Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: KÖNYVAJÁNLÓ - Bogár Gábor - Leszűrt lehetőség


Azt mondják a szkeptikusok, hogy ma már többen írnak, mint akik olvasnak. Gombamód szaporodnak a kortárs írók, költők és tengernyi internetes oldal, könyv árasztja el 21. századi világunkat. A guttenberg galaxis tehát még ma is fontos szerepet tölt be az életünkben.
Az olvasó feladata nem könnyű, válogatnia kell a lehetőségek közül. Mivel ma élő írók, költők élettörténetei többnyire még nincsenek fent az interneten, nem szól róluk hangzatos cirádás szónoklat, nincsenek kiemelve a jobbak, az átlagosok közül, így marad az ismerősöknek ajánlott könyvek csapata, vagy egy-egy kósza cikk, kritika utáni olvasási vágy, kíváncsiság.
Bogár Gábor Leszűrt lehetőség című kötete – mint ahogyan azt Kartali Zsuzsa már az ajánlásban az első oldalon megjegyzi – nem könnyű olvasmány, de nem is annak szánták. A szerző verseiben nem saját sorsán, életén kesereg, mint sok kortársa. Kemény hangon szól az olvasóhoz, próbálja felnyitni a szemüket, hogy lássanak is felbolydult világunkban, ne csak nézzenek kifelé bambán a fejükből.
Igaz, azt írja Rém – álom – világ c. versében:

„Hol van,
mi volt: a kincs?
Sok kicsi nincs elözönli a tág horizontot
( - hajamban, hajadban egykor sokszáz apró
ércszavú csengő bongott…
most csak fémnyelv ütődik a fémharanghoz,
de néma már és lélektelen - )”


Mégsem sajnálkozik az idő múlásán, csupán szembesít minket vele.
Egyúttal éles képet fest a modern világ lélektelen tömegtermeléséről is, ahol a mennyiség a fontos:

„Termel a gyár,
ez maradt már:
egyre nagyobb csomagok szériagyártva)”


A kötet írásaiban az ember áll a középpontban, a szenvedő, dolgozó, alkotó, csalódó, szerető, szenvedő, vágyakozó, hús-vér karakter, aki az utat keresi önmaga számára. A sorokat tisztán megfogalmazva minden olvasó azonosulhat a Gábor gondolatvilágával és megértve, vagy éppen elborzadva szembesül azokkal a tényekkel, amelyekről lehet, hogy eddig tudomást sem vett, sodródva az élet malomkerekei között.
A versek mellett a prózák is bemutatják egy kicsit a szerzőt. Őszintén ír önmagáról is, élete szeleteit, saját gondolkodásmódját tárja az olvasó elé. Megjelenik a vallás is soraiban, kicsit szabadabb értelmezésben, mint ahogyan azt a bigott kortársak szeretnék. Éppen ezért lesznek sorai közérthetőbbek, őszintébbek.
A kötet életszagú írásai között olyan abszurd írások is találhatók, amelyek éppen a szokatlanságukkal döbbentik meg az olvasót. Jó írói megoldás felrázni az olvasót békés kis nyugodt világából és kizökkentve komfort zónájából mintegy pofon erejével, tényekkel szembesíteni. A „Sátán napjai” c. írásában ezt a meghibbant világot mutatja be számunkra, ami körülvesz minket, szinte megfolyt az értelmetlen kötelezettségeivel.
A futurisztikus világgondolatok szépen belesimulnak a valós világ értelmezésének gondolatmenetébe és már nem is csodálkozunk amikor tovább olvasva ráébredünk, hogy talán nem is annyira idegen és zavaros, amit a szerző ír. Első sorainál még kétségeink voltak, mire azonban a könyv végére érünk, meggyőz minket Bogár Gábor, hogy valós világunk kissé defektes, helyre kellene tenni, újra kellene értelmezni, fontossági sorrendjeinket átgondolva emberként kellene tovább élni, nem nyafogva, tűrve a minket ért sebeket, mint ahogyan ezt ő is teszi és adni valamit a közösbe, szeretteinknek, ismerőseinknek, vagy éppen egy idegennek, aki éppen rászorul.
A szerző Gyermekek gyermeke c. írásában azt írja: „Úton vagyok. Utam monoton megújhodások megújhodó monotóniája. Útközben az állandóságot keresem.”
Erre a gondolatra szolidan bólogatunk olvasás közben. Igen, mindannyian ezt keressük, több-kevesebb sikerrel. Csendesen, vagy éppen viharosabb mentalitással, sebeket is okozva körülöttünk és megsebezve önmagunkat is újra és újra.
A szókimondó történetek és versek átitatódnak több helyen ironikus humorral is, keserédes mosolyra húzva szánkat. A versekből, alkotásokból pedig arra is rá kell ébrednünk, hogy mindannyian egyedül vagyunk a világban, tehát szükségünk van arra, hogy valaki, legalább néhány hozzánk hasonló figyeljen ránk!
Élünk, gyűrjük a hétköznapokat és boldogságra vágyunk, apró csodákra, amelyek talán szebbé teszik az életünket. Ez olvasható a kötet záró gondolataiban is:

