Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kitti: Véleményem a Nőnapről


Nőnap. Nemzetközi. Miért nem tudok örülni neki? Évről-évre előtör a nagyszabású köszöntés ezen az egyetlen napon. Mi is motiválta létrejöttét? Naná, hogy a politika. Ez is az emancipáció egyik vívmánya. Velejárója. Következménye.

A nő feladata mindig a családhoz kötődő, a szeretetet biztosító hétköznapok megkönnyítése, a társ karrierének maximális biztosítása és a gyermekek nevelése volt. Nem kis feladat volt ez régen, és nem az ma sem. A mostani, gépesített világban persze könnyebb a háztartás dolgait gyorsabban intézni. Takarítás, mosás, főzés már nem olyan időigényes művelet, mint nagyanyáink idejében volt. Ráadásul sok férfi is tökélyre fejlesztette magában azt a képességet, hogy önmagát ellássa, akár nő nélkül is. Hiszen a nő a ma férfiúja mellé nem azért szükségeltetik, hogy háztartási robotként éljen mellettük. Egyenrangú partner, akivel egyenjogúságról és egyenlőségről beszélnek.

De nincs igazuk!

A nők biológiai adottságaik miatt fizikailag kevésbé terhelhetőek, havi ciklusaik okán is lelkileg meghatározó szereppel bírnak. Munkába állításuk azt jelenti, hogy alapjában megtöbbszöröződik az a teher és feladat, ami rájuk vár.

Fiatal lányok karrier-építése igen dicséretes és eredményessége bizonyító erejű abban, hogy a nők is képesek elérni bármit, amit egy férfi. De magánéletük és későbbi családjuk már kevésbé lesz boldog attól, hogy anya sok pénzt keres ugyan, de ideje alig van, amit szeretteire áldozhatna. A siker sokáig kárpótolja ezeket a hölgyeket, s a felismerése a valóságnak, talán soha, de legtöbbször túl későn érkezik. Addigra már túl van egy váláson, érzékeli, hogy a gyermek nem kötődik bizonyos dolgokhoz, értékrendje más, mint az elvárható és magánéleti konfliktusai az egész életére kihatnak. A gyerek számára igazi, mindig odafigyelő anya kell. A férjnek olyan partner, aki nem csak a saját életét építgeti, hanem támogatja az ő sikereit is, őt is bevonja, ő is érdekes, az ő kedvét is keresi.

A másik nagy probléma nők számára a karrier nélküli munkás élet „szépsége”. A pénzkereső robot, ami sokszor nem csak nyolc órát jelent. Például az egészségügyben bevezetett tizenkét órás munkavégzés, túl azon mennyire megterhelő, nők tucatjainak magánéleti és családi válságát idézte elő. Hol marad tizenkét óra műszak után a család? A gyerekek? A privát szféra? A hétköznapi ügyek intézésének lehetősége? A nők kizsákmányolása zajlik, és kárpótlásul egy nőnap.

Amikor elrángatták a nőket családjuk mellől, háború utáni állapotok, rom, pusztulás és munkáskéz nélkül maradó világ volt. Kevés munkabíró férfi maradt, a termelés, a gazdaság és ipar viszont nem állhatott le. Már a háború alatt nők végezték azt a nehéz és megerőltető munkát, ami a férfiak feladata volt. Fegyvergyártás, mezőgazdaság, élelmiszeripar…stb. Szükséges állapot, ami a nőket hívta segítségül a továbbéléshez. Munkát adtak nekik, lehetőséget és keresetet,( olyan keresetet, ami kevesebb, ugyanazon munkáért, mint amit egy férfi lát el) nagyon jól tudva, hogy mindennek ára van. Az ár nem kicsi, nem kevés, amit fizetni kell. Széteső családok, neveletlen gyerekek és kapcsolattalan ifjúság, amit magával húz ez a lehetőség. A széthulló családok képezik a társadalmat, ahol széteső erkölcs, támpont nélküli identitás-zavarok és érdektelenség található.

Itt is csak a francia szlogen jut eszembe: Keresd a nőt! Bizony keresni kell hamarosan, mert a szerepek összekuszálódtak, az identitás válságba került.

Nőnek lenni nem érdem, nem valami kiváltság, nem előny és nem hátrány. Ám ezzel az egyetlen álságos és ünnepinek kikiáltott nappal ez a tézisem felborul. Nincs egyenlőség, nem is lehet. Szerepek vannak, amiket fel kell/ene vállalni. Lehetőséget teremteni ahhoz, hogy felvállalható legyen.

