Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Hodos Éva: Mindennapi kenyerünk


Nem titok! Bolondulok a kenyérért. Még akkor is, ha azt mondják, nem egészséges fehér lisztből sütött pékárut fogyasztani. Próbáltam megfelelni az intelmeknek, vásároltam különfélét. Sokat... Csak azért nem sorolom fel az ízesítésüket, mert senkit nem áll szándékomban megbántani. Most, hogy többet vagyok itthon, úgy gondoltam, belevágok...
Aki kelt kalácsot sütött már, az ismeri az élesztővel való sütés fortélyait, tehát nyugodtan nekifoghat, aki pedig még azt sem sütött, talán még jó is, ha a kenyérrel kezdi, mert ez egyszerűbb. Higgyétek el annyira kevés alapanyag kell hozzá és az eredmény garantáltan jó lesz!

Hozzávalók:
(ez nagy adag, mivel én egyszemélyes háztartást vezetek, ennek felét szoktam megsütni.)

1 kg BL55-ös fehér liszt
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
0,7 dl olaj (3-4 evőkanál)
2 kávéskanál cukor
víz

Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsoljuk egy kis tálban, hozzá tesszük a 2 kiskanál cukrot. Kb. fél dl langyos vizet öntünk rá, megvárjuk míg felfut.
Az 1 kg lisztet átszitáljuk, összekeverjük a 2 teáskanál sóval. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és még annyi langyos vizet, hogy összeálljon a liszt. Apránként öntsük, így nem ronthatjuk el! (Kb.3-4 dl.) A tésztát átdolgozzuk, mikor leválik az edényfaláról biztosan jó. Ha véletlenül hígra sikeredett, egy kis lisztet tegyünk hozzá. Végül belegyúrjuk az olajat. Tetejét picit meglisztezzük és konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. Közben kibéleljük a kenyérsütő formánkat zsírpapírral, de jénai, vagy kisebb tepsi is jó. A kelesztett tésztát enyhén lisztezett gyúrótáblára tesszük, és elkezdjük átdolgozni. Az a lényeg, hogy a buborékokat kinyomjuk belőle. Tehát a végén kezdjük, mintha fel akarnánk csavarni és így haladjunk szépen végig a tésztán. Picit hengergessük meg, míg felveszi a kenyér alakot, majd beletesszük a kibélelt sütőedénybe. Letakarva, még 15 percet kelni hagyjuk. Bevagdossuk a tetejét éles késsel, ujjnyi távolságokban. Nem mélyen, csak éppen egy kicsit. Ecsettel megvizezzük és meleg sütőbe tesszük. Légkeveréses 180 C0-on kb.30-40 percig sütjük. Én ha kiveszem megnézem, hogy az alja is barnul e. Ha látom, hogy a teteje már sötét, de alul még nyers, fóliát teszek a tetejére és így sütöm tovább.
Ha kivesszük újra át kell kenni vízzel.

Látható hát, hogy semmi ördöngösség nincs a dologban. Csak nyerhetünk rajta, hiszen tudjuk miből készült….
Tudom, hogy mindenki ismeri, de engedjétek meg, hogy kedveskedjek Nektek ezzel a verssel, mely olyan jól illik ide:

Petőfi Sándor: Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.
Bár mi fehér kenyeret sütünk, de a lényeg az, hogy otthon...

Hodos Éva

6452
Szaipne Kiss Maria - 2020. június 23. 19:26:55

Kedves Éva! A verset is, a receptet is köszönöm.
Mostanság sűrün sütök én is kenyeret, kevés
krumplipüre port teszek bele. /vizzeláztatom be a port./
Szeretettel időztem.
M.Heart

6782
Vaszily - 2020. április 26. 18:33:20

Kedves Éva, nagyon tetszik ez az írásod, a receptet le is húztam magamnak a receptjeimhez, sőt, még Csehországba is átküldtem a húgomnak, neki a keresztlányomtól már van 4 szép unokája, bőven van kinek kenyeret sütnie. Mindenesetre én is igyekszem mielőbb kipróbálni, bár soha életemben nem sütöttem még kenyeret. Szívből gratulálok, Zsuzsa! In Love A vers nagyon illik ehhez a közeghez.

5548
babumargareta - 2020. március 31. 10:26:02

Köszönöm szépen a receptet!
Tud-e valaki élesztő nélküli receptet?
Várom a receptet!
Grin

2720
bigeszab - 2020. március 24. 19:51:22

Kedves Éva!
De jó, hogy idehoztad ezt receptedet. Mi is szinte igy csináljuk. De van egy-két dolog, amit megjegyeztem. Például a cukrot az élesztőhöz:
Üdv: Szabolcs

6782
Vaszily - 2020. március 21. 10:25:20

Ez egy nagyon szép munka, az is biztos, hogy ki fogom ezt a remeknek tűnő receptet hamarosan próbálni. Köszönettel Zsuzsa! In Love

6542
ritatothne - 2020. március 21. 08:59:32

Kedves Évi!

Tényleg szuper lett! Jó, hogy a kenyér "látható", sokat tesz hozzá.
Petőfit nagyon szeretem és annyira gyönyörű és megható ez a verse, hogy most is könnyek szöktek a szemembe, mikor olvastam.

Gratulálok, nagyon szép összeállítást csináltal.

Szeretettel: RitaRose

6643
szikra60 - 2020. március 21. 07:06:46

Hát igen. A kemencében sütött kenyér egy kicsit más.... Én mindig csodáltam a régi asszonyokat, akik nagy teknőben megsütötték a heti kenyéradagját a családnak. Micsoda hatalmas munka lehetett...

6191
Magdolna43 - 2020. március 20. 21:17:58

Kedves Éva!

Sok szeretettel gratulálok jól sikerült alkotásodhoz, nagyon gusztusos. Valamikor régesrégen én még kemencében is sütöttem, nagy kerek házikenyeret, de a sütőben sütött is finom.
Ebben a rendkívüli helyzetben, magunknak kell sütni.
Szeretettel ölellek,
Magdi

5396
Kitti - 2020. március 20. 21:04:59

Köszönet a receptért és a versért is! Szuper! Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.