Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Könyvajánló - Ambrus Csaba: Rosszlányok és jómadarak


Nehéz kitörni az albérletes kilátástalanságból, mert mégse mehetünk el mindannyian Londonba mosogatni, vagy Ausztriába felszolgálni. Aki viszont marad, az kockázatot vállal. Ahogy e történet fiatal szereplői is teszik. Igaz, ettől még életfilozófiájuk, létformájuk, korántsem követendő példa. Jó hír viszont, hogy ennek a könyvnek nem is ez a célja. Mi a célja? Exkluzív a szórakoztatás. A humor és az egyénre szabott önirónia találkozása ez. Biztos lesz olyan, aki magára ismer valamelyik karakterben, még ha nyilvánosan nem is vallaná be. Mert a nagy Ő már holnap rámosolyog, és az álom-meló is legfeljebb egy karnyújtásnyira lehet. Az albérlet természetesen csak átmeneti állapot. Becsszóra. Kérdés ugye, hogy meddig tart az átmenet. Ameddig kihalnak az „öregek” és bekopog a családi vagyon? Netán a koporsóig? Én mindenesetre a könyv végéig garantálom. Tovább, a ti dolgotok fenntartani a reményt.


Előszó

Ez egy ilyen világ, ez egy ilyen ország.
Az albérletnek, akár a sorsnak, megvan az a ritka tulajdonsága, hogy képes nagyon különböző világban élő embereket összeterelni, rövidebb, de akár hosszabb távon is. Ám e társadalmi és szociális szükségállapot, a legtöbb esetben, félreértéssekkel, konfliktusokkal jár. Ez a könyv, erről szól. Bővebben? Egy túlsúlyos „topmodell”, egy Erdélyországból szalajtott favágó, közös barátjukkal, a kortárs irodalom feltörekvő hullócsillagával, valami abszurd módon, egy fedél alá verődnek. Aztán, amolyan habként a tortán, egy csapat nélküli futballista is csatlakozik hozzájuk. Fiatalok, akik terveznek, álmodoznak, hajszolják a pénzt (az ország állapotából kifolyólag, inkább kevesebb, mint több sikerrel) Örülnek hétköznapi részsikereiknek, és szenvednek az utca, meg a felnőtté válás nagy pofonjaitól. Tanulnak szeretni, próbálnak élni, legjobb tudásuk szerint.
Képsorok ezek, nyomtatott formában, benne kevés túlzással, és jó sok igazsággal, önkritikus, gúnyos társadalomkritika, a rohanó felszínes világ mintájára.
A könyv, nem tartalmaz elgondolkodtató nagy okosságokat, nem osztogat hasznos tanácsokat, nincsenek benne ételreceptek, és nem ad tippeket az egészséges élethez. Legfeljebb szórakoztat, mert szerintem ma már a napi túlélés része lehet, a magunkon való önfeledt nevetés.
A történet eredetileg sorozat–forgatókönyvnek indult (ezért kissé jelenetszerűek a fejezetek benne), de a nem megfelelő mennyiségű „vetkőzős” rész és a trágárság hiányában, a mai lezüllőt magyar kereskedelmi média agysorvasztó koncepciójába, nem férhetett bele. Ráadásul az írója férfi, akinek nem áll módjában felajánlani magát ott, ahol mások előtte már sikeresen megtették. Aki nem hiszi, járjon utána. Mert ez egy ilyen világ, ez egy ilyen ország.

Ambrus Csaba
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.