Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bige Szabolcs Csaba: Szép Salamon Sári


Kép: Kultúrpalota

(Ezt az írást a Püspökladányi Irodalmi Kávéház 10 éves évfordulójára, születésnapjára szántam. Van mellé 52 színes melléklet, kép. Tekintettel a járványveszélyre egyelőre a megemlékezés csak virtuálisan kivitelezhető. Íme a szöveg és néhány a színes illusztrációból.)

Utam ismét Erdélybe vezetett, pontosabban Marosvásárhelyre. A várost Novum Forum Siculorum néven említik az első írásos emlékek 1323-ból. Meghívlak tarts velem egy látogatásra a Kultúrpalotába, ebbe Pazar épületbe mely, mint egy ékszerdoboz, tele van szebbnél szebb díszítményekkel – kívül is, belül is.
Igazából egy ballada nyomán indultam el, melynek sorai ott lappanganak tudatom mélyén: „Zsindelyfödél pattog, ló patkója csattog” – csilingelnek a szavak. Sehol sem bukkantam nyomára a balladának, csak a címét tudtam, hogy Szép Salamon Sári. Kerestem könyvtárakban, interneten, amit csak elértem, s így találtam meg a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében egy gyönyörű színes üvegablakon.
Meghívlak hát, egy virtuális sétára ide, a Kultúrpalotába!
A bejárat felett mindjárt szemünkbe tűnik négy bronzdombormű, mely Erdély szellemi életének négy nagy pillanatát örökíti meg. Liszt Ferenc Szent Erzsébet-legendáját, a két Bolyait, Aranka Györgyöt és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását és Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának egyik képét láthatjuk. Fölötte fekvő téglalap alakú mezőben látható A magyar kultúra apoteózisa (Hódolat Hungária előtt) című mozaik.
Lépjünk be a négy veretes nagykapu egyikén. Az előcsarnok már ízelítőt ad a ránk váró szépségekből! A falak, boltívek, a mennyezet szinte roskadoznak a díszítésektől. Szinte elvész a tekintet, alig venni észre faliképeket, freskókat. Pedig érdemes azokat szemügyre venni. Kettő van – Székely mesemondás az egyik és A táltosok körtánca a másik. Ezek szimbolikus alkotások – a mesemondó mintegy révületben áll hallgatói körében. Köztük felismerhető több korabeli jelentős, helybéli személyiség, sőt Csokonai Vitéz Mihály alakja is. Utal ezennel a festő a kapcsolatra az ég és föld kapcsolatára, melyet a költészet valósit meg, az ihletre és a valóságra.
Ha kellően megcsodáltuk az előcsarnok ornamentikáját, menjünk egy szinttel feljebb a márvány lépcsőkön. A fordulónál ólomüvegablakok színes ragyogása kápráztat el. Itt Jókai Mór, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc és Munkácsy Mihály portréi láthatók.
Ezek az üvegtáblák éppen úgy, mint a Kultúrpalota többi színes üvegei Róth Miksa műhelyében készültek.
Az első emeletre érve érkeztünk a létesítmény legnevezetesebb terméhez – a Tükörteremhez, mely nevét a rövidebb végéiben található hatalmas, hármas tagolású velencei tükrökről kapta. Önmagában egyedülálló szépséggel örvendeztet meg, és az erdélyi mítoszok, balladák világába vezet.
Itt álljunk meg egy-két szóra!
Az utcai frontra néző oldalon 3 – 3 hármas osztású, hatalmas színes ablakok láthatók. Az egyik hármas erdélyi életképeket ábrázol – címük: Hajdanában réges régön, a Nagyúr kapuja, a Sátoros palota. A másik a székely eredet monda képeit mutatja, az úgynevezett Réka kompozíciókat – címeik: Réka asszon sátoros kertje, Csaba bölcseje, Réka asszon kopjafája.
A székely népballadák világát örökítették mega következő ablaksorok: Budai Ilona, Szép Salamon Sára, Kádár Kata és Júlia szép leány. Ezek a balladák magukon viselik azokat a nemzetközi szimbólumokat, melyek a magyar mondavilág részét is képezik. Kádár Kata balladájában az újjászületés misztériuma jelenik meg: „A kettőből kinőtt két kápolna virág”. Julia szép leánynál a régi, keresztény és a még azelőtti hitvilág elevenedik meg: „Azon ereszkedék fodor fehér bárány,
A napot s a holdat szarva között hozván;”.
Budai Ilon tragikuma az anyáé, aki elhagyja gyermekeit: „- Bizony nem mönyök én, mert nem voltál anya, Ha az löttél volna, itt nem hagytál volna. -. A Szép Salamon Sári történéteben pedig a sámánizmus elemeit találjuk meg_ „Egyszer csak azt látja,
Lólábú a párja”.

