Tóth Sarolta: Anyanyelvünk sorvadása


Tapasztalható, hogy a sajtótermékekben, televíziós szövegekben nem csak a helyesírási hibák, hanem nyelvhelyességi bakik is gyakran előfordulnak.
A beszélgetős, betelefonálós műsorokban nem csak a vendégek, a műsorvezetők, de megnyilatkozó politikusok sem használják helyesen nyelvünket. Túl sok a feleslegesen használt idegen - főleg angol -kifejezés, a szleng és a helytelenül értelmezett szókapcsolat, szólás.
„Vaj van a füle mögött” - ez különösen szembetűnően kedvelt kifejezés, bár ez ostobaság, hiszen nem keni senki füle mögé a vajat, leolvadna és belefolyna a ruhájába. Miről is van szó? Van egy közmondásunk: „Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra!” - Ez ugye logikus! Aki titkolja hibáját, annak van valami a füle mögött. Nem folytatom a példák sorát, mert elszomorít. Nyelvész kutatóink -mint Lőrincze Lajos volt - keserűen látnák ezt.
Magyar szakos tanárként magam is fájlalom ezt a nyelvi sekélyesedést. Hallgató koromban sokkal inkább kedveltem a nyelvészeti tárgyakat, mint az irodalmat, szakterületi ágait érdeklődéssel tanulmányoztam. Különösen érdekelt a magyar nyelv és szókincs eredete, nyelvjárásaink, nyelvrokonaink és a magyar helyesírás alakulása. A kötelezően előírt tárgyak mellé a speciálkollégiumokra is jártam. Szakkönyveimet még ma is szívesen lapozgatom.
Rácz Endre nyelvésztanárként oktatott bennünket a leíró nyelvtan szabályaira, könyvet is e témakörben, ízes példákkal illusztrálva a szabályokat. / Kis magyar nyelvtan/. Vizsgán a belépő a szóbeli feleletre nála egy többszörösen összetett mondat elemzése volt. Egy alkalommal előfordult velem, hogy az utolsó félévi vizsgám éppen a mondattan volt, és mivel minden korábbi vizsgám jó /!/ jegyre sikerült, itt sem akartam jelest, ezért nem akartam elemezni a hosszú mondatot, de a tanár úr rám parancsolt és bekapott egy savanyúcukorkát, ez nála a mérgelődés jele volt. Tudta, hogy nekem ezt tudni kell, igaza volt. Megesett, hogy előadásán megkérdezte: - „Tóth kollegina! Magának mi a véleménye erről?”
Nem reagáltam, mert volt egy Tóth Júlia nevű csoporttársam, aki nyelvészetből írta szakdolgozatát, és ő fel is állt, válaszolt a kérdésre, de a tanár úr csodálkozva megjegyezte: - „Nem is tudtam, hogy két Tóth kis kartársnő van az évfolyamon”. /Ez elég kellemetlen volt mindkettőnknek./
Az előadásokat gyakorlati foglalkozások, akkor szemináriumnak nevezett csoportokra szabott gyakorlatok egészítették ki.
Ilyenkor régi kódexeket olvastunk, régi magyar nyelvű nyelvemlékeket értelmeztünk, és egy-egy témából dolgozatot is kellett írni vagy a csoportnak előadást tartani. Élvezettel vettem részt ezeken a gyakorlatokon, és így a tanszék oktatói hamar megismerték nevemet. Ha a nyelvészeti tanszéken választottam volna szakdolgozat-témát, valószínűleg a tanszéken tanársegédi állást kaptam volna. Erre a lehetőségre a negyvenéves évfolyam találkozónkon derült fény, amikor a még oktató kedvelt tanárnő ezt megmondta nekem. Nagyon sajnálom, hogy nem vettem ezt észre akkor.
Középiskolai tanárként is igyekeztem a nyelvtant megkedveltetni tanítványaimmal, és egy-egy humán érdeklődésű osztályban akadtak nyelvészversenyre is benevezhető tanítványaim.
Ma viszont azt kell hallanom, hogy a helyesírást az érettségi dolgozatokon nem kell osztályozni. A Kazinczyról elnevezett verseny még él, de meddig - hiszen a gimnáziumok számát is csökkenteni akarják, és ez a nemes vetélkedő a nyelvújításunk emlékéhez kötődik a Kazinczy Ferencről elnevezett gimnázium ad neki helyet, rangot. /Ebben az iskolában érettségiztem és kezdtem tanári pályámat/.
Édes Anyanyelvünk őrzői, tudósai és követőik szomorúak a mai nyelvhasználattól. A reformkor nagy költői és politikusai kiharcolták, hogy a magyar legyen a hivatalos nyelv az addigi - csak a kiváltságos nemesi réteg által ismert latin nyelv helyett. Legyünk erre ma is büszkék!

