Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fehérvári Zsófia: Falusi lakodalom az ezredfordulón.


Lakodalom, sokadalom, a gondokat másnak hagyom!

Falusi lakodalom az ezredfordulón.

A lakodalom bevételei és kiadásai egy jól megszervezett lakodalomra.

A falusi emberek már jó előre készültek a lakodalomra, ha ki akarták házasítani lányaikat, fiaikat. Gondoskodtak azon is, hogy részben , vagy egészben megtérüljön a befektetés és arról is, hogy az ősi szokás szerint kezdjék a fiatalok házasságuk induló éveit.
Az előkészületek már megkezdődtek a sertés ólakban, baromfiólakban, ugyanis a disznókat maguk hízlalták, volt, birka, szárnyas jószág,a tojást is jó előre gyűjtögették a lakodalmat megelőző csigacsináló estekre. Ilyenkor már nagyjából tudták kiket hívnak meg, mert a meghívottak asszony tagjaiból állt össze sok munkáskéz, hogy megsodorják az illatozó húslevesbe való apró mindkét végén hegyes csigákat. Közben ajkukról szállt az ének, viccelődtek, vagy a régmúltról meséltek.
Régi szokás volt az is, hogy a meghívottak a lakodalmat megelőző nap vitt magával egy-egy tyúkot, vagy kakast a házhoz.
Megtermett a bor is, ezt már előzőleg hordóba fejtette a gazda. A süteményeket háznál sütötték, csak a tortákat rendelték cukrásznál. Ugyancsak komoly tétel a sör, a szóda a szörp, de a teremdíj, a berendezés díja, / tányérok, evőeszközök, padok,lócák, katlanok, üstök, főzőedények , tálcák stb kölcsönzési díjai is tízezrek körül mozogtak.Gondoljunk egy ötszáz fős lakodalomra , ötszáz komplett teríték tányérokból, poharakból, de számolni kellett tartalékról is, mert ha eltörött valamiből azonnal pótolni kellett. Aztán a zenészek, azok sem muzsikáltak ingyen, a menyasszony ruhája is egy kisebb vagyonba került.
Mindezzel szemben állt a fiataloknak adott ajándék: pénz, grillsütő, mosógép centrifuga, ágynemű, és különféle lakáskiegészítő, vagy háztartási kellék-és a menyecsketánc bevétele

Lássuk példának egy négy-ötszáz személyre kalkulált lakodalom menüjéhez miből mennyi szükségeltetik :

Hozzávalók:
4db sertés, kb. 120 kilósak; 6 darab birka, ha lehet 2-4 évesek; 12o-14o darab szárnyas jószág, tyúk és kakas; 800 üveg sör; 150-180 liter bor, száz fehér, a többi vörös; 4o liter szörp; 600 liter szódavíz; 10-15 liter rövid ital; 10 kiló kávé; 1000 darab különféle édes sütemény; 5oo db sós sütemény;
A disznókból-karajból, combból 3o kilónyit szépen felszeletelnek, ebből lesz a rántott hús; 5okilónyit ledarálnak, megy fasírtnak. Pörköltet is készítenek vagy 4o kg. apróhúsból; a csülökből és zsírosabb húsokból a káposztába tesznek. mindenféle maradékhúsból kolbász készítenek, melyet általában a menyecske tánc után szolgáltak fel a hurkával együtt.

A tyúkok egészben belerepülnek a levesbe, onnan egy részét főtt húsként, a többit felaprirva sültként tálalják.
A kakasokból, bográcsban sűrű, hosszú lében pörköltet főztek.

Ha pusztán az anyagiakat nézzük a mai viszonyok között az az ember jár jól, aki az esküvő után ad egy vacsorát a meghívottaknak egy étteremben. és még engedményre is számíthat, viszont igaz, hogy sohasem tudja meg milyen az igazi lakodalom, mely mégis minden pénzt megér.

/ A recepthez szükséges mennyiségek részben gyűjtésből, részben elbeszélés feljegyzéséből álltak össze./

Összeállította: Fehérvári Zsófia
2o18. febr.16.-án.
2952
bruxinelli - 2018. július 03. 05:13:54

Kedves MT !

Teljesebb lett a kép a kedves szavaidtól. Megörültem, hogy emlékeztetsz rá. Biharban is ilyen volt a szokás. A násznép közül sokan az álldogálók felé fordultak, ki süteménnyel kínált, ki a boros butykosából öntött egy pohárral. Mindegy, hogy férfinek, vagy nőnek kínálták, inni kellett az ifjú pár áldomására. Nagyon szép hagyományok ezek, mert az akkori emberek önzetlenségéről szól. Ma már mintha félnének az emberek megtenni azt ami régen megszokott volt.
Köszönöm a hozzászólást.
Szeretettel, Zsófi.

1593
MT - 2018. július 02. 23:10:16

Gyerekként volt benne részem. Ott sündörögtünk mi, utcabeli gyerekek a lakodalmas ház körül, lestük a vendégeket és persze főleg a gyönyörű menyasszonyt. Örömanya időnként kijött közénk egy tál süteménnyel és málnaszörpöt is kaptunk, mintha mi s vendégek lennénk...
Talán azok is voltunk. Az egész utca ünnepelte az ifjú párt.

2952
bruxinelli - 2018. május 02. 12:52:04

Köszönöm drága Kata és örülök, hogy tetszett !!!

4204
pathfinder - 2018. április 29. 13:03:53

Kedves Zsófi!
Ez érdekes volt! Eddig nem is tudtam ezekről a szokásokról. Sajnos az ilyen dolgok manapság nem divatosak. Budapesti esküvőkön szinte nem is hallottam még arról, hogy vőfély lett volna. Bevallom, én sem tudtam, ki az és mit csinál, míg nem tapasztaltam a saját esküvőmön. De nagyon sokat segített.
Köszönöm, hogy elmeselted, milyen volt az igazi falusi esküvő!
Szeretettel:
Kata Heart

2952
bruxinelli - 2018. február 20. 13:51:02

Köszönöm kedves Rita.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.