Tovább nézelődve a székely házat és belsőt megjelenítő a szimmetrikusan elhelyezkedő ablakokat találjuk: Sátorpalota, Perosztó szék és Réka asszon deckás ablaka. Itt megjegyezném, hogy az úgynevezett Perosztó szék a székely rendtartást hivatott szimbolizálni.
Szóval, itt van az általam annyit keresett, kutatott ballada! Teljes szövegét Kriza János gyűjtéséből ismerhetni meg, mégpedig a Vadrózsák 553. versében. Íme:

Szép Salamon Sári
Szép Salamon Sári,
Nem tudja bevárni,
Rózsák fakadását,
Liljomok nyílását;
Akkor haza jőne
Az ö szeretője.

Talián országban
Háborús világ van,
Szép Salamon Sári
Ott akar ám járni,
Kedvese is ott van,
Gyöngyélet lesz ottan.
Zsindelyfödél pattog,
Ló patkója csattog,
Elrepült egy angyal,
Fényes, mint a hajnal;
Hej! mert nem tud várni
Szép Salamon Sári.

Térj meg, térj meg, Sári,
Mert meg fogod bánni!
Dobog az országút,
Sári tovább száguld;
Csak oda ne férne
Dombi erdőségre.

Dombi erdőségen
A lidércz van ébren.
Rózsám, isten áldjon!
Való ez vagy álom?
Épen útban vagyok,
Hű szeretőd vagyok.

Hadd, hogy emeljelek,
Hadd, hogy öleljelek,
Mint útban lelt drága
Kincset a ládába;
Hadd, hogy elrejtselek,
Keblembe tegyelek.

Szép Salamon Sári
Nem tud mit csinálni,
Szíve nem is örül,
Két szeme jár körül;
Egyszer csak azt látja,
Lólábú a párja.

Egyszer csak azt látja,
Hogy a lidércz bántja,
Nagyot sikolt, jajgat,
Az ég a föld hallgat.
Jaj, Salamon Sári,
Be kár volt, nem várni!

Másnap kitűnt sorsa,
Mint eldobott rózsa,
Liljomokra hullva,
Feküdt a szép hulla,
Mellette kis lova
Állott szomorkodva.

Mi azonban ne szomorkodjunk, hanem menjünk egy emelettel feljebb, hisz ott is lesz mit látni. Itt, a második emeleten található a Kisterem – előadások, kamarakoncertek, irodalmi előadások célját szolgálja. Hátsó falát az akusztikai szempontok figyelembevételével ívesre alakították, mely így hangvetőként is szolgál. A színpaddal szemközti oldalon, a főhomlokzat ablaknyílásainak ólomkeretes üvegfestésű ablakgalériája színes fényhatásával növeli a terem sejtelmes hangulatát. A nyílássor középregiszterét üvegfestmény díszíti, amely Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet jeleníti meg tudósai körében. Az asztal jobb szélén Bethlen Gábor ül, függőpecsétes irattekercset tartva a kezében. Jobb oldalon egy kuruc vitéz, és háttal állva a hegedülő Cinka Panna. Balról pedig két angyal – egyik énekel, a másik hegedül.
Mielőtt befejeznénk a látogatást vessünk egy pillantást a Bernádi szobában levő ablakokra is. Mondanom sem kell, hogy ez is mind Róth Miksa műhelyében készült.
Köszönöm a figyelmet, hogy elkísértetek erre a virtuális sétára. Célomat elértem – gondolom -, azaz sikerült a látványt érzékeltetve bemutatni ezt a páratlan kincset, és talán egy kicsivel hozzájárulni, hogyne merüljön feledésbe ez a 110 éve meglevő alkotás.
Lépj be, az ajtó nyitvaFöldszinti csarnokBudai IlonaJúliaKádár Kata és szép Salamon SáraBernádi szoba

