hogy képesek „megragadni az élet kínálta lehetőségeket”. Persze ezt akkor tudják hatékonyan megtenni, ha hisznek magukban és tudatosan vannak jelen a helyzetekben. Sokszor rá szoktuk sütni a tehetségesekre, hogy mázlisták, szerencsések csupán. A kutatás azonban éppen azt igazolja, hogy nem elegendő ahhoz pusztán a szerencse, hogy valaki kibonthassa a tehetségét (csupán 17%-ban tartják ezt fontosnak). Fontos megkülönböztető jegy még, hogy „kitartóan” és „következetesen dolgoznak a céljaik elérésért”, nem adják ezt fel a nehézségek, kudarcok megélésénél sem.
„A válaszok a tudatosság meglétének fontosságát igazolták, ami összecseng a Lámpagyújtogatók című filmben megszólaló szereplők véleményével is. A megkérdezettek 73%-a mondta azt, hogy minimum 50%-ban jelen van az életükben a tudatosság és csupán 27%-uk említette, hogy inkább a sorsra hagyatkoznak” – mutatott rá Százados Miklós, a Lámpagyújtogatók című film rendezője. Hozzátette, a két végletet, hogy csak a sors, vagy csak a tudatosság irányítaná az életet azonban nagyon kevesen választották, mindössze 2 illetve 3 %. Tehát leginkább úgy gondoljuk, hogy mindkét tényező szerepet játszik abban, miként telnek napjaink, azonban a többség arra szavaz, hogy a tudatos irányításnak nagyobb szerepe van életünk alakulásában.
Arra nézvést, hogy milyen módon lehet előhívni a magunkban szunnyadó tehetséget, három tevékenységcsoport rajzolódott ki a válaszokból. A legtöbben a tanulást (69%) és a gyakorlást (59%) említették. Hiszen hiába van valakiben benne a tehetség lámpája, hiába érzi, hogy jó valamiben, ha ezt nem műveli, nem tesz érte, hogy kihozza magából a legtöbbet, ha nem keresi meg a kapcsolót, akkor mindez nem marad más, mint ki nem használt lehetőség.
A második helyen a kihívások megoldása (50%), lehetőségek kihasználása (48%) szerepel, ami arra utal, hogy eltökélten, a felmerülő nehézségek esetén is célra tartva, a fejlődési és egyéb lehetőségeket kihasználva (48%) szükséges haladnunk. Korábban láttuk, hogy a tehetséges emberek egyik megkülönböztető jegyének gondolják, hogy hisznek magukban és a céljaikban, észre kell venniük a környezet kínálta lehetőségeket is, tudniuk kell élni ezekkel.
Harmadikként a kockáztatás (29%), kísérletezés (28%) is fontos elemek, hiszen ezek nélkül nem tudnánk előre lépni. Ahhoz, hogy a tehetségesek haladni tudjanak az útjukon, szükség van bátran meglépni olykor kockázatos lépéseket, amiben szintén segíthet a saját magunkba vetett hit, illetve a környezet pozitív visszajelzése, a támogató légkör.
„Látnunk kell nekünk, embereknek, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk elérni. Érdemes magunkba nézni, megismerni azokat a területeket, a saját belső új világainkat, ahol úgy érezzük, hogy lehet keresnivalónk. Tegyük magunkat szokatlan helyzetekbe, legyünk bátrak és adjunk esélyt, hogy kiderüljön, érdemes-e a bennünket érdeklő, izgató területbe még több és több energiát fektetnünk, vagy kutakodjunk inkább tovább. Az útkeresés során lehetnek bizony körforgalmak, vagy zsákutcák, de tanuljunk, építkezzünk az itt megélt élményekből is” – mondta el Lerf Andrea, a kutatás vezetője.
A cél kijelölése is egy kritikus pillér, amire szintén megéri időt és energiát szánnunk. Határozzunk meg egy olyan vonzó pontot, amiről érezzük, hogy szinte odaránt bennünket magához és amit nagyon jó lenne elérni. Sokszor az ok, hogy nem jutunk egyről a kettőre egészen prózai; a célok meghatározásának elmulasztásában található.
Szerkesztőknek
A LÁMPAGYÚJTOGATÓK kutatás és a minden várakozást felülmúló médiavisszhangot kapott film egyaránt erre keresi a válaszokat. Az alkotók célja, hogy az eredményeket minél szélesebb körben osszák meg a nagyközönséggel. Tanuljunk egymástól, merítsünk erőt azokból, akiknek már sikerült.

