Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Elbert Anita: A hatás elve


A hatásnak meg kell határoznom: mindig van cselekvője, és a hatás elszenvedője. E két kvóciens egymásra is hatással vannak. Ha egy verbális közlést ad a beszélő a hallgatójának, a beszélő hatást gyakorol a hallgatójára. A tudatos hatás lecsapódik a hallgatóban, és ő válik beszélővé, és hatást gyakorol az előbbi beszélőre. A tudatos információ–dekódolás a verbális síkon zajlik. A tudattalan szintek pedig vizuálisak, a non–verbális jelek kontextusában.

A hatás nyoma egy diszpozíció, a másik személyről egy lenyomat, mondhatni: tudattalan vélemény. Minden embertársról van egy kategorizált ábrázolása az embernek. Mondhatni egy ranglétrára helyezi az ember a szeretteit. Tehetem magam alá, fölé, vagy velem egyenlővé a barátaimat. És bár sokan állítják, ilyen nincs, szerintem van.

A hatás érzelmileg megrázza az embert. A hatás lehet: pozitív, és lehet negatív. A pozitív hatás a jövő felé irányul. A negatív hatás pedig a múltat pásztázza. A pozitív hatás célokat tűz ki. A negatív hatást pedig az okot kutatja. Amint egy régi barátra gondolok, csak annyit érzek először, hogy milyen a diszpozíciója: pozitív, vagy negatív. Csupán azt érzem, jó, vagy rossz ember. Még a hibái ellenére is, ha jó ember, megbocsátok. De ha túl sok negatív cselekedete volt, rossz embernek titulálom.

Három hatás van: a környezeti–hatások, az én–hatások, és a kulturális hatások. A környezeti–hatások a külső tényezők. Az én–hatások saját gondolataim révén funkcionál. És a kulturális–hatások a népidentitással állnak kapcsolatban.

Így megállapítást nyert, hogy a hatás elve létezik. És folyton cserélődik a hatást cselekvője, és elszenvedője. Létezik tehát pozitív és negatív hatás, ahol a pozitív a jövő felé, a negatív a múlt felé irányul.

Székesfehérvár, 2018. május 5.

Elbert Anita

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.