A nőnapi virágnál jobban esik, ha a buszon átadják helyüket a férfiak, ha az ajtón előre engednek, vagy lesegítik a kabátjainkat. Ha biztosítanának rész-munkaidőt, vagy a családfő keresete elegendő lehetne a család számára úgy, hogy minden nő eldönthesse, akar-e a családja mellől munkába járni. A legszebb ünnep az lenne, ha visszakapná a nőtársadalom azt a lehetőséget, hogy újra nő legyen. Vidám, nőiségében vonzó, családszerető, gondoskodó, amit nem tör meg a család fenntartásáért vívott időhiány és küzdelem.

Kitti
5396
Kitti - 2020. március 16. 11:15:52

Kedves Babu!
A bérkülönbség férfi és nő között azonos munkáért még mindig fennáll. Akár folyamatosan sztrájkolhatnánk azért a bérért, amit a férfiak is kapnak... Smile És igen, igazad van abban is, hogy a fizikai gyengeség, ami a nők és férfiak között általában van, sok esetben kiszolgáltatottá teszi a nőket a bántalmazások és erőszak felé. Talán lehetne tenni ellene, de ez is leginkább a családok feladata lenne, azonban pont a családokban üti fe a fejét legtöbbször ez a probléma. Ezért aztán a felnövekvő gyerekek úgy élik, élhetik meg az ilyesmit, mint természetes, tovább vinni lehetséges viselkedési norma. Akit bántanak pici korában ( az anya bántása is fáj a gyermeknek) az felnőttként lereagálhatja és továbbviheti ezt az attitűdöt a saját életében, mert nem ismer mást. Nehéz téma ez, és lám, egyetlen ünnepi nappal nem megoldás az életre.
Köszönöm elgondolkodtató soraidat. Rose

5548
babumargareta - 2020. március 15. 15:05:38

Szia Kitti!
En is nőnap utáló vagyok de ezt az ünnepet úgy ahogy írtad az első soraidban nagyon harcos munkásnők hozták létre,
persze az ENSZ beleegyezésével lett nemzetköz ünnep!i
Szerintem a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésére
ott vannak a mindennapok!!!
"A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ban New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.Meggondolandó, de a nőnap után már nem érvényes?Disappointed
Szeretettel és megértően olvastam véleményedet.
Gratulálok...Babu

5396
Kitti - 2020. március 11. 12:21:42

Kedveseim! Nagyon örülök, hogy egyetértünk! Ez igen komoly öröm.

6542
ritatothne - 2020. március 11. 11:34:01

Kedves Kitti!

Örülök, hogy megírtad ezt a cikket. Egyetértek vele mindenben. Nekem is azért van olyan sok szép emlékem, mert soha sem zárt lakásba érkeztem haza, mert mindig várt az édesanyám, nem nekem kellett várnom rá. Volt ideje meghallgatni bennünket és odafigyelni a férjére is. Meleg otthonnal és főtt étellel várni a család minden tagját, kedvesen és türelmesen jelen lenni az életükben. Igaz, hogy ma már sok háztartásban nem kell befűteni és a főzés is akár pikk-pakk megoldható, de a jelenlét és a figyelem nem, ahhoz otthon kell lenni. Persze, ez ma már sok nőnek nem kihívás és valljuk be, hogy kiszolgáltatott helyzetbe is kerül, mert ha a férj odébb áll, ő húzza a rövidebbet. Nehéz kérdés, de jól fogtad meg. Egyszer talán rájönnek az emberek, hogy nem akkor egyenlők, ha ugyanazt csinálják, hanem akkor, ha kiegészítik egymást, mert akkor lesz a két félből egy egész.

Szeretettel: RitaRose

6482
rozsa koncz - 2020. március 11. 11:00:34

Szia Kitti!
Teljesen egyetértek, örömmel olvastam.
Gratulálok Rózsa.HeartRose

6081
varonklari - 2020. március 11. 09:53:44

Drága Kitti! Messzemenőkig egyetértek!!!
Örülök, hogy olvashattam remek írásodat,
gratulálok szeretettel:
KláriHeart

5396
Kitti - 2020. március 10. 22:53:48

Örülök Zsuzsa, köszönöm! Rose

6782
Vaszily - 2020. március 10. 21:46:03

Kitti nagyon egyetértek veled, szerintem is emancipáció ide, vagy oda, egy nő elsődlegesen legyen vonzó, szerethető, legyen igazi édesanya, aki példakép a gyermekek számára, aki biztonságot nyújt, aki maximálisan összetartja a családot, tetszett nagyon a véleményed, Zsuzsa! In LoveLegalább mi nők támogassuk egymást...

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.