A LÁMPAGYÚJTOGATÓK című film előzetese:A LÁMPAGYÚJTOGATÓK című film főszereplői: Almár Iván, Argyelán Krisztina, Ábrahám Péter, Berg Judit, Besenyei Péter, Boldogkői Zsolt, Dombóvári István, Erdei Zsolt, Fehér Gyula, Fejes Tamás, Fluor Tomi, Harcsa Veronika, Illényi Katica, Jordán Adél, Kamarás Iván, Kammerer Zoltán, Karafiáth Orsolya, Katus Attila, Kiss Tibor, Kovácsovics Fruzsina, Kozma Orsi, Kulifai Tamás, Laár András, Lackfi János, Leskovics Gábor, Lovasi András, Lubics Szilvi, Lukács László, Növényi Norbert, Pacher Tibor, Péterfy Bori, QKA MC, Rakonczay Gábor, Rátgéber László, Ricsi Pi, Sidlovics Gábor, Szakos Krisztián, Szentpéteri József, Takáts Eszter, Tari Annamária, Török Gábor, Vida Ágnes

További információ:
A filmről: Százados Miklós
miklos.szazados@gmail.com
06 30 397 2802

A kutatásról: Lerf Andrea
lerf.andrea@gmail.com
06 30 445 9506

4694
Rzsike - 2015. március 03. 08:27:19

"

A tehetséges emberek fontos jellemzője még, hogy képesek „megragadni az élet kínálta lehetőségeket”. Persze ezt akkor tudják hatékonyan megtenni, ha hisznek magukban és tudatosan vannak jelen a helyzetekben. Sokszor rá szoktuk sütni a tehetségesekre, hogy mázlisták, szerencsések csupán. A kutatás azonban éppen azt igazolja, hogy nem elegendő ahhoz pusztán a szerencse, hogy valaki kibonthassa a tehetségét (csupán 17%-ban tartják ezt fontosnak). Fontos megkülönböztető jegy még, hogy „kitartóan” és „következetesen dolgoznak a céljaik elérésért”, nem adják ezt fel a nehézségek, kudarcok megélésénél sem."

Nem is tudom.

2
Jozsi-foszerkeszto - 2015. január 26. 17:01:33

Kedves Janna!
Köszönöm, hogy olvastad. Smile
Mindig a jó gondolatokat érdemes erősíteni. Smile
Szeretettel
Józsi

4465
Janna - 2015. január 25. 11:37:19

"... a jóra koncentrálni." Rendben.
"... és verset írtam." Ismerős.
" Most perc-emberkék dáridója tart" /Ady/

Besenyei Péter - amikor tehetem megnézem - ahogy berepül zenével.
Művészet! Időtlen szépség, varázslat...

2
Jozsi-foszerkeszto - 2015. január 24. 16:59:45

Kedves Róza!
Köszönöm véleményedet.
A siker lehet egy-egy apró kis öröm is, amelyet annak könyvelünk el.
Siker, ha boldogok vagyunk és azt tehetjük, amit szeretünk, tehát írunk.
A múltat nem érdemes háborgatni, túl kell lépni azon ami rossz és a jóra koncentrálni.
Ha ezt elérjük, már sikeresek vagyunk

Szeretettel
Józsi

2135
mami - 2015. január 24. 11:45:23

Kedves Józsi!

"... a jutalom megérkezik, de soha nem cél!... " /Zina/

Jómagam Zinának a nézetét osztom. Már csak azért is mert Nem tudom még mindig, hogy mi a siker.

Sokan azt mondják itt az oldalon, hogy neked könnyű mert sikered van.

Mivel is? 59 évesen megírtam az első könyvemet ... ami persze nem igaz, dehogy is írtam könyvet. Naplószerű olyan gondolatfoszlányokat írtam mikor elkezdtem. Nekem ez volt a logikus, hogy a gyermekkoromtól írtam az emlékeimet... és dehogyis másoknak. Csakis a magam segítésére, hisz nekem nem volt másom csak az emlékeim amik nem voltak túl vidámak és felemelőek.

