Elbert Anita: Az álom morfológiája


Jelen esszémben az álom alaktanáról lesz szó. A fantázia, a képzelet tudattalan vetülete az álom. A képek az álomban ikonok, több, mint képek. A vizuális projekció az álom területén képes megduplázni a képekről való felfogást. Az álomkép más, mint amit eddig mondtak róla. A látott kép periférikus szintje 90 fok, az álomkép ellenben 360 fokot mutat.

A látás maga érzettel fejeződik be, ez a látás tudatosítási folyamata. Az álomnál már az ingernél megtörténik a tudatosítás, az ingerület már ennek tudatában működik, és az érzet már metaérzet, mely az érzetre reflektál.

Az álom három fázison megy keresztül: az előálom az első felvonás, a tulajdonképpeni álom a közbülső szakasz, és az utóálom meg az utolsó felosztás. Tudni kell, hogy az előálom és az utóálom már ébrenlét és álom köztes terében funkcionál. A tulajdonképpeni álomban is vannak mélyebb, és felszínesebb szakaszok.

Az ébredés akkor történik meg, ha az álomérzés olyan fájdalmas emlékeket mozgat meg, melyet az ember álmában már nem bír, ekkor felébred az ember. A fájdalmas emlék párosulhat félelemmel, vagy vággyal is, az ébredés ezekben az esetekben is végbemehet.


Székesfehérvár, 2018. április 25.

Elbert Anita
1502
metilencsillag - 2018. augusztus 29. 13:32:38

Kedves Zsófi!

Köszönöm, hogy megosztottad velem az álmaiddal kapcsolatos érzéseidet. Az álmok tudatosítása, és ébrenlétben felidézése nehéz dolog. De álmodni jót, az boldogságot okoz. Szeretettel: Anita

2952
bruxinelli - 2018. augusztus 01. 13:00:06

Kedves Anita !
Tetszik a magyarázatod az álomról. Én is álmodtam elképesztő zuhanásról és a kilátástalanságtól felébredtem,vagy akkor is felébredtem amikor üldöztek és már majdnem utolértek de akkor is amikor repültem és már nem tudtam evezni a kezemmel és a lábaimmal a levegőben . Azt viszont nagyon élveztem, amikor nekiszaladásból kezdtem eltávolodni a talajtól és felemelkedtem,hogy ezek milyen szakaszai az álomnak nem tudom de azt igen, hogy felejthetetlenek. Írhatnál az ébrenlét álmairól is, aminek a képeit sokszor megmásítjuk, attól függően, hogy az érettségünk milyen szakaszba kerül, hogyan tudjuk megérteni a körülöttünk lévő történéseket.
Szeretettel gratulálok, Zsófi.Heart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.