Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Elbert Anita: Az ünnepek módszertana


Az ünnep ideje a csend, és a béke panoptikuma. Amíg az ember a mindennapok sodrásában van, észre sem veszi a teremtő csendet. Mindenki rohan, ugyanis gyorsuló idő az emberek osztályrésze. Ám, ha valaki lelassítaná az időt, az is rendellenes volna. Meg kell állni az arany középúton, és az időt úgy elfogadni, ahogy van. Az ünnepek a mai korban magukhoz vonzzák az ajándékozás aktusát. Mondhatni az ünnep valódi tartalmát eltörölték, és az anyagi juttatást helyezték előtérbe. Így vált a szellemi javadalom anyagivá. Minden kinyílt szív beszippantja a szeretetet. Magának az ünnepnek a megélése a szeretet feltámadása. Meg kell tanulni újra szeretni. Ez a mondanivalója az ünnepnek. És ha ez megtörténik, minden szeretet–megélés egy aha–élmény lesz. Rádöbben az ember az egyetlen útra, ami a szeretet mezsgyéjén halad. Az ünnep korábban, és még ma is kis törzseknél eksztatikus. Ott minden szenvedélyes szeretet átalakul heuréka–élménnyé. Mindenki másképp éli meg a szeretetet ugyanis.

A szeretetnek van ereje is, minden emberben más erőszintet tematizál. Ugyanis minden ember a szeretet–skálán más fokon helyezkedik el. A szeretet szélsőséges foka a szenvedély, és a szenvedés. A pozitív fokon áll a szenvedély, a negatívon meg a szenvedés. Mindkét fokon el lehet jutni a mértani középhez, a szeretethez.

Az ünnep így nem szól másról, mint a szeretetről. Két megvalósulási formája: a csend, és a béke. Az ember az ünnepkor lecsendesedik, és magába fordul. A lélekhez megy az útja. Az ünnep így a béke sátra. Az ember a mókuskerékben hajtja magát, robotol. Nincs ideje gondolni a szeretetre. Pedig a világon ez a legfontosabb erény. A szeretet mindig a középúton helyezkedik el. Színt ad a hétköznapoknak. Az ünnep így egyfajta dopping a szürke hétköznapoknak. Az ünnepből kevés van az évben, a hétköznapokból pedig több van. Mégis: a közönyből, amit a hétköznapokból nyer az ember, el kell jutni az ünnep szeretetteljességéhez.

Az ünnep a szeretet–megéléshez, és az aha–élményhez rendelhető. Két szélsősége a szeretetnek a szenvedély, és a szenvedés. Az ünnephez a lélek útja, és a szeretet rendelhető.

Székesfehérvár, 2019. január 1.

Elbert Anita
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.