Ezt olvasta el egy tanult ember aki azonnal csokorba fogva kiadatta. Még ajánlót is írt a könyvbe. Ennek a kis 106 oldalas kis könyvecskének volt akkora sikere, hogy felfigyeltek az írásmódomra amiben semmi "mód" nem volt csak én. Ezt követően 2010 novemberében mertem a Töltött Káposztámat neked elküldeni és ezt követően majd hat hónapra a következő írásomat. Voltak írásaim, de alig mertem megjeleníteni. Azután, hogy itt arra vetemedett egy több évtizede írogató, mikor még csak azt tudta rólam, hogy disznókat tartó gazdálkodó és háziasszonya vagyok népes családomnak, hogy takarodjak én csak vissza a disznóimhoz meg a főzőkanálhoz....

Na akkor lettem, nagyképű szóval tudatos.... és verset írtam. Mikor neked elküldtem, hogy ha elfogadható akkor fel teszed-e visszaírtál, hogy ez egy nagyon jó vers. Igazából én innentől írok. Verset, novellát, könyvet. Addig csak a szívemet szorító valamit írtam ki magamból.

Hogy tehetséges vagyok-e? Nem tudom, csak azt, hogy Örülök, ha örömet tudok szerezni az írásaimmal, hogy boldoggá tudom tenni a nálam idősebbeket egy-egy verssel. Tudom, hogy hogy röhögtek és gúnyolódtak rajtam az itteni társaim mikor írtam az oldalon, hogy én úgy találtam ingyenesen helyett az irodalmi megmutatásunknak, hogy majd 30 kocsmát végigjártam még egy megengedte, hogy ott verseljek és novellázzak. Ez az Amadeusz Kávéház lett és azóta már ünneplőbe és előzetes bejelentés után lehet jönni mert annyian akarnak de nem férünk itt el Ezért a könyvtárba is megtartjuk ugyanazt. Hogy tehetséges vagyok-e? Nem tudom.

Hogy van-e célom? Nincs. De boldoggá tesz ha látom, hogy azok akik eddig meg se szólalhattak írnak és elő is adják az igencsak érdekes írásaikat. Tetszik az, ha azt látom, hogy egy alkotótársam kiáll az utcára árulni a novelláit és nem ír ide sajnáltató kommenteket a meg nem értéséről, tetszik, ha ír egy idősebb az gondjairól legyen ő akár első verses is, de nem tetszik ha bárki bármi áron de híres akar lenni, még csalás árán is. Azt gondolom a tehetség nem a fiatalok privilégiuma ez születési adottság ami ha van az előtör. Kinek 10 évesen, kinek 60 évesen. De ha ez nincs járhat a kis drága a legmenőbb iskolába is írhat akár helyesen is, ha megszakad akkor is csak szűk körbe olvassák az írásaikat. Természetesen a tehetség bárkinél bármibe és bármikor jelentkezhet. Csak legyen!
Józsi! Ezt a "statisztikát" igazán érdeklődéssel olvastam.

Szeretettel: Jártó Róza

2
Jozsi-foszerkeszto - 2015. január 24. 08:34:26

Köszönöm hogy olvastátok a feltett ajánlót.
Zsermen!
Törtető művészek vannak, szerintem ezt mindannyian tudjuk, még ha nem is az itt szereplők között. De ez a viselkedési forma élet minden területén jelen van. Jó megismerni egy kicsit mások lelkivilágát. Ezen keresztül a sajátunkon is finomíthatunk. Az ember folyamatosan tanul és változik élete során. Talán rossz beidegződésein is változtat és rossz szokásait is elhagyhatja idővel, ráébredve arra, mi az ami igazán fontos.

Zina!
Egyetértek veled, hogy mindenkiben vannak olyan tulajdonságok, amelyeket ki lehet emelni, meg kell tanulni élni a tehetségünkkel, lehetőségeinkkel.

Gabi!
Igen, szerintem is kevés a tehetség, ha nem párosul szorgalommal, alázattal és ember szeretettel, kellő szerénységgel és megfontoltsággal. Fontos az életben az apró célok kitűzése életünkben és a környezetünkben élők ráébresztése is erre.

Ilona!
Köszönöm, hogy olvastad az ajánlót, amit feltettem.

Szeretettel
Józsi

3649
Oroszlan08 - 2015. január 23. 16:17:58

Kedves Józsi!

