Horváth Szabolcs: Humorpercek


2019.10.12-én szombaton 15.00 órakor rendeztük meg a Humorpercek című verses kötetem könyvbemutatóját a Népházban. A bemutató, ahogy a tavalyi évben a Messzi tájakon című könyvemnél is ismét nagy előkészület előzte meg. A könyv befejezése után ahogy mindig a versek kiválogatása következett, majd a bemutatóhoz illő zenék kiválogatása. Elmondható, hogy ezzel a bemutatóval volt a legegyszerűbb dolgom.

Az az ötletem támadt tavasszal, hogy a 2016-os évhez hasonlóan csináljunk könyvjelzőt. Az egyik felére a mostani kötet borítója, a hátoldalára pedig az előző 6 kötet borítói montázsolva, valamint az új kötet bemutatója és helyszíne kerüljön. Kollegám Tari-Székely Karola ajánlott egy netes felületet, ahol ezt el tudtam készíteni (www.canva.com)

A meghívóm szövegét az idei évben is kedves erdélyi jó barátom Mészáros Botond alkotta meg. A tavalyi évben is egy nagyon jó meghívót írt, és számomra egyértelmű volt, hogy erre a feladatra ő a legalkalmasabb. Jól ismeri a magán és irodalmi életemet, alkotásaimat. Idén ő alkotta meg az egyik könyvajánlót, valamint a kiadó webshopjára is ő alkotta meg a promóciós szöveget a könyv alá.

A műsortervet egyedül alkottam meg, de végül a délután műsorvezetőjével Kovácsné Horváth Viktóriával pontosítottam. Akkor a műsoridőnek körülbelül másfél órát szántunk. A kötetről való beszélgetést nem terveztem túl hosszúra, mert a kötet alap koncepciója és a versek sem hosszúak.

A műsor utolsó simításait kicsit kapkodva ugyan, de időben el tudtuk kezdeni. Kezdtem bajba lenni, mert amiket addig elgondoltam, hogy mondani fogok azok kezdtek lassan kimenni a fejemből, de persze a műsorban már eszembe jutottak.

A kötet két lépcsőn/lépcsőből állt. Az egyik az adj, és szerezz örömöt, boldogságot, valamint a mutassuk be, hogy a versírás egy egyszerű dolog. Ezt a bemutatón is elmondtam. A zenéket, ahogy az előző két alkalommal most is Ruczek Réka Anna játszotta szintetizátoron. Felcsendült Scott Joplin: The Entertainer, The Beatles: Yellow Submarine, Glenn Miller: In the mood, valamint Mozart: Turkish March dallamai. A könyvbemutatót a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese Ifj. Gyüszi László nyitotta meg, majd Bakos József, a Holnap Magazin főszerkesztője. A könyvbemutatón verseket mondott jómagam mellett Kiss Katalin, a kötet borítótervezője, és Varga Erzsébet szavaló. A rendezvényen közel 20 tréfás vers hangzott el.

A műsort végét egy viccel és egy nagy bejelentéssel zártam. Augusztus elsején befejeztem a nyolcadik kötetem, Az ígéret kapui-t is, amelynek címe és ötlete már 2012 őszén megfogant a fejemben. Álmodozó egyetemista koromban mondtam azt magamnak, hogy ha egyszer lesz nyolcadik verses kötetem biztos, hogy ez lesz a címe. Ez nem csak magamnak, hanem az Olvasóimnak is lett egy, illetve két ígéretem. Tehát nyolc kötetben összesen ezer vers. A nyolcadikat akkor a téma szerint képzeltem el, hogy az előző köteteimben fellelhető gondolatokból fog állni, csak a versek lesznek újak. Nem tagadom, hogy a humoros, a helytörténeti, és a szabad versek nem voltak betervezve. A közel hét év alakította úgy, hogy belekerüljenek. Ez volt az a könyvem, amit írása közben a legtöbbször olvastam vissza az eddigiekhez képest. Elsősorban azért, mert arra voltam kíváncsi, hogy mennyire tér a tervezett és az elkészült. Úgy állapítottam meg, hogy 5 - 15%, de bízom benne, hogy a jövőévi kiadás után ez már csak engem fog zavarni. Mint ahogyan írtam befejeződött Az ígéret kapui írása is és vele elkészült az 1000. versem is. Pontos számítás szerint 29 évesen és 129 naposan, (10721 naposan) lettem 1000 verses. Ha az első versem megírásától (2006.08.29.) az 1000-ig nézzük akkor ez összesen 4720 nap. Mentoromat Szabó Juliannát 2015.10.09. óta ismerem. Ekkor találkoztunk először az Olvasólámpán. Ismeretségünk óta és segédlete alatt elkészítettem 420 verset, és 5 kötetet alkottam, írtam meg.

A műsor után mindenkit vendégül láttunk egy kis édes és sós süteményre, üdítőre, pezsgőre. Akikkel volt szerencsém beszélni azt mondták, hogy nagyon jól érezték magukat. Szerencsére másoktól is ez jött ez idáig vissza.

A 2019-es évben sokat gondolkoztam a múlton, valamint a nyolcadik könyvem alakulásán. Visszatekintve azon is meglepődök, hogy négy éve még nem mertem szerepelni, közönség elé állni, és fogalmam sem volt, hogy hogyan kell felépíteni egy műsort vagy egy könyvbemutatót. Talán erre mondják azt, hogy: "kitanulta a játékot."

Köszönet a családomnak, a szereplőknek a szerepléséért és kötetben nyújtott munkálataikért. Bakos József Úrnak a könyvajánlót és a megnyitón mondott gondolatokat. Köszönet a könyvjelzők anyagi támogatásáért Mikolasek Zsófia igazgató asszonynak, a könyvjelzők elkészítéséért a Micropont nyomdának, a vendégelést a JAMK-nak, a plakát és meghívó elkészítéséért, segítségéért Tari-Székely Karolának, Hatvani Istvánnak, valamint minden kollegámnak, akik segítette a műsor létrejöttét.

Horváth Szabolcs
2019.10.16.


A könyvbemutató felvétele itt tekinthető meg:Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.