„Hosszú az út, ami vár ránk, s nem bírjuk már
Ó, a sok gyaloglástól a lábban lüktet a vér
Az éhes szellem üres, a test aludni tér

Pedáns kalodám szélén tollpihe is zavar
Ó, a sok útvesztőtől megáll az eszem
Felfeszített szemhéj mögé búvik az alvó szem

Csak a minden volt vagy a semmi
Vágyesőbe s érzelem-zivatarba sodortan
Éreztük: holtan is menni kell, menni
Sarkunk a földhöz koppan, s már fáj a dallam

S kiherélt lélekkel várjuk a csodákat.”

Bár a végső ítéletet erre a kötetre is az utókor mondja majd ki, én bátran ajánlom minden olvasónak, aki szakítani szeretne a konzerv világértelmezéstől és szokatlan szemszögből kritikusan szemlélve mai társadalmunkat, ébredni szeretne, nyitni mások felé, és úgy élni, hogy érdemes legyen élni…

A kötet megrendelhető:
A szerzőnél

Bakos József

4670
Bogar Gabor - 2015. július 06. 12:30:07

Köszönöm szépen, kedves Róza.

A kötetem megrendelhető a következő linken is: http://undergroun...-lehetoseg
Jó szórakozást kívánok hozzá minden kedves leendő olvasómnak!

üdv: bg

2135
mami - 2015. július 06. 08:27:43

Kedves Gábor!

Szeretettel gratulálok abból az alkalomból, hogy megjelent a Leszűrt lehetőség címmel megírt köteted.

Sok sikert, sok olvasót kívánok: Jártó Róza

2
Jozsi-foszerkeszto - 2015. július 01. 12:41:55

Zsermen!
Az író, költő hatásosan mutathatja be a maga körüli világot úgy, hogy nem saját magát helyezi előtérbe.
Felhívja az olvasó figyelmét életünk hibáira!
Mint ahogyan írtam, nem önmagáról ír, a gondolatvilága a saját szemszögből vizsgált külvilág.
Nincs itt ellentmondás, csak értelmezni kell a sorokat.
A keményebb hang pedig nem gőgös, hanem határozott, hogy ébredjenek rá az emberek, mit rontottak el az életükben. Így még talán van esélyük rendbe tenni, ha erre időben eszmélnek rá.

Üdv
József

4670
Bogar Gabor - 2015. június 29. 18:05:00

Köszönöm megtisztelő figyelmedet, kedves Janna! És jó "szórakozást", ha eljut hozzád a könyvem!

üdv:bg

4465
Janna - 2015. június 27. 18:03:22

Találó a borító.
A vízzel elárasztott üdülő területen a "lehetőségre" - a gazdára - néző eb.
A leszűrt ez esetben a tanulságokat jelezheti, de a vízre is vonatkoztatható.
Elég megrázó a mártélyi elöntés látványa.

Janna

4670
Bogar Gabor - 2015. június 23. 10:23:21

A kötetem megrendelhető a következő linken is: http://undergroun...-lehetoseg
Jó szórakozást kívánok hozzá minden kedves leendő olvasómnak!

üdv: bg

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.