Köszönöm, hogy olvashattam.
Üdvözlettel: Ica

1984
Gabriella 36 - 2015. január 23. 15:24:16

Köszönöm Józsi, hogy felhívtad a figyelmemet, meg fogom nézni.
Babits szerint a tehetség nem más, mint szorgalom. Lehet egyet érteni és vitatni de én úgy látom, hogy azok az emberek érnek el valódi Sikereket akikben a szorgalom és az alázat egyformán jelen van. Bár ez ennél sokkal bonyolultabb. A munkám során kezeltem olyan embereket, akiknek a gyerekkora hihetetlenül nehéz volt, ma pedig nemzetközileg elismert üzletemberek. Olyat is aki arany kanállal a szájában született, ma is jó módban él, de a világot és önmagát is megveti.
Izgalmas belelátni mélyebben ismert emberek gondolataiba, szívesen nézek és hallgatok ilyen műsorokat mert rengeteget tanulok belőle. Remélem legalább is. Smile
Örülök, hogy olvastam. Szép napot! Gabi

3652
zina - 2015. január 23. 14:43:21

Kedves Katalin, biztos vagyok benne, ha másik ismert, híres (kinek mit jelent) 1000 embert kérdeztek volna meg, ugyanezt a végeredményt kaptuk volna. Teljesen igaza van Józsinak, "a törtető művészek látszólagos sikere csak időleges és hamis", "a siker és a megbecsülés záloga véleményeddel ellentétben igenis az emberség." Jómagam végig sem olvastam a névsort, megakadtam Laár Andrásnál és Lukács Lacinál Pfft Grin - na, róluk pl. tuti nem mondható el, hogy mások eltaposásával értek oda, ahol vannak. Bár az is tény, hogy nem is mindenki ismeri el őket, a munkásságukat.
Nem ez a lényeg, a jutalom megérkezik, de soha nem cél!
Mindenki született tehetség valamiben, kérdés, hogy akarja vagy meri-e kibontani magából. Nem mások elismeréséért, hanem felelősséget vállalva magáért, s így másokért is. Másképp, mi értelme? Mindennel szembemenni, áldozatként leélni egy egész életet, lehet, de nem "kifizetődő", és nem ezért vagyunk itt.
Remélem nem észosztásnak vetted a soraimat..., mert azt nem osztom, nekem is szükségem van a maradék kevésreSmile

2
Jozsi-foszerkeszto - 2015. január 23. 11:42:08

Kedves Zina!
Köszönöm, hogy olvastad a feltett ajánlót. Az én véleményem is az, hogy bennünk sokkal több van, mint amit elsőre gondolnánk. Fontosak az egyéni célok, mindig egy kicsit előre kell gondolnunk, nem szabad leragadni. Ezzel motiváljuk önmagunkat és környezetünket is. Fontos viszont, hogy csak mértékletesen határozzuk meg a céljainkat és ne túl nagy lépéseket tervezzünk, mert abba lehet, hogy belebukunk, apránként viszont ugyanaz elérhető.

Kedves Katalin!
Köszönöm neked is, hogy olvastad az ajánlót. Ez tulajdonképpen egy hivatalos sajtóközlemény amelyet egy kolléga továbbított és én is érdemesnek tartottam arra, hogy megosszam a magazin olvasóival. Megértem a te álláspontodat is, de én neked is azt tanácsolom, hogy higgy önmagadban és abban, hogy ha az ember tudatosan arra törekszik, hogy önmaga kis belső világát, környezetét rendben tartsa, boldog lehet és kiegyensúlyozott. A törtetőkkel, gáncsoskodókkal nem szabad foglalkozni és azt sem szabad engedni, hogy elvegyék a kedvünket, vágyainkat, ami a miénk.
A törtető művészek látszólagos sikere csak időleges és hamis. A siker és a megbecsülés záloga véleményeddel ellentétben igenis az emberség.
A született tehetség ritka, a saját magát becsülő, és másokat tisztelő adni akaró ember és művész viszont sokkal több van és ők nagyon fontosak az életünkben. A lámpagyújtogatók éppen ezt jelzik az emberiség számára. Én ajánlom neked a film megnézését. Talán nem fogod ennyire sötéten látni a világot, amelyben nagyon sok apró szépség van, csak észre kell venni őket és beengedni az életünkbe, saját kis világunkba.

Szeretettel:
Józsi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.