Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Horváth Szabolcs: Horváth Szabolcs: Író-olvasó találkozó Vértessomló


2020.01.30.-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel került megrendezésre idei első író-olvasó találkozóm a Vértessomlói Művelődési házban. Az estre Berky Béláné, Zsuzsanna kért fel még 2019 decemberében, amit január 18-25-én rendeztünk volna meg, de a Szárnypróbálgatók antológia bemutatója miatt csúszott át január 30-ára, csütörtökre.

A csütörtöki felajánláson magam is csodálkoztam, mert én szombatra szerettem volna tenni, de a vezetőnő jelezte, hogy szombati napon nem igen mozdulnak ki a falubeliek, és inkább legyen hétköznap este, így maradt a csütörtök este.

A találkozóra 14-15 verssel, könyvjelzővel, és néhány kötettel készültem. Bár picit tartottam az estétől, de mint utólag kiderült ez feleslegesnek bizonyult. Megérkezésemkor szinte kézzelfogható volt a szeretet. Zsuzsanna arra kért, hogy olvassam majd fel a Jóslat(ok) című versemet, mert facebook oldalamon olvasta, és szeretné, hogy ha ez elhangzana. Ennek a versemnek utolsó versszakát a tavaly elhunyt Gera Sándor személye és munkássága előtt tisztelegve ajánlottam fel. A vers érdekessége, hogy amikor ezt a verset megírtam még nem ismertem a Sándort.

„Halála híre megrendíti a földet, és jövőt,
Csak földjébe hagyják nyugodni az igaz szívű költőt.
Ne keressétek amottan a túlontúli világon,
Mert ejtőzik lelke majd minden kövön, és virágon.
Magatokban keressétek, ha újra leszáll az éj,
Mert ő mindvégig ottan marad, lelketek mélyén.”


A kérésnek a műsor első harmadában tettem eleget.

Zsuzsanna rövid megnyitójában elmondta, hogyan hol és mikét ismert meg, mit olvasott rólam, és tőlem, majd ezt követően adta át nekem a szót. Sokat gondolkoztam róla, hogy hol, illetve honnan kezdjem el irodalmi munkásságom történetet. Jobbnak láttam, ha az elejétől és a közönség majd a kérdésekkel szakítja meg a műsort. Beszéltem fiatalkori 16-17 éves terveimről, első köteteim megjelenéséről, Szabó Julianna mentorommal való kapcsolatról, irodalmi közös munkáinkról, a tavalyi Humorpercek tervéről és könyvbemutatójáról, valamint a nyolcadik és a készülőben lévő kilencedik kötetről. A rendezvényt igyekeztem néhol egy-egy humoros gondolattal feldobni, amit a közel 25 fős közönség végtelen nagy szeretettel fogadott.

A műsor után volt egy kis állófogadásos beszélgetés, illetve könyvvásárlásra lehetőség. A közönség itt tette fel nekem kérdéseit. Az egyik ilyen volt: „Amikor visszaolvassa kezdeti verseit milyen érzések, gondolatok járják át?”

Számomra kissé misztikus érzések. Az ember másképpen „alkot” tinédzser korában, mint fiatal felnőttként, és bizonyára más gondolatok fognak fejemben járni közép- vagy idős koromban. Vannak korai versemben olyan gondolatok, amelynek a még ma is megfognak. Gyakorlatilag minden versemnek emlékszem a létrejöttére, és visszaolvasáskor át tud egy kicsit járni újra ugyanaz az érzés.

A vágott felvétel az estéről itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=KDN7jvtnhsk

Tavaly december elején terveztem, hogy jó lenne, ha lehetne 2020-ban is egy író-olvasó találkozóm. Örülök, hogy megvalósult, és reménykedem benne, hogy ismételten adni tudtam azoknak, akik ezt az egy órát nekem, vagy rám szánták. Remélem, hogy az év második felében (szeptember vagy októberben) ismételten találkozunk Az ígéret kapui című kötetem bemutatóján.

Horváth Szabolcs
2020.02.03.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.