Tóth Sarolta
5396
Kitti - 2019. október 27. 18:44:49

Sóvárogva gondolok a régi magyar kódexekre, amikhez neked volt szerencséd Sarolta.
A cikked remek, időszerű és jogos felvetés. A budapesti utcákon csupa angol nyelvű felirat és reklám, a hírekben rövidítések, amikről fogalmam sincs mit jelentenek, minek a rövidítése lehet. A szleng teljesen eluralkodott a beszédben, és sajnos már az irodalomban is létjogosultságra emelkedett. Sajnálatos ez, és nagy kihívás felvenni a harcot a helyes és szép magyar beszédért. Örültem a cikkednek, köszönet érte!
In LoveRose

4204
pathfinder - 2018. június 18. 12:49:08

Kedves Mamuszka!

Nagyon igaz az írásod! Egyszer olvastam valahol: "onnan tudod, hogy felnőttél, hogy helyesen írod le a mondanivalódat". Hát, felnőttként kell rájöjjek, hogy ennek bizony nem a gyerekkorral és a felnőttkorral van teendője, hanem a lelki érettséggel...
Most szenvedtem a másodikos fiammal a j-ly kérdéskörben. Már nem emlékszem, hogy én hogy tanultam meg, de a sok olvasásomnak és a vizuális memóriámnak biztos, hogy köze volt hozzá. Remélem, sikerül őt is "betűszeretővé" nevelnem, a testvérével egyetemben Smile

Köszönöm ezt az írásodat, most eléggé elgondolkodtatott! szeretettel gratulálok:
Kata Heart

1358
Arkady - 2017. november 28. 08:47:17

Kedves Sarolta!
Igazad van! És még néhány gondolat:

Senki nem kap magára csúf pongyolát
Ha az utcára sietve kilép,
Akképp az is válogathatná szavát,
Ki beszéddel keresi kenyerét.
Lókötő, ki igekötőket kever,
A sarkát biz menten hátrakötném!
Az utcán oly sok haldokló szó hever,
Bárcsak mindegyiket megmenthetném.
Nézd, itt reszket szegény, ajkakra vágyik,
Melyek újra, helyesen kimondják,
És szívekre, lelkekre kik megértik,
Alakját, értelmét nem torzítják.
Emeljük hát fel, hozzuk vissza őket,
S használjuk jól az igekötőket!
Szeretettel: Gabriella

3872
M Laurens - 2017. augusztus 01. 21:57:32

A nyelv élő, és állandóan változik. Hol előnyére, hol hátrányára. Rövidesen ezt is hallhatjuk majd: "Margarin van a feje-tetején". Majd kicsit később ez is lecsúszik fül mögé. Példaként álljon itt a "jó" és a "Remek" szavunk fejlődéstörténete: Csúcs, isteni, szuper, király, klassz, oltári, frankó, cool, zsír, sirály, tuti, tök jó, kafa, állat, pöpec, príma, baró, klafa, istencsászár. Hogy most mi az éppen aktuális trendi, azt már követni sem tudom. Cool
Gratulálok az írásodhoz!
/ Miklós /

3177
mamuszka - 2017. július 27. 20:44:10

Köszönöm, hogy figyeltél rá.

Kár, hogy alig érdekel valakit anyanyelvünk sorsa

3757
jegmadar - 2017. július 27. 09:10:05

Jó cikk!

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.