Bige Szabolcs Csaba
2720
bigeszab - 2020. március 27. 21:56:25

Kedves Babu! Rose
Az egész úgy kezdődött, hogy tizenegyéves kisunokám, Bíborka most tanulja a történelmet. Nehéz tantárgy! A hunokról meséltem neki, s többek között megemlítettem, hogy nem messze attól a községtől, ahol a körorvos voltam, van egy falu, Vargyas nevezetű és hogy ott van egy hely, egy hegy, amit úgy neveznek Réka vára. Attila feleségének a palotája volt itt. A nehéz harcok után itt pihent meg, Réka királyné karjai közt. Nosza, menjünk el hamar, s nézzük meg! Na, nem a várat magát, hanem a képét a Tükörteremben. Így került sor a virtuális sétára. Örülök, hogy velem jártad végig a sok csodát!
Szeretettel: Szabolcs Cool

5548
babumargareta - 2020. március 27. 16:12:52

Drága Szabolcs!
Ez egy csodalatosan szerekesztett ,leiras kepekkel egyutt.
Jo otleted volt ,en videoban probaltam bemutatni a varost a Palotajaval egyutt,amit minden nap megnezhetek.
Kedves a reszedrol,hogy szulovarosomat iyen csodasan bemutattad!In Love
Sok szeretettel gratulalok!....BabuRose

2720
bigeszab - 2020. március 21. 11:02:59

MariaHS kedves! Rose
Köszönöm a jelentkezésedet!
Szabolcs

2720
bigeszab - 2020. március 21. 11:01:09

Kedves Rita!
Nagyon szépen karban tartják ezt a Kultúrházat. Restaurálták a sérült ablakokat, meg minden. Igazán élményt nyújt nem csak meglátogatni, hanem a képeit, fotóit végig nézni. Örülök, hogy ezt a néhányat idehoztam, hogy megoszthassam az élményt veletek!
Szeretettel_ Szabolcs
Rose

5555
Maria HS - 2020. március 21. 10:51:11

Kedves Szabolcs! Köszönöm az élményt: MariaHS

2720
bigeszab - 2020. március 21. 09:34:20

Kedves Rzsike!
Köszönöm az olvasást, a szavaidat! Rose
Szabolcs

2720
bigeszab - 2020. március 21. 09:29:29

Kitti kedves!Rose
Örömömre szolgál, hogy velem jártad végig ezt a szép-csodás helyet.
Üdv: Szabolcs
Cool

6542
ritatothne - 2020. március 21. 09:11:07

Kedves Szabolcs!

Ez is, mint minden alkotásod, igényes, komoly munka, amit ráadásul rendkivül jó kivitelben tártál elénk. Csodálatos. Mivel én nem utazgatok, nekem még nagyobb élmény volt betekinteni ennyi szépségbe, megismerni ezeket a legendákat. Róth Miksáról hallottam, felvételről az alkotásaiból is láttam, igazi nagy tehetség volt, olyan, aki a halála után is él az alkotásaiban.

Szeretettel: RitaIn Love

4694
Rzsike - 2020. március 21. 08:26:24

Gratulálok, nem hiszem hogy eljutok már a történet helyére,de köszönömaz élményt.Rzsi
ke

5396
Kitti - 2020. március 21. 08:17:14

Kedves Szabolcs! Élvezettel jártam veled ezen a csoda-helyen. Nagy élmény volt Szép Salamon Sári története is, nem ismertem. Bizonyára felkeresem majd én is Marosvásárhely kincseit írásod nyomán. Köszönet érte! Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.