Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Suttogók - Színházi előadás - Március 12 József Attila verseiből


Suttogók

Március 12. RS9 Színház - Vallai Kert 19.00
cím: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10.


Előadók: Hajduk Károly, Jászberényi Gábor, Kroó Balázs, Czitrom Ádám
Rendező: Zsalakovics Anikó


A Suttogók előadás József Attila verseibe való alámerülés. Befelé hallgatózás. Személyesség, közvetlenség, bensőséges csendekkel. Csupa irónia, kihívó gyengédség, az élet egyszerű igenlése. Éles és lázadó.
Közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról.
József Attila ismert és kevésbé ismert verseinek, belső hangjainak megidézése, ahogy a mostban bennünk rezdül.

"...A vers, elhagyván a papírlapot újra rá kell hogy találjon ősi, lényegi és fizikai dinamizmusára... újra fel kell vennie a kapcsolatot (akár agresszív, akár gyengéd kapcsolat ez) az emberrel és ezáltal a történelemmel. A költészet nyitva áll. Most. Mindig." /Bernard Heidsieck/

„József Attilának semmiféle elismerés nem jutott azok részéről, akik a társadalomban, kultúrában hatalmi pozíciókat birtokolnak. Itt élhet és sikolthat szenvedésében egy nagyszerű ember: süket fülekre talál főképp azok körében, akik a legszívesebben nevezgetik magukat a kultúra hordozóinak.” /Fejtő Ferenc/

Ajánló:andaxinhazalkotocsoport@gmail.com

www.andaxinhaz.hu
3916
AvarJulia - 2017. március 10. 10:06:34

A jelzők közül kimaradt: zseniális. József Attila világszínvonalon írt verseket, a legnagyobbak között van a helye és nem „egy- verses” költő, aki soha többé nem tudott ,még csak hasonló színvonalút sem írni (Edgar Allan Poe :Holló).
Aki versmondásra adja a fejét, annak mind meg kellene hallgatnia Latinovits Zoltánt szavalni, beszélni! De, ha nem akarja ezt, akkor is gondolkozzon el azon, hogy mit jelent a vers, mit jelent egy-egy sor és ennek megfelelően adjon hangsúlyt, ritmust, érzelmet hozzá, sokfélét!
József Attila rettenetes élete, az éhezés, a kínlódás, a szeretetvágy, az el nem ismerés, a betegség, a korai halál, hogy milyen verseket olvashattunk volna Tőle, ha pl. 80 évig él, a szívünkön sebet üt, elgyengít és nagyon fáj, de ez nem látszódhat a versei előadásán. Az előadó- művészet nagyon cseles dolog, nem neked kell meghatódnod, hanem a hallgatónak!
De, abba ne hagyjátok amit csináltok! Jó lesz ez!
Üdvözlettel: Juli

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.