Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Könyvajánló: Kocsa Gábor: Időösvény


Megjelent Kocsa Gábor: Időösvény c. kötete a Holnap Magazin kiadásában, gondozásában.

"Kocsa Gábor móri író 2. novelláskötetét szeretném az Önök becses figyelmébe ajánlani, ami a 2011-ben megjelent „Egy szem dió” című novellás kötetének kibővített kiadása, azaz az első kötet írásait és annak megjelenésétől eltelt években papírra vetett írásokat ötvözi. A kötetet Abonyi Ria grafikus míves alkotásai ékesítik.

Gábor bácsit Tokajból – szülővárosából – a sors Mórra vetette, ahol megnősült, felnevelte fiát, és itt él mai napig aktív életet. Nagy családban, 8 testvérével együtt nevelkedett Tokajban. Ebből az időszakból őrzött emlékei köszönnek vissza novelláiból. Írásai elrepítenek bennünket olvasókat az író gyermekkorába, és a tokaji legendák földjére, majd szinte varázsütésre vissza Mórra. Gábor bácsi saját szavai szerint mindig mozgékony volt, még a mai napig is az. Aktívan vesz részt a város kulturális életében, s mivel mindig is érdekelte az irodalom fel-felbukkan minden olyan rendezvényen, ahol az irodalom is jelen van. Ruganyos lépteivel, vidám mosolyával – hóna alatt írásaival –, és nagy közlési vággyal lép be a társaságba. Légyen az a Móri Könyvtár, a móri művészkör, ami ma már a MIKSZ /Móri Írok, Képzőművészek Szövetsége Egyesület/, Nyugdíjas klub. Rendszeres látogatója szinte minden rendezvénynek. Amolyan ízig-vérig közszereplő. Jó előadókészséggel áldotta meg az Isten, aki történeteivel elvarázsolja az őt hallgató közönségét, bárhol is járjon. Szereti megviccelni az embereket, jóízű anekdotákkal, viccekkel. Írásaiban is fellelhető – ebben a kötetében is –, a jóízű humor. Nagy empátiával szemléli a körülötte élőket, naprakészen követi a világ eseményeit.

Gábor bácsit városszerte nagy tisztelet és szeretet övezi, melynek legfényesebb bizonyítéka, hogy Mór Város Önkormányzata is támogatta e kötet megjelenését, ezzel is elismerve az évtizedek óta végzett irodalmi tevékenységét a város kulturális életében, és írói munkásságát.

Ez a kötet egy szép hosszú élet esszenciális lenyomata. „A költő, író, hozott anyagból és anyaggal dolgozik. Ezen nem az anyag méreteit értem, hanem az ember arcait, tulajdonságait, a világról alkotott elképzeléseit, ideológiáját, történetét és eszméit.” /Bogdán László/ Ez így igaz Gábor bácsira is, hiszen történeteinek valóságtartalmát, annak értelmezését, lelkületét, és létét a világban meghatározza a „hozott anyag”, a család, az otthon, mely útjára bocsájtotta őt. Az indíttatás, a közlési vágy, hogy tovább adja a tarsolyában magával hozott „életet” nagy volt, és még a mai napig is nagy benne.

Végül engedje meg a Tisztelt Olvasó, hogy még egy idézettel zárjam ajánlómat:
„Nem gondolod, hogy a hasonlóságnál sokkal fontosabb a kíváncsiság? Ha nem vagyunk egyformák, akkor meg van az a csodás lehetőség, hogy bevezethetjük a másikat a saját világunkba, beavathatjuk mindabba, amit szeretünk, amiért lelkesedünk.” /R.Bach/ És ez a novellás kötet bizony ezt teszi velünk, amit tisztelettel, főhajtással köszönök meg olvasói nevében Kocsa Gábor írónak.

Tisztelettel és szeretettel ajánlom e kötetet, és kívánom, hogy repüljenek Gábor bácsi meséivel – mert ő egy igazi „mese-apó” –, még akkor is, ha történeteiben bizony sok könny is gyöngyözik. Forgassák sok szeretettel e könyv lapjait, leljék örömüket benne."

Kozma Zsuzsánna

A kötet megrendelhető a szerzőnél.


Ajánlom a kötetet mindenki figyelmébe!

Bakos József
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.