Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fehérvári Zsófia: Régi idők praktikái - III.


/nincs egy nyugodt percem sem/

Megírhattam volna ezt a cikket korábban is nyugodtan felkészülve, de annyi a tenni valóm azt sem tudom, hogy hol áll a fejem. Mielőtt hozzáfogok, átmegyek a sarki húsboltba. Az eladó nagyon reszket a boltban a hidegtől, mert nincs fűtés . Hazaszaladok, viszek neki forró teát, mivel meleg lábfürdőt nem tud venni. Megteszi a kellő hatást az átmelegedéshez. Amíg kortyolgatja a teát, számolgatok, mi mindent vegyek? Fél kilo tarját, húsos szalonnát, sertés szívet, fél sertés fejet. Már gondolatban készítem is. A tarját, a húsos szalonnát beleteszem az ovális Tuppervare műanyag edénybe, kevés sóval és olvasztott füstölt ízű leves kockával bedörzsölöm és mehet a kamrába, érlelődni, majd naponta ránézek, megforgatom. Sütés előtt egymás után többször gyorsan kiáztatom. Nagyon finom sütni, vagy tejfölös levesekbe. A szalonnára, ha jó puhára érett, zsineget kötök, megszárítom, s lehet belőle szeletenként reggelire sütögetni, A sertés szívet, fejet hamar megtisztítom, a nagyfazékba bele teszem, rárakom a tűzhelyre, puhára főzöm, kicsontozom, apróra vágom. Sózom, borsozom, paprikázom, jó sok fokhagymát zúzok rá, összegyúrom és kész a legfinomabb disznósajt. De mit is gondolok ezt még, préselni kell, nem gond, a kör alakú desszertes műanyag tál szép formát ad neki, majd ha kihűl szép, gusztusosra szeletelhetem. Gondolatom helyrebillen, dicsérem a bolt tisztaságát, a köszönetet a teáért elhárítom, fizetek és rohanok haza. A megszokott gyorsasággal végre is hajtom művemet. Közben éhes lettem. Ráfér még a tűzhelyre a kézi pirító is az áztatott narancshéj mellé, nosza elő, egy kis saját sütésű kenyeret. odateszem pirítani. Óvatosan közelítek a forró tűzhely felé, még nincs egy hónapja, cudarul megégettem a jobb kezemen a hüvelyk, és a mutató ujjam, az új bőr még csak itt-ott kandikál ki a megvastagodott régi bőr alól.
Milyen jó hogy termesztettem körömvirágot, sokszor megmentett már a belőle készült krém, és még a teája is kitűnő. Hoppá, már illatozik a pirítós, szerencsére időben érkeztem csak egy kicsit pirult túl a kenyerem. Megfordítom. Amíg pirul apró kockára felszelem a petrezselyem-gyökeret, amit még délelőtt megtisztítottam. Nálam nem veszhet kárba még egy kisujjnyi vékonyra nőtt gyökér sem. Fémből készült magas alátétet rakok a tűzhelyre, a nagy fémbetétes szitát rárakom és így szárítom meg. A karfiolt és a sárgarépát, már a múltkor megszárítottam. A belőlük készült keverékből a húslevesbe rakok egy evőkanállal, és időt spórolok vele. A pirítósom közben kész, a teámat megmelegítettem a konvektoron.
A kávém kifőtt a kézi működtetésű kávéfőzőmön. Kapkodva megeszem, megiszom, s megyek tovább elmosogatni, mert megmelegedett a tűzhelyen a víz. Elég jól meg tanultam a bal kezemet használni. Milyen jó, hogy tíz ujjunk, két kezünk, két lábunk, két fülünk, két orrlukunk alsó –felső ajakunk, két szemünk, két oldalunk, és a belül lévő szerveink: a két agyféltekénk, májlebenyeink, tüdőlebenyeink, a páros veséink, mind – mind egymás segítségére vannak.
Ha minden páros szervünkből egy volna, nehezebb volna az életünk.
Szükségük van egymásra, nem tartalékolhatjuk külön-külön őket, mint a szívünkben a szeretetet, ami kifogyhatatlan. A tartalékból mindig tudunk másoknak osztani szeretetünkből. Olyan, mint a mosoly, osztódással szaporodik. Nem is esett nehezemre a mosogatás. Mindig elmélkedem e- kellemetlen feladat elvégzése közben, de a mosás a varrás is jó táptalaj az elmélkedéshez. Amíg ezeket leírom, a konyha és a szoba között távgyaloglást végzek. A narancshéjból cukorszirupban dzsemet készítek. Megtisztítom, és kockára vágom a kiviket, a cukorszirup már úgyis készen van, csak beleteszem a gyümölcsöt, átmelegítem még egy kis ideig és fincsi magas, C-vitamin tartalmú ízhez jutok. Üvegbe rakom őket és megvan a téli befőzés is. Mind ezen túl gyorsan kiszaladok fáért, jól megrakom a tűzteret, mert időközben helyet cseréltek az edények s most éppen a mosáshoz szükséges víz várt a sorára nagy kíváncsian, sikerül-e tökéletesen kimosnom, kicsavarnom a bal kezemmel a ruhákat. Gyűröm, gyömöszölöm, ahogy tanultam, egyik vizet a másik után cserélem, nahát, fehér, mint amikor két kézzel mosom ki. Magam sem hiszem, sikerült! A ruhákat belerakom a mosdókagylóba, félrehúzom reggelig lesz ideje lecsorogni. Reggel kirakom a kerti ruhaszárítóra, a fagy megszívja, a szél meglengeti, s ha behozom friss téli illattal telik meg a lakás.
Ezeket, a sorokat már félig csukott szemmel írom. Nemsokára új nap kezdődik, új teendőkkel.
Megállapítom, megelégedhetek magammal. A főzéshez nem használtam gázt, az áramdíjon is takarékoskodtam! Kézzel mostam ki! A ruhákat nem centrifugáztam! A késztermékeket ÁFA nélkül magam állítottam elő! Téma is akadt bőven az íráshoz! A többit legközelebb, most megyek az utolsó fazék forró vízzel lezuhanyozom és alvással kezdem az új napot.

2015. 01. 20.

FEHÉRVÁRI ZSÓFIA
2952
bruxinelli - 2015. október 14. 18:20:50

Köszönöm elismerő szavaid kedves Éva ! Nagyon örülök, hogy " rám találtál " Olyan jó tudni, hogy vagyunk még akik őrzik a hagyományokat, szívesen kísérleteznek a konyha terén, és nem csak ott, hanem az életüket megkönnyítő tevékenységeik során.Szívesen olvastam eddig is a verseid, szeretem ahogyan írsz és teszem továbbra is ezután is.
Szeretettel, Zsófi.

3654
deva - 2015. október 14. 17:41:22

Kedves Zsófia! Tartalmas lendületes írásod magával ragadott. Örülök, hogy ezeket leírtad, hiszen magamra ismertem benne. Én is szeretek befőzögetni mindenfélét mit megtermelek kis kertecskémben. Szárítok gyógyfüveket, ültetek viárgokat és sokszor mosok akár kézzel is. Iegn megtaláljuk módját a sprórolásnak is hiszen emlékeimből táplálkozom és nem volt mindig olyan modern a konyha. Köszönöm, hogy meglátogattál és most már én is figyelni foglak. Szeretettel. ÉvaRose

2952
bruxinelli - 2015. október 12. 09:53:10

Köszönöm, hogy időt szakítottál rám Rózsikám, annak még jobban, hogy megdicsértél !
Szeretettel, Zsófi.

2952
bruxinelli - 2015. április 11. 19:27:02

Köszönöm drága Rózsikám, hogy rám találtál. Egy német lap hátulján találtam ezeket a téli ínyencségeket, a német háziasszonyok téli befőzését mutatta be. Nagyon tetszetősek voltak a dzsemjeik.Volt ott citrom, narancs, kivi, külön-külön, de összekeverten is és az üvegek még kedves kis kék kockás fodros terítővel voltak betakarva. Akkor jöttem rá, nem is olyan varázslatos dolog az elkészítése, kell egy kis cukorszirup, egy kis tasakos dzsemesítő, a legvégén a déligyümölcs és már kész is van.Örülök, hogy te sem veted meg az igazi házi ízeket, mert főleg ha mi készítjük abban benne rejlik a saját ízvilágunk is.
Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál rám.
Sokszor ölellek és jó étvágyat kívánok Szeretettel, Zsófi

2135
mami - 2015. április 10. 21:20:26

Aranyos Zsófikám!

Igazából a narancsdzsemed nagyon érdekel. Biztos ki is próbálom hamarosan. Eddig is megmentettem a narancshéjból amennyit csak lehetett. Épp ennek okán vásároltam ha csak tehettem vastagabb héjú gyümölcsöt. Cukorszirupba belefőztem és úgy puhán, cukrosan finom esti csemege volt, de dzsemet még nem készítettem belőle. De ami késik... Én is alkalmazom a mosdókagylós "centrifugálást". Igaz én azért mert túl hangos a szerkentyűm, de az ok nem is számít. Én a hentesnél még tokaszalonnát is szoktam venni. Szeretem, ha kicsit húsos akkor egyszerűen kockázom, fűszerezem miután bevagdostam és ropogósra sütöm. Persze a foghagyma se maradhat el. De sokszor az lesz a tokaszalonnából amire való. Abát szalonna. Nem véletlen, hogy nem kimondottan manöken az alkatom viszont nagyon jó kedélyű vagyok.

Zsófikám! Örömmel olvastam praktikáidat!

Szeretettel: Jártó Róza

2952
bruxinelli - 2015. március 24. 17:38:45

Kedves Katalinka !
Köszönöm hozzászólásodat és örülök, hogy felelevenítettem benned az elmúlt szép emlékeket.
Pontosan tudom, hogy téged is érdekelnek a már nem nagyon emlegetett hagyományokra épülő konyhatudományok.
Szívesen olvasom receptjeidet, és ha tehetem ki is próbálom őket.

Szeretettel